Πέφτει άνω του 1% λόγω… Βενεζουέλας το πετρέλαιο-«Κατρακυλά» το αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν άνω του 1% την Πέμπτη (19/10), καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες χαλάρωσαν τις κυρώσεις στη Βενεζουέλα για να επιτρέψουν τη ροή περισσότερου πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά οι φόβοι ότι η στρατιωτική εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα μπορεί να κλιμακωθεί σε περιφερειακή σύγκρουση βάζει… φρένο σε μεγαλύτερες απώλειες.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εξέδωσαν εξάμηνη άδεια που επιτρέπει συναλλαγές στον ενεργειακό τομέα

της Βενεζουέλας, μέλος του ΟΠΕΚ, μετά από συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης της Βενεζουέλας και της εκεί αντιπολίτευσης για τη διασφάλιση δίκαιων εκλογών το 2024.

Βέβαια, η συμφωνία δεν αναμένεται να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή πετρελαίου της Βενεζουέλας, αλλά θα μπορούσε να ενισχύσει τα κέρδη φέρνοντας πίσω ορισμένες ξένες εταιρείες στα κοιτάσματα πετρελαίου της και παρέχοντας το αργό της σε ένα ευρύτερο σύνολο πελατών που πληρώνουν μετρητά, λένε οι ειδικοί.

Οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν κατά περίπου 2% την προηγούμενη συνεδρίαση λόγω ανησυχιών για διακοπές στον παγκόσμιο εφοδιασμό, αφού το Ιράν ζήτησε εμπάργκο πετρελαίου στο Ισραήλ για τη σύγκρουση στη Γάζα και αφού οι ΗΠΑ, ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου στον κόσμο, ανέφεραν μεγαλύτερη από το αναμενόμενο πτώση στα αποθέματά τους, δημιουργώντας μεγαλύτερο… πονοκέφαλο για τις ήδη περιορισμένες προμήθειες.

Επίσης, ο ΟΠΕΚ δεν σχεδιάζει να λάβει άμεσα μέτρα μετά την έκκληση του μέλους του, του Ιράν, ανέφεραν πηγές στο Reuters, αμβλύνοντας τις ανησυχίες για πιθανές διακοπές.

«Παρόλο που ο ΟΠΕΚ δεν δείχνει να αποδέχεται την έκκληση του Ιράν να επιβάλει μποϊκοτάζ πετρελαίου στο Ισραήλ, το πετρέλαιο θα εμπλακεί σίγουρα στη σύγκρουση με διάφορους τρόπους», δήλωσε η Χελίμα Κροφτ, αναλύτρια της RBC Capital Markets.

«Τουλάχιστον, η προοπτική της Σαουδικής Αραβίας να καταργήσει σταδιακά τη μονομερή της μείωση της παραγωγής κατά 1 εκατομμύριο βαρέλια ημερησίως ως μέρος μιας μεγάλης συμφωνίας που θα περιελάμβανε την εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ είναι εκτός συζήτησης προς το παρόν», είπε ο Κροφτ, αναφερόμενος στις πρόσφατες συνομιλίες για την πιθανή εξομάλυνση των σχέσεων της Σαουδικής Αραβίας με το Ισραήλ.

Η Σαουδική Αραβία είχε δηλώσει ότι θα διατηρήσει την εθελοντική της περικοπή μέχρι το τέλος του έτους.

Η Ιαπωνία, ο τέταρτος μεγαλύτερος αγοραστής αργού στον κόσμο, προέτρεψε την Πέμπτη τη Σαουδική Αραβία και άλλες χώρες παραγωγής πετρελαίου να αυξήσουν τις προμήθειες για να σταθεροποιήσουν την παγκόσμια αγορά πετρελαίου, καθώς η αύξηση των τιμών των καυσίμων εν μέσω της σύγκρουσης θα μπορούσε να επηρεάσει την παγκόσμια οικονομία.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου και καυσίμων των ΗΠΑ μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για ντίζελ και πετρέλαιο θέρμανσης, σύμφωνα με στοιχεία της Υπηρεσίας Ενεργειακών Πληροφοριών (EIA). Τα αποθέματα καυσίμων απόσταξης μειώθηκαν κατά 3,2 εκατομμύρια βαρέλια την εβδομάδα έως τις 13 Οκτωβρίου σε 113,8 εκατομμύρια βαρέλια, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΠΕ.

Τα αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 4,5 εκατομμύρια βαρέλια στα 419,7 εκατομμύρια βαρέλια, ενώ η βενζίνη μειώθηκε κατά 2,4 εκατομμύρια βαρέλια στα 223,3 εκατομμύρια βαρέλια.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,20% στα 86,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,36% στα 90,25 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει και το φυσικό αέριο

Σημαντική πτώση καταγράφουν και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 7,540% στα 47,00 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,30% στα 1.962,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,32% στα 23,027 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 0,32% στα 3,5985 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο ενισχύεται 0,19% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0555 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,15% στο 1,2122 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία ενισχύεται 0,34% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8708 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΜΠΡΕΝΤαμερικανικό αργό
Keywords
Αναζητήσεις
peftei-ano-tou-1-logo-venezouelas-to-petrelaio-katrakyla-to-aerio.htm
Τυχαία Θέματα