«Πρόγνωση» για «βροχή» συνταξιοδοτήσεων- Το δημοσιονομικό «αποτύπωμα»

11:22 1/5/2024 - Πηγή: Reporter

Αυξημένες κατά 400 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού αναμένεται να είναι οι δαπάνες για τις πληρωμές συντάξεων του 2024, ποσό που θα προέλθει από την υπεραπόδοση των εσόδων. Κι αυτό γιατί, φέτος, αναμένεται να έχουμε περίπου 30.000 περισσότερες συνταξιοδοτήσεις, με βάση αναφορές του οικονομικού επιτελείου, στο φόντο της κατάθεσης του Προγράμματος Σταθερότητας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη το πρώτο τρίμηνο του έτους, οι αιτήσεις για συνταξιοδοτήσεις είναι ιδιαίτερα αυξημένες σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, που είχαν και πάλι καταγραφεί κύματα συνταξιοδοτήσεων, ειδικά

στον δημόσιο τομέα.

Είναι προφανές ότι πλέον η πρόκληση για βιώσιμη διαχείριση του ασφαλιστικού αποτελεί μείζον ζήτημα που αφορά συνολικά τη δημοσιονομική πορεία της χώρας. Δεν είναι τυχαίο ότι οι νέες αιτήσεις συνταξιοδότησης θα απαιτήσουν αύξηση δαπανών, όταν η αρχική πρόβλεψη ήταν για αύξηση κατά 600 εκατ. ευρώ σε σχέση με το 2023.

Έτσι, οι δαπάνες για τις πληρωμές συντάξεων του 2024 αναμένεται να είναι αυξημένες κατά 400 εκατ. ευρώ από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ποσό που θα προέλθει από την υπεραπόδοση των εσόδων.

Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2023, υπήρξε υπέρβαση εσόδων έναντι των στόχων κατά 250 εκατ. ευρώ, ενώ το πρώτο τρίμηνο του 2024, η υπέρβαση των φορολογικών εσόδων ξεπέρασε τα 640 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία εκτέλεσης κρατικού προϋπολογισμού του α’ τριμήνου, τα έσοδα της κατηγορίας «Φόροι» ανήλθαν σε 14.844 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 598 εκατ. ευρώ ή 4,2% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2024.

#Συνταξιοδοτήσεις #ΠΡΟΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ #δαπάνες
Keywords
Αναζητήσεις
prognosi-gia-vrochi-syntaxiodotiseon--to-dimosionomiko-apotypoma.htm
Τυχαία Θέματα
Πρόγνωση,prognosi