Όμιλος Χρηματιστηρίου Αθηνών: Με θετικές εκπλήξεις αλλάζει το αρνητικό αφήγημα

Την ανάγκη «να σκεφτόμαστε ότι έχουμε πάντα μπροστά μας την επιτυχία» τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, Γιάννος Κοντόπουλος, κατά την χθεσινή (19/6) παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2022 και του α’ τριμήνου του 2023 του Ομίλου ΕΧΑΕ στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών.

Σύμφωνα με τον κ. Κοντόπουλο, το θέμα είναι πώς «βλέπουν» οι εταιρείες την ελληνική χρηματιστηριακή αγορά. Σημείωσε ότι η δύσκολη συγκυρία της τελευταίας δεκαετίας

έχει κάνει τον Όμιλο να «ανεβάσει ταχύτητα» ώστε να δείξει στους εγχώριους και ξένους επενδυτές τελικά τι ισχύει και τι δεν ισχύει. Όπως ανέφερε στην εισαγωγική του τοποθέτηση, η αποστολή της ΕΧΑΕ είναι διττή. Πρώτον, να αποτελέσει ευκαιρία για τις επιχειρήσεις να αντλήσουν κεφάλαια και δεύτερον, δυνατότητα για τους επενδυτές να επενδύσουν σε τίτλους με στόχο το κέρδος, κάνοντας λόγο για στήριξη της ελληνικής επιχειρηματικότητας και τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

«Ο φαύλος κύκλος είναι ένα αρνητικό αφήγημα και για να αλλάξει αυτό το αφήγημα πρέπει να υπάρξουν θετικές εκπλήξεις» είπε χαρακτηριστικά ο CEO του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. Σε αυτό το πλαίσιο, εξήγησε ότι στόχος της διοίκησης αποτελεί η δημιουργία θετικών εκπλήξεων σε όλα τα «μέτωπα» που δραστηριοποιείται, ενώ έμφαση δίνεται στο να «σοκάρει» ευεργετικά σε πρώτη φάση το σύστημα των ξένων επενδυτών. «Πρέπει να σας εκπλήξουμε θετικά» επανέλαβε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Κοντόπουλος, απευθυνόμενος στους επενδυτές και τους αναλυτές που έδωσαν το παρών στην εκδήλωση.

Πέντε στρατηγικοί πυλώνες

Με μότο «αλλάζοντας το αφήγημα» (change the narrative), ο κ. Κοντόπουλος παρουσίασε τους πέντε βασικούς στρατηγικούς πυλώνες του ομίλου, οι οποίοι έχουν ως εξής:

1. Ενίσχυση της συναλλακτικής δραστηριότητας

Πρόκειται για τον κυριότερο πυλώνα, του οποίου «πυρήνας» αποτελεί η λογική του «σπασίματος» του φαύλου κύκλου που προαναφέρθηκε. Αυτός ο στόχος προβλέπεται να επιτευχθεί με υποστήριξη της δημιουργίας πλούτου για τους εγχώριους και τους διεθνείς επενδυτές, αλλά και με την στήριξη της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

2. Αύξηση των εσόδων από υφιστάμενες υπηρεσίες και διερεύνηση νέων υπηρεσιών

3. Βέλτιστη εξυπηρέτηση των πελατών - σταθερότητα και βελτιστοποίηση των διεθνών δραστηριοτήτων

4. Βελτίωση του λειτουργικού μοντέλου του Ομίλου

5. Ενίσχυση της ψηφιακής καινοτομίας

Οικονομικά αποτελέσματα

Κατά την παρουσίαση των οικονομικών αποτελεσμάτων, ο επιτελικός διευθυντής χρηματοοικονομικών (CFO) του Ομίλου, Νίκος Κοσκολέτος, τόνισε αρχικά πως η ελληνική είναι από τις λίγες υποδομές κεφαλαιαγοράς της Ευρώπης που είναι καθετοποιημένη. «Το μόνο χρηματιστήριο που έχει αυτή τη δομή είναι το γερμανικό», εξήγησε. Πρόσθεσε ότι το ελληνικό χρηματιστήριο χαρακτηρίζεται από έντονη εξωστρέφεια και εξέφρασε την ανάγκη να καταλαβαίνουμε τη δυναμική αυτού του κεκτημένου.

Τα στοιχεία που παρέθεσε ο κ. Κοσκολέτος αποδεικνύουν ότι η ελληνική αγορά υπεραποδίδει, καθώς η αξία της κεφαλαιοποίησης έχει αυξηθεί κατά περίπου 17 δισ. ευρώ από το τέλος του 2022, με το σύνολο να ανέρχεται στα 82,8 δισ. ευρώ στα τέλη του περασμένου Μαΐου. Πρόκειται, μάλιστα, για την υψηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2010. Σε ό,τι αφορά την υπεραπόδοση του Χρηματιστηρίου Αθηνών συγκριτικά με τις μεγάλες διεθνείς αγορές, η ενίσχυση στα καθ’ ημάς ανήλθε στο 31,1% και στο 49,6% στις τράπεζες από τις αρχές του 2023 έως τις 31 Μαΐου (στοιχεία Refinitiv), την ώρα που τα κέρδη άλλων ευρωπαϊκών δεικτών για το ίδιο χρονικό διάστημα ήταν υποπολλαπλάσια (γερμανικός DAX +12,5%, ισπανικός IBEX +10%, ιταλικός FTSE MIB +9,9%, πανευρωπαϊκός Stoxx 600 +7,5%).

Τα έσοδα του Ομίλου αυξήθηκαν κατά 18,2% το α’ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το 23% από το σύνολο των εσόδων προέρχεται από υπηρεσίες και τις λεγόμενες επαναλαμβανόμενες πηγές εσόδων. Η μέση συναλλακτική δραστηριότητα ανήλθε στα 112,5 εκατ. ευρώ, σε μία αύξηση της τάξεως του 21,1%. Ωστόσο, παρατηρήθηκε αύξηση κατά περίπου 20% στις λειτουργικές δαπάνες, με τον κ. Κοσκολέτο να επισημαίνει πως είναι πλήρης η επίδραση του ετησιοποιημένου effect και με την πάροδο του χρόνου αυτό το effect σταδιακά θα περιορίζεται.

«Είμαστε η εταιρεία με το μεγαλύτερο free float στο ελληνικό χρηματιστήριο» τόνισε αναφερόμενος στα οικονομικά μεγέθη της ΕΧΑΕ και πρόσθεσε για τη μετοχή του Ομίλου: «Η τιμή μας έχει πάει εξαιρετικά καλά φέτος». Αναφορικά με το profitability, το EBITDA ήταν αυξημένο κατά περίπου 16% το α’ τρίμηνο σε ετήσια βάση, ενώ σημαντικά ήταν τα έσοδα και από το collocation (συνεγκατάσταση) με εταιρείες-πελάτες που θέλουν να έχουν το data center τους εντός του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Ο Όμιλος είχε επιπρόσθετα έσοδα από τη δημόσια πρόταση της Πλαίσιο Computers, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ως έσοδα που «δεν αντιμετωπίζουμε με χαρά», αν και από χρηματοοικονομικής άποψης, όπως εξήγησε η διοίκηση της ΕΧΑΕ, κάθε αποχώρηση φέρνει έκτακτα έσοδα που αφορούν στη διαδικασία του delisting. Στον αντίποδα, οι επερχόμενες εισαγωγές εταιρειών στο Χ.Α. (π.χ. Διεθνής Αερολιμένας Αθηνών) φέρνουν έσοδα που επιμερίζονται σε μεγαλύτερο «βάθος» χρόνου. Τέλος, αναφέρθηκε πως έχει μειωθεί η ικανότητα της εταιρείας για επιστροφές κεφαλαίου λόγω της αυξημένης φορολογίας 5% στις διανομές μερισμάτων.

Αριστοτέλης Παππάς

ΓΙΑΝΝΟΣ ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣΕΧΑΕΈνωση Θεσμικών ΕπενδυτώνΝΙΚΟΣ ΚΟΣΚΟΛΕΤΟΣελληνικό χρηματιστήριοΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑεπενδυτέςσυναλλακτική δραστηριότηταfree float
Keywords
Αναζητήσεις
omilos-chrimatistiriou-athinon-me-thetikes-ekplixeis-allazei-to-arnitiko-afigima.htm
Τυχαία Θέματα