Στόλτενμπεργκ: «Κάποια» πρόοδος στις διαπραγματεύσεις ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ δήλωσε την Τετάρτη (14/6) ότι σημειώθηκε« κάποια πρόοδος» κατά τις συνομιλίες στην Τουρκία σχετικά με την προσπάθεια της Σουηδίας να ενταχθεί στη δυτική συμμαχία.

Ο Στόλτενμπεργκ έκανε τα σχόλια σε συνέντευξη Τύπου την παραμονή της συνάντησης των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Όπως

είπε, στην τετραμερή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην Άγκυρα, μεταξύ Τουρκίας, Σουηδίας, Φινλανδίας και ΝΑΤΟ, «σημειώθηκε κάποια πρόοδος» και η συνάντηση έγινε σε «εποικοδομητικό πνεύμα». «Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την επικύρωση της προσχώρησης της Σουηδίας το συντομότερο δυνατό», τόνισε, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν υπάρχουν ούτε χρονοδιαγράμματα, ούτε εγγυήσεις.

Ανέφερε ακόμα ότι στη συνάντηση που είχε στις 4 Απριλίου στην Άγκυρα με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, του επισήμανε ότι «η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της», έχει ενισχύσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο και έχει άρει το εμπάργκο όπλων.

Μάλιστα, ο Στόλτενμπεργκ δήλωσε ότι «είναι πιθανό να υπάρξει συμφωνία πριν τη σύνοδο κορυφής» του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βίλνιους στις 11 και 12 Ιουλίου.

Τον Μάρτιο, η Τουρκία επικύρωσε την υποψηφιότητα της Φινλανδίας για ένταξη στον Οργανισμό Βορειοατλαντικής Συνθήκης, αλλά εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας στη συμμαχία, όπως και η Ουγγαρία.

ΣτόλτενμπεργκΣουηδίαΝΑΤΟΤΟΥΡΚΙΑ
Keywords
Τυχαία Θέματα