Κουρτς: Ένοχος για ψευδορκία ο πρώην καγκελάριος της Αυστρίας

Ένοχο για ψευδορκία έκρινε την Παρασκευή (23/2) τον πρώην καγκελάριο της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς, δικαστήριο στη Βιέννη.

Σε βάρος του Κουρτς, ο οποίος παραιτήθηκε από την καγκελαρία τον Οκτώβριο του 2021, επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης οκτώ μηνών με αναστολή.

Σύμφωνα με το Reuters, ο δικαστής Μίχαελ Ραντάστιτς ανακοίνωσε την ποινή, προτού αρχίσει τη λεπτομερή ανάγνωση της απόφασης.

Η απόφαση έρχεται έπειτα από μια διαδικασία διάρκειας τεσσάρων μηνών, η οποία σηματοδότησε

την πρώτη φορά, τα τελευταία τουλάχιστον 30 χρόνια, που πρώην καγκελάριος οδηγείται ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Η υπόθεση αφορά ένορκη κατάθεση του Σεμπάστιαν Κουρτς ενώπιον εξεταστικής επιτροπής της Βουλής, η οποία διερευνούσε ενδεχόμενο νεποτισμού στην επιλογή του επικεφαλής της πρώην κρατικής εταιρίας ÖBAG.

Τυπικώς, η επιλογή αποτελούσε ευθύνη του υπουργού Οικονομικών, σύμφωνα ωστόσο με τις κατηγορίες, ο πρώην καγκελάριος είχε λάβει ο ίδιος τις σχετικές αποφάσεις.

Κατά τη διάρκεια της δίκης παρουσιάστηκαν μηνύματα μεταξύ του Σεμπάστιαν Κουρτς και του πρώην στενού συνεργάτη του Τόμας Σμιντ, ο οποίος διορίστηκε επικεφαλής της ÖBAG. Ο κ. Κουρτς επέμεινε μέχρι το τέλος ότι δεν είχε ανάμιξη στην επιλογή του προσώπου.

Επισημαίνεται πως ο πρώην καγκελάριος αντιμετωπίζει και διαφορετικές κατηγορίες, για χρήση κρατικών κονδυλίων προκειμένου «να διαστρεβλωθούν δημοσκοπήσεις κατά τρόπο που να εξυπηρετεί το κομματικό του συμφέρον», την περίοδο 2016-2018.

Οι σχετικές αποκαλύψεις προκάλεσαν και την αποχώρησή του, το 2021, από την κυβέρνηση και την πολιτική. Έκτοτε, εργάζεται ως επιχειρηματίας και λομπίστας, για εταιρίες στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ.

#Αυστρία #Σεμπάστιαν_Κουρτς #φυλάκιση
Keywords
Αναζητήσεις
kourts-enochos-gia-psevdorkia-o-proin-kagkelarios-tis-afstrias.htm
Τυχαία Θέματα