Οριακές διακυμάνσεις στο Χρηματιστήριο Αθηνών

Με πιέσεις ξεκινάει τη σημερινή (30/8) συνεδρίαση το Χρηματιστήριο Αθηνών, που παλεύει για να διατηρήσει το θετικό momentum των ημερών.

Αναλυτικά, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,01% στις 1.318,10 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 15 εκατ. ευρώ.

Ακόμα, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE έχει μικρή πτώση 0,09% στις 3.198,54 μονάδες, όπως και ο τραπεζικός δείκτης στις 1.064,43 μονάδες.

Η Λεωφόρος Αθηνών φαίνεται να διατηρεί

μια στάση αναμονής και να κρατάει δυνάμεις για το Σεπτέμβριο, δεδομένου ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τις μεγάλες απώλειες του Αυγούστου.

Μια σειρά από μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης δέχονται πίεση, όπως η Motor Oil που παρουσίασε μειωμένα κέρδη εξαμήνου, αλλά και η Mytilineos, ενώ οι τράπεζες παραμένουν σχετικά στάσιμες.

Το Χρηματιστήριο Αθηνών θα μπορούσε να πει κανείς ότι εναρμονίζεται με το διεθνές κλίμα, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές απώλειες σε επίπεδο Αυγούστου και προσπάθεια για «ρεβάνς» στο κλείσιμο του μήνα, ωστόσο η ασάφια σχετικά με τη νομισματική πολιτική, αλλά και τα αρνητικά σημάδια για την οικονομία ειδικότερα στην Ευρωζώνη αντικειμενικά επηρεάζουν το επενδυτικό κλίμα.

Βέβαια ο Σεπτέμβριος αναμένεται με ενδιαφέρον για την ελληνική αγορά, αφού στις 8 Σεπτεμβρίου θα έχουμε τον πρώτο «σταθμό» για να μάθουμε αν η χώρα μας θα καταφέρει να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα, ενώ αναμένονται και οι εξαγγελίες του πρωθυπουργού από τη ΔΕΘ.

Ένα θετικό κλίμα, σε συνδυασμό με την επιστροφή της Βουλής σε πλήρεις ρυθμούς, την προώθηση μιας σειράς μεταρρυθμίσεων είναι κινήσεις που μπορούν να δώσουν ώθηση στο χρηματιστήριο.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Με τις εξαιρετικές αποδόσεις του Nasdaq, η Wall Street ολοκλήρωσε με κέρδη τη συνεδρίαση της Τρίτης, έχοντας όμως ακόμα πολύ δρόμο να καλύψει λόγω του «επίπονου» Αυγούστου.

Επιπλέον, μικρή άνοδο σημείωσαν στη σημερινή συνεδρίαση οι ασιατικές μετοχές, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα «μηνύματα» από την Κίνα.

Τέλος, με «αέρα» Wall Street κινούνται στη σημερινή συνεδρίαση οι σημαντικότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με τους επενδυτές να στρέφουν την προσοχή τους στα σημαντικά οικονομικά στοιχεία που θα ανακοινωθούν.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Από τις τραπεζικές μετοχές, άνοδο σημειώνει η ΕUROBANK (+0,32%), ενώ πτώση η ALPHA BANK (-0,06%), η ΕΤΕ (-0,25%) και η ΠΕΙΡAIΩΣ (-0,67%).

Ανοδικά κινούνται οι μετοχές της ΕΛΒΕ (+1,82%), ΛΑΜΨΑ (+0,69%), του ΟΠΑΠ (+1,21%), του ΟΤΕ (+0,21%) και της ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ (+0,74%).

Αντίθετα πτώση σημειώνουν οι μετοχες της ΓΕΚΤΕΡΝΑ (-0,74%), της COCA COLA (-0,37%), της ΕΠΣΙΛΟΝ (-1,60%), της ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ (-1,47%), της ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,57%) και του ΟΛΠ (-0,90%).

Δείτε τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και τη μεγαλύτερη πτώση ΕΔΩ.

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός Δείκτηςμετοχέςκέρδη
Keywords
Τυχαία Θέματα