Μεικτά πρόσημα στις ασιατικές αγορές- Καταλυτική η Τράπεζα της Ιαπωνίας

Διαφορετικές τάσεις ακολούθησαν οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας στη συνεδρίαση της Παρασκευής (22/9), καθώς η Τράπεζα της Ιαπωνίας άφησε αμετάβλητη τη νομισματική της πολιτική μετά την τελευταία της συνεδρίαση που ολοκληρώθηκε σήμερα, με ορισμένες αγορές να αντισταθμίζουν απώλειες νωρίτερα την ίδια μέρα.

Η κεντρική τράπεζα διατήρησε τα επιτόκια στο -0,1% και

περιόρισε την απόδοση του 10ετούς ιαπωνικού κρατικού ομολόγου γύρω στο μηδέν.

Ο διοικητής της BOJ Καζούο Ουέντα υποστήριξε ότι απαιτείται μια εξαιρετικά χαλαρή νομισματική πολιτική έως ότου η Ιαπωνία δει σταθερό πληθωρισμό στο 2%. Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό της Ιαπωνίας παραμένουν πάνω από αυτόν τον στόχο από τον Απρίλιο του 2022, με την τελευταία μέτρηση να ανέρχεται στο 3,2% για τον Αύγουστο.

Αυτό ήταν ελαφρώς χαμηλότερο από το 3,3% που σημειώθηκε τον Ιούλιο, καταγράφοντας, πάντως, τον 17ο συνεχόμενο μήνα που ο πληθωρισμός ξεπέρασε τον στόχο του 2% της Τράπεζας.

Ο δομικός πληθωρισμός, ο οποίος αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων και της ενέργειας και χρησιμοποιείται από την BOJ για τη διαμόρφωση της νομισματικής πολιτικής της, ήταν στο 4,3%, αμετάβλητος από τον Ιούλιο.

Η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα της Ιαπωνίας αυξήθηκε με τον πιο αργό ρυθμό από τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της τράπεζας au Jibun.

Ο δείκτης flash composite purchasing managers για την Ιαπωνία τον Σεπτέμβριο διαμορφώθηκε στο 51,8, μειωμένος από το 52,6 τον Αύγουστο.

Ο μεταποιητικός PMI παρουσίασε ταχύτερη συρρίκνωση, στο 48,6 έναντι 48,9 τον Αύγουστο, ενώ ο PMI υπηρεσιών έφτασε στο 53,3 τον Σεπτέμβριο, μια πιο ήπια αύξηση από το 54,3 τον προηγούμενο μήνα.

Ο Nikkei κατέγραψε απώλειες για να κλείσει στο χαμηλότερο επίπεδό του αυτόν τον μήνα.

Την Πέμπτη στις ΗΠΑ, και οι τρεις κύριοι δείκτες κατέγραψαν απώλειες για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων βρέθηκαν σε πολυετή υψηλά.

Στο πλαίσιο αυτό, ο ιαπωνικός Nikkei υποχώρησε 0,68%, κλείνοντας στις 32.397 μονάδες, ενώ ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ κέρδισε 1,84% στις 17.953 μονάδες.

Στην ηπειρωτική Κίνα, ο δείκτης Shanghai Composite κατέγραψε άνοδο 1,55% στις 3.132,43 μονάδες, με τον Shenzhen Component να κινείται ισχυρά ανοδικά 1,95% στις 10.178,14 μονάδες.

Ο Taiwan Weighted διολίσθησε 0,61% και έκλεισε στις 16.534,75 μονάδες, ενώ ο Kospi κατέγραψε πτώση 0,27% στις 2.508,13 μονάδες.

Ο S&P/ASX 200 στην Αυστραλία έκλεισε στις 7.068,80 μονάδες, κερδίζοντας 0,05%.

ασιατικές αγορέςΑΣΙΑΩκεανίαΑυστραλίαιαπωνίαNikkei
Keywords
Αναζητήσεις
meikta-prosima-stis-asiatikes-agores--katalytiki-i-trapeza-tis-iaponias.htm
Τυχαία Θέματα