Ο Τραμπ κατευθύνεται στο Ανώτατο Δικαστήριο θεωρώντας πως είναι άτρωτος

09:06 6/2/2024 - Πηγή: Reporter

Ο Ντόναλντ Τραμπ, αυτή την εβδομάδα, θα προσπαθήσει να πείσει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ να ανατρέψει τη δικαστική απόφαση που τον έβγαλε από το ψηφοδέλτιο του Κολοράντο, λόγω της ανάμιξής του στην επίθεση στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου 2021, υποστηρίζοντας ότι η συνταγματική διάταξη που επικαλούνται οι αντίπαλοί του δεν ισχύει για τον ίδιο, καθώς είναι πρώην πρόεδρος.

Ίσως, αυτή να μην είναι η πρώτη φορά που ο Τραμπ χρησιμοποιεί αυτού του είδους τον ισχυρισμό ως άμυνα απέναντι

στους δικαστές. Καθώς πολεμά τέσσερις ποινικές υποθέσεις και αστικές διαφορές σε κατώτερα δικαστήρια, ο Τραμπ έχει επανειλημμένα προβάλει το τολμηρό επιχείρημα, ότι έχει τυπική ασυλία ή ότι με άλλο τρόπο δεν υπόκειται σε νομικές αξιώσεις.

«Ο Τραμπ φαίνεται να έχει εμμονή με την προσπάθεια να θέσει τον εαυτό του υπεράνω του νόμου. Το κοινό θέμα σε όλους τους ισχυρισμούς του είναι ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί νομικά υπεύθυνος για οτιδήποτε έχει κάνει», δήλωσε ο ειδικός του συνταγματικού δικαίου και καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας, Μάικλ Γκέρχαρντ. «Κανένας πρόεδρος ή πρώην πρόεδρος δεν έχει προβεί σε τέτοιους εξωφρενικούς, ιδιοτελείς ισχυρισμούς», συμπλήρωσε.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, στο οποίο η συντηρητική πλειοψηφία (6-3) περιλαμβάνει τρία άτομα που έχουν διοριστεί από τον Τραμπ, έχει προγραμματιστεί να εκδικάσει την έφεση του Τραμπ κατά της απόφασης του ανώτατου δικαστηρίου του Κολοράντο που τον απέκλεισε από το ψηφοδέλτιο των προκριματικών εκλογών των Ρεπουμπλικάνων στην πολιτεία την Πέμπτη. Ο Τραμπ είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματός του για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου.

Αν και ο Τραμπ δεν έχει επικαλεστεί την προεδρική ασυλία για την υπεράσπισή του στην υπόθεση αυτή, το Ανώτατο Δικαστήριο μπορεί να χρειαστεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα, μεταξύ άλλων, σε ποινικές και αστικές αγωγές σχετικά με τις προσπάθειές του να ανατρέψει την ήττα του στις εκλογές του 2020, αλλά και τις κατηγορίες δυσφήμισης προς μία γυναίκα που τον κατηγόρησε για βιασμό.

Ο Τραμπ στο παρελθόν έχει επιδείξει περιφρόνηση προς τους περιορισμούς στις ενέργειές του. Κατά τη διάρκεια της επιτυχημένης προεκλογικής του εκστρατείας, το 2016, είχε πει χαρακτηριστικά: «Θα μπορούσα να σταθώ στη μέση της Πέμπτης Λεωφόρου και να πυροβολήσω κάποιον και δε θα έχανα κανέναν ψηφοφόρο».

Στην προσπάθειά του να αποφύγει τις κατηγορίες που αφορούν τις προσπάθειές του να ανατρέψει την εκλογική του ήττα το 2020, ένας δικηγόρος του Τραμπ υπέδειξε στους εφέτες δικαστές ότι ένας πρόεδρος θα μπορούσε να διατάξει τη δολοφονία ενός πολιτικού αντιπάλου και να εξακολουθεί να έχει ασυλία από τη δίωξη, με εξαίρεση την περίπτωση που παραπεμφθεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και καταδικαστεί από τη Γερουσία.

Ο ισχυρισμός της ασυλίας

Κληθείς να σχολιάσει τους ισχυρισμούς του περί ασυλίας, εκπρόσωπος της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ επεσήμανε ότι ένας πρόεδρος δε θα μπορούσε να λειτουργήσει χωρίς «πλήρη ασυλία». Ο Τραμπ έχει, επίσης, δηλώσει με ανάρτησή του ότι οι πρόεδροι χρειάζονται ασυλία, ακόμα και για «γεγονότα που «ξεπερνούν τα όρια»».

Το Ανώτατο Δικαστήριο θα έρθει αντιμέτωπο με καινοφανή ερωτήματα όταν επανεξετάσει την απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου του Κολοράντο να αποκλείσει τον Τραμπ από την προεδρία, βάσει του άρθρου 3 της 14ης τροπολογίας, το οποίο απαγορεύει σε κάθε «αξιωματούχο των Ηνωμένων Πολιτειών» που «συμμετείχε σε εξέγερση» να κατέχει δημόσιο αξίωμα. Στην υπόθεση αυτή, ο ισχυρισμός του Τραμπ είναι ότι δεν υπόκειται στο άρθρο 3, διότι ο πρόεδρος δεν είναι «αξιωματούχος των Ηνωμένων Πολιτειών».

Ο Τραμπ έχει προβάλλει ισχυρισμούς περί ασυλίας και σε άλλες υποθέσεις που θα μπορούσαν να φτάσουν στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο ιστορικά έχει κρίνει ότι η προεδρική ασυλία, ενώ υπάρχει, δεν μπορεί να είναι απόλυτη.

Σε υποθέσεις που αφορούσαν τους πρώην προέδρους Ρίτσαρντ Νίξον, το 1982, και Μπιλ Κλίντον, το 1997, το δικαστήριο έκρινε ότι οι πρόεδροι έχουν απόλυτη ασυλία από αστικές αγωγές για πράξεις που αναλαμβάνουν υπό την επίσημη ιδιότητά τους, αλλά όχι από αγωγές που αφορούν προσωπική τους συμπεριφορά. Ποτέ δεν έχει αποφανθεί άμεσα για το αν οι πρόεδροι έχουν ασυλία από ποινικές διώξεις.

Ο αγώνας του Τραμπ κατά των κατηγοριών που αφορούν τις προσπάθειές του να αναιρέσει την εκλογική του ήττα εκκρεμεί, πλέον ενώπιον του Αμερικανικού Εφετείου της Περιφέρειας της Κολούμπια, αφού ομοσπονδιακός δικαστής απέρριψε τον ισχυρισμό του περί ασυλίας. Ο καθηγητής νομικής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Μπέρκλεϊ, Τζον Γιου, ο οποίος υπηρέτησε στην κυβέρνηση του προέδρου Τζορτζ Μπους, δήλωσε ότι αναμένει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο θα απορρίψει τον ισχυρισμό του Τραμπ.

«Οι δικηγόροι του προβάλλουν πρωτοφανή επιχειρήματα που είναι πιθανό να αποτύχουν στο δικαστήριο, όμως δεν είναι επιπόλαια», δήλωσε ο Γιου.

Ο Τραμπ έχει επικαλεστεί την προεδρική ασυλία ως υπεράσπιση σε ποινική υπόθεση σχετικά με την παρέμβαση στις εκλογές, σε αστικές αγωγές που αφορούν την εξέγερση στο Καπιτώλιο και στην αγωγή της συγγραφέως Ε. Τζιν Κάρολ που τον κατηγορεί ότι τη δυσφήμισε, αρνούμενος ότι τη βίασε τη δεκαετία του 1990.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, το 2020, απέρριψε τον ισχυρισμό του Τραμπ περί ασυλίας από κλήτευση που εξέδωσε ο τότε εισαγγελέας του Μανχάταν, στο πλαίσιο έρευνας για τα χρήματα που κατέβαλε ο τότε δικηγόρος του Τραμπ σε πορνοστάρ, πριν από τις εκλογές του 2016.

Ειδικοί του χώρου της νομικής αμφιβάλουν για το αν ο ισχυρισμός του Τραμπ θα επικρατήσει στο Ανώτατο Δικαστήριο, όμως προειδοποιούν πως θα υπάρξουν σημαντικές συνέπειες σε περίπτωση που τα καταφέρει. Κάτι τέτοιο θα «έστελνε το επικίνδυνο μήνυμα ότι οι πρόεδροι μπορούν να αγνοούν το Σύνταγμα και την ομοσπονδιακή νομοθεσία ατιμώρητα», δήλωσε η Μπριάν Γκόροντ, επικεφαλής σύμβουλος του Κέντρου Συνταγματικής Ευθύνης. «Μια νίκη του Τραμπ με τον ισχυρισμό της ασυλίας θα ήταν βαθιά ανησυχητική, ανεξάρτητα από το ποιος θα κερδίσει τις εκλογές τον Νοέμβριο».

#Τραμπ #Ανώτατο_Δικαστήριο #κατηγορίες #ΙΣΧΥΡΙΣΜΟΙ
Keywords
Αναζητήσεις
o-trab-katefthynetai-sto-anotato-dikastirio-theorontas-pos-einai-atrotos.htm
Τυχαία Θέματα