Ρεύμα: Νέοι λογαριασμοί, νέες τιμές και «μπόνους» υπερκερδών

Η πτωτική πορεία των τιμών TTF στο φυσικό αέριο φέρνει πιο κοντά πιθανές μειώσεις στα τιμολόγια Αυγούστου που αναμένεται να ανακοινωθούν στις 20 Ιουλίου. Βέβαια, με βάση πληροφορίες, η νευρικότητα που παρατηρείται αλλά και τα “σήματα” για συνέχιση συνθηκών αβεβαιότητας σε πολλούς προμηθευτές ενέργειας βάζουν “φρένο” στην προσπάθεια αποκλιμάκωσης των τιμών του ρεύματος.

Να σημειωθεί ότι στα 117,48 ευρώ/MWh διαμορφώθηκε η Τιμή Εκκαθάρισης Αγοράς (ΤΕΑ) της Αγοράς Επόμενης Ημέρας για σήμερα 18/7/2023. Η υψηλότερη τιμή στη διάρκεια του 24ώρου διαμορφώθηκε στα 191,95 ευρώ/MWh ενώ το

χαμηλό του 24ωρου διαμορφώθηκε στα 81,89 ευρώ/MWh. Η τιμή αυξήθηκε κατά 1% σε σχέση με την προηγούμενη ημέρα. Η συνολική ζήτηση διαμορφώθηκε στις 422,85 GWh.

Στο ενεργειακό μείγμα ο λιγνίτης κατέχει 8,2%, το φυσικό αέριο 35,5% τα υδροηλεκτρικά 6% οι εισαγωγές 10,9% και οι ανανεώσιμες 34,8%. Οι εξαγωγές διαμορφώθηκαν στις 13,454 MWh και οι εισαγωγές στις 23,033 MWh. Να σημειωθεί ότι με βάση τη ΡΑΑΕΥ η μέση τιμή, σε μηνιαία βάση, ανέρχεται στη χονδρική αγορά στα 109,41 ευρώ/MWh.

Οι επιδοτήσεις

Πάντως, και τον Ιούλιο, η κυβέρνηση έδωσε επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος. Συγκεκριμένα, όσον αφορά στον Ιούλιο, οι ενισχύσεις για την ηλεκτρική ενέργεια σε οικιακά τιμολόγια και για όλες τις παροχές κύριας και μη κύριας κατοικίας, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου, διαμορφώνονται ως εξής:

⦁ Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 kWh, η ενίσχυση θα είναι 15 €/MWh. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει το 90% των νοικοκυριών στην Ελλάδα.

⦁ Την ίδια ενίσχυση θα λάβουν και όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 kWh, υπό την προϋπόθεση ότι θα μειώσουν κατά 15% τη μέση ημερήσια κατανάλωση ενέργειας σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή.

⦁ Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η ενίσχυση ανέρχεται στα 50 €/MWh και απορροφά το σύνολο του αυξημένου κόστους.

⦁ Επιπλέον, για τους αγρότες η ενίσχυση ανέρχεται στα 15€/MWh.

Η αξία της ενίσχυσης του ρεύματος για νοικοκυριά και αγρότες τον Ιούλιο διαμορφώνεται στα 24 εκατ. ευρώ. Εκτιμάται, δε, ότι και τον Αύγουστο, εάν δεν επαληθευτεί το σενάριο για αποκλιμάκωση των τιμών, θα συνεχιστεί έστω μια μικρή επιδότηση.

Τα 367 εκατ. των παραγωγών

Σημειώνεται, πάντως, ότι με βάση τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, που έδωσε τη Δευτέρα το Υπ. Οικονομικών στη δημοσιότητα, υπήρξε απόδοση προς το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης ύψους 367 εκατ. ευρώ των υπερκερδών παραγωγών ενέργειας, για την περίοδο από την 1η Οκτωβρίου 2021 έως και την 30ή Ιουνίου 2022.

Οι νέοι λογαριασμοί

Στο μεταξύ αναμένονται οι τελικές αποφάσεις επί της πρότασης για τέσσερις κατηγορίες τιμολογίων ηλεκτρικού ρεύματος υπέβαλε η ΡΑΑΕΥ, προς διαβούλευση και που αναμένεται να ισχύσουν από 1 Οκτωβρίου. Μάλιστα, με βάση όσα προέκυψαν από τις επαφές της ΡΑΑΕΥ με την αγορά θα προβλέπεται πέρα από το σταθερό τιμολόγιο και μια εναλλακτική με προϊόν κυμαινόμενης τιμολόγησης με ανακοίνωση τιμής την 1η κάθε μήνα.

Με βάση την πρόταση προβλέπονται οι εξής εναλλακτικές:

Α) Προϊόντα Ορισμένου Χρόνου και Σταθερής Τιμολόγησης: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν μία σταθερή τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας.

Β) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής την 1η κάθε μήνα: Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται πριν την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα).

Γ) Προϊόντα Κυμαινόμενης Τιμολόγησης με Ανακοίνωση Τιμής μετά τον μήνα εφαρμογής

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία παρέχονται με κυμαινόμενη τιμή προμήθειας (€/KWh) για όλη την περίοδο ισχύος της Σύμβασης Προμήθειας, η οποία δημοσιοποιείται μετά την έναρξη του μήνα στον οποίο αφορά και προκύπτει από υπολογιστικό τύπο (συνάρτηση) ο οποίος περιγράφεται στους όρους της Σύμβασης Προμήθειας και συνδέεται με δείκτες της χονδρεμπορικής αγοράς οι οποίοι δεν εκκαθαρίζονται πριν την έναρξη του μήνα τιμολόγησης (της 1ης μέρας κάθε μήνα). Οι δείκτες της χονδρεμπορικής θα πρέπει να εκκαθαρίζονται μέχρι και την τελευταία ημέρα του μήνα ν+2 προκειμένου να ανακοινώνεται η τελική τιμή προμήθειας λιανικής. Η τιμή των εν λόγω προϊόντων ανακοινώνεται στην ιστοσελίδα του Προμηθευτή το αργότερο έως και δύο μήνες μετά τον μήνα εφαρμογής τους. Πρακτικές επαναληπτικής έκδοσης λογαριασμών για την ίδια περίοδο (έναντι ή εκκαθαριστικών), διορθωτικών ή απολογιστικών, θεωρούνται καταχρηστικές.

Δ) Προϊόντα Δυναμικής Τιμολόγησης

Πρόκειται για Προϊόντα τα οποία προσφέρουν κυμαινόμενη τιμή προμήθειας και προσφέρονται σε καταναλωτές που έχουν εγκατεστημένο «ευφυή» μετρητή.

Ως προς τις ισχύουσες βασικές αρχές που διέπουν τη δραστηριότητα της Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας, μεταξύ άλλων αναφέρεται πως:

Οι καταναλωτές έχουν δικαίωμα ελεύθερης επιλογής Προμηθευτή και η διαδικασία αλλαγής Προμηθευτή δεν επιφέρει οικονομική επιβάρυνση για τους Οικιακούς Πελάτες και τις μικρές επιχειρήσεις. Οι Προμηθευτές Ηλεκτρικής Ενέργειας δεν επιτρέπεται να επιβάλλουν τέλος τερματισμού σύμβασης, στους Τελικούς Πελάτες που καταγγέλλουν οικειοθελώς συμβάσεις Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας κυμαινόμενης τιμής πριν από τη λήξη της σύμβασης. Κάθε επιβολή ρήτρας πρόωρης αποχώρησης σε πρόγραμμα κυμαινόμενης τιμής θεωρείται καταχρηστική.

Επίσης, η έκδοση των λογαριασμών κατανάλωσης εκ μέρους των προμηθευτών γίνεται δωρεάν. Χρεώσεις για αποστολή έγχαρτων λογαριασμών είναι απολύτως παράνομες. Ακόμη, εφόσον δεν τεθούν σε ισχύ, κατόπιν νομοθετικής πρωτοβουλίας, ειδικοί όροι που θα αφορούν στη μετάβαση – μετάπτωση των καταναλωτών, οποιαδήποτε υπαγωγή Πελάτη σε προϊόν Προμηθευτή προϋποθέτει την συναίνεσή του, η οποία αποτυπώνεται με την υπογραφή σχετικής Σύμβασης Προμήθειας.

Γιώργος ΑλεξάκηςΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙρεύμα καύσωναςζέστηair condition
Keywords
Αναζητήσεις
revma-neoi-logariasmoi-nees-times-kai-bonous-yperkerdon.htm
Τυχαία Θέματα