Πώς θα «εκτοξευθεί» το χαρτοφυλάκιο της Trade Estates-Ποια έργα «τρέχουν»

Με ένα γεμάτο χαρτοφυλάκιο, που περιλαμβάνει εμπορικά πάρκα τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, φιλοξενώντας τις μεγαλύτερες εμπορικές εταιρείες, η Trade Estates κάνει γερό «μπάσιμο» στο Χρηματιστήριο Αθηνών προσελκύοντας νέα επενδυτικά κεφάλαια και ενισχύοντας περαιτέρω τη διασπορά του μετοχικού κεφαλαίου της.

Σύμφωνα με το αναμενόμενο χρονοδιάγραμμα του IPO,

για την Τρίτη (31/10) έχει προγραμματιστεί η ανακοίνωση του δεσμευτικού εύρους τιμής διάθεσης, το τριήμερο 1-3 Νοεμβρίου είναι η περίοδος της δημόσιας προσφοράς, ενώ την Τετάρτη (8/11) θα έχουμε… καμπανάκι -εκτός συγκλονιστικού απροόπτου- καθώς τότε θα ξεκινήσει η διαπραγμάτευση των μετοχών της εταιρείας στη Ρυθμιζόμενη Αγορά του Χ.Α.

Με τα συνολικά αντληθέντα κεφάλαια από την έκδοση να ανέρχονται στα 62 εκατ. ευρώ, η Trade Estates εξασφαλίζει σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης για το υφιστάμενο επενδυτικό πλάνο, περίπου 180 εκατ. ευρώ, που θα υλοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Με στοχευμένα ποσά επενδύσεων και χαμηλό επίπεδο κινδύνου για κάθε έργο, η διοίκηση της ΑΕΕΑΠ παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα το συμφωνημένο επενδυτικό της πλάνο, το οποίο έχει ως εξής:

1) Εμπορικό πάρκο στην Πάτρα, με εκτιμώμενο συνολικό κόστος 26,9 εκατ. ευρώ και ορίζοντα ολοκλήρωσης το δ’ τρίμηνο του 2024

2) Εμπορικό πάρκο στο Ηράκλειο Κρήτης, εκτιμώμενο συνολικό κόστος 20,6 εκατ. ευρώ, ορίζοντας ολοκλήρωσης το δ’ τρίμηνο του 2024

3) Εμπορικό πάρκο στο Ελληνικό, εκτιμώμενο συνολικό κόστος 68 εκατ. ευρώ, ορίζοντας ολοκλήρωσης το α’ τρίμηνο του 2027

4) Κέντρο logistics στην Ελευσίνα (RECON), εκτιμώμενο συνολικό κόστος 45,1 εκατ. ευρώ, ορίζοντας ολοκλήρωσης το γ’ τρίμηνο του 2025

5) Εμπορικό πάρκο στα Ιωάννινα, εκτιμώμενο συνολικό κόστος 4,8 εκατ. ευρώ, ορίζοντας ολοκλήρωσης το γ’ τρίμηνο του 2026

6) Κέντρο logistics στην Ελευσίνα (Trade Estates), εκτιμώμενο συνολικό κόστος 15,1 εκατ. ευρώ, ορίζοντας ολοκλήρωσης το γ’ τρίμηνο του 2026

Σημειώνεται ότι τα τέσσερα πρώτα αποτελούν greenfield αναπτύξεις, δηλαδή ξεκινούν από την αρχή ή όπως είπαν τα στελέχη της Trade Estates «από τη γη», ενώ τα υπόλοιπα δύο αποτελούν έργα βελτιστοποίησης των υφιστάμενων ακινήτων. «Είναι ανταγωνιστικό το χρηματοδοτικό κόστος για τα νέα projects που αναπτύσσουμε», δήλωσαν ενώ ανέφεραν ενδεικτικά πως στην Πάτρα έχει καλυφθεί το 60% της εξέλιξης του έργου, ήτοι έχει ολοκληρωθεί ο πρώτος όροφος του εμπορικού πάρκου.

Συνοπτικά, το επενδυτικό πλάνο της Trade Estates για την επόμενη 4ετία, ύψους έως 292 εκατ. ευρώ, περιλαμβάνει την απόκτηση και δημιουργία νέων εμπορικών πάρκων στην Ελλάδα, με ναυαρχίδα το εμπορικό πάρκο στο «The Ellinikon» καθώς και τη δημιουργία νέων, σύγχρονων κέντρων logistics. Σύμφωνα με το αναπτυξιακό πλάνο της εταιρείας, το 2027 αναμένεται να διαθέτει συνολικά 18 εμπορικά ακίνητα.

Το χαρτοφυλάκιο της ΑΕΕΑΠ υπολογίζεται στα 456 εκατ. ευρώ σήμερα (συμπεριλαμβανομένου του Smart Park), με τη διοίκηση να ανεβάζει τον πήχη στα περίπου 650-700 εκατ. ευρώ έως τα τέλη του 2027. Το τρέχον χαρτοφυλάκιο περιλαμβάνει 9 εμπορικά πάρκα τόσο στην Ελλάδα όσο και σε Βουλγαρία και Κύπρο, ενώ περιλαμβάνει και τρία κέντρα logistics, τα οποία βρίσκονται στα Οινόφυτα, στο Σχηματάρι και στην Ελευσίνα. Τα κέντρα logistics στα Οινόφυτα και στο Σχηματάρι είναι μισθωμένα στον Όμιλο Fourlis και εξυπηρετούν την τροφοδοσία και τις ηλεκτρονικές πωλήσεις των καταστημάτων IKEA και INTERSPORT στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Έχοντας στρατηγικούς συνεργάτες με σταθερές εμπορικές σχέσεις, η Trade Estates έχει λόγο να πιστεύει στην πραγμάτωση του στόχου που έθεσε για σχεδόν διπλασιασμό της αξίας του χαρτοφυλακίου της. Ευεργετικά λειτουργεί και η φύση της εταιρείας, ούσα η μοναδική ελληνική ΑΕΕΑΠ που επικεντρώνεται σε εμπορικά πάρκα και omni-channel κέντρα logistics.

Τέλος, αν και ο βραχυπρόθεσμος προγραμματισμός αφορά τα μεγάλα εμπορικά πάρκα σε 6-7 ελληνικές πόλεις άνω των 25 χιλιάδων κατοίκων, η εταιρεία «βαδίζει» προς ένα δεύτερο αναπτυξιακό πλάνο μετά το 2028. Αυτή η β’ φάση αφορά περιφέρειες πόλεων, στις οποίες σήμερα τα εμπορικά πάρκα είναι αφιλόξενα προς τον καταναλωτή. Σε αυτό το πλαίσιο, στοχεύει στην ανάπτυξη retail parks έως 15 χιλιάδων τ.μ. σε 20-25 πόλεις μικρότερου μεγέθους και με το τρίπτυχο: εύκολη πρόσβαση - δωρεάν πάρκινγκ - κάλυψη βασικών αναγκών.

Αριστοτέλης Παππάς

Trade Estates ΑΕΕΑΠIPOχρηματιστήριοεπενδυτικό πλάνοGREENFIELDΕΜΠΟΡΙΚΑ ΠΑΡΚΑΚΕΝΤΡΑ LOGISTICS
Keywords
Αναζητήσεις
pos-tha-ektoxefthei-to-chartofylakio-tis-trade-estates-poia-erga-trechoun.htm
Τυχαία Θέματα