Οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν ξανά τους Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση

Οι ΗΠΑ, σήμερα, Τετάρτη 17 Ιανουαρίου, αναμένεται να χαρακτηρίσουν και πάλι την ομάδα των Χούθι της Υεμένης ως «ξένη τρομοκρατική οργάνωση», καθώς οι εντάσεις στην Ερυθρά Θάλασσα κλιμακώνονται και ο κίνδυνος εξάπλωσης του πολέμου Ισραήλ –Χαμάς στη Μέση Ανατολή αυξάνεται.

Η κίνηση αυτή θα ανατρέψει την απόφαση του προέδρου Τζο Μπάιντεν, η οποία είχε ληφθεί πριν από περίπου τρία χρόνια, να αφαιρέσει την ομάδα από τον κατάλογο.

Η απόφαση αυτή ήταν αποτέλεσμα ανησυχιών ότι ο χαρακτηρισμός των Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση θα μπορούσε να αποδυναμώσει περαιτέρω την οικονομία της Υεμένης, η οποία παλεύει με μια επισιτιστική κρίση που ξεκίνησε το 2016. Οι Χούθι προστέθηκαν για πρώτη φορά στον κατάλογο των τρομοκρατικών οργανώσεων από την κυβέρνηση Τραμπ.

Ο «επαναχαρακτηρισμός» των Χούθι ως τρομοκρατική οργάνωση έρχεται μετά τις νέες επιθέσεις των ΗΠΑ σε στόχους των Χούθι στην Υεμένη, οι οποίες αποτελούν απάντηση στις επιθέσεις μηνών ενάντια σε εμπορικά πλοία που διέρχονται από την Ερυθρά Θάλασσα.

Λόγω της κατάστασης, πολλές ναυτιλιακές εταιρείες έχουν αναγκαστεί να σταματήσουν τη διέλευση των πλοίων τους από τη διώρυγα του Σουέζ και την Ερυθρά Θάλασσα, επιλέγοντας να στείλουν τα πλοία τους γύρω από την Αφρική, ώστε να προστατεύσουν τα πληρώματά τους. Αυτή η κίνηση έχει προκαλέσει διαταραχές στο παγκόσμιο εμπόριο και έχει ανεβάσει τις τιμές των ναύλων.

Η Αίγυπτος, που έχει δει σημαντική μείωση των εσόδων της από τη διέλευση πλοίων μέσω της διώρυγας του Σουέζ λόγω της επιλογής εναλλακτικών δρομολογίων, αυτή την εβδομάδα ανακοίνωσε αύξηση στα τέλη διέλευσης. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της διαχειρίστριας αρχής της διώρυγας του Σουέζ, ο αριθμός των πλοίων που διέρχονται από τη διώρυγα έχει μειωθεί κατά 30% σε ετήσια βάση, την περίοδο 1 έως 11 Ιανουαρίου.

Οι τελευταίες εταιρείες που αποφάσισαν να σταματήσουν τη διέλευση από τη συγκεκριμένη θαλάσσια οδό είναι οι ιαπωνικές Nippon Yusen, Kawasaki Kisen και Mitsui O.S.K. Lines.

Χθες (16/1), η Shell ανακοίνωσε πως αναστέλλει τις μεταφορές μέσω της Ερυθράς Θάλασσας επ' αόριστον, ακολουθώντας την BP και την QatarEnergy.

#ΗΠΑ #Χούθι #Υεμένη #ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ_ΣΕ_ΠΛΟΙΑ #τρομοκρατική_οργάνωση
Keywords
Αναζητήσεις
oi-ipa--charaktirizoun-xana-tous-chouthi-os-tromokratiki-organosi.htm
Τυχαία Θέματα