Στραμμένη προς... ανατολάς η Eurobank- Το πλάνο μετά την Κύπρο

10:06 2/2/2024 - Πηγή: Reporter

Τις αγορές της Μέσης Ανατολής και της Ασίας έχει στοχεύσει η Eurobank στο πλαίσιο ενίσχυσης της εξωστρέφειάς της, με τις διεθνείς δραστηριότητες να αποτελούν ήδη ένα σημαντικό κομμάτι της κερδοφορίας της.

Σε αυτό το πλαίσιο, το επιτελείο της τράπεζας έχει προγραμματίσει ταξίδι στην Αίγυπτο την επόμενη εβδομάδα (4 με 8 Φεβρουαρίου) και αργότερα σε Ισραήλ, Σαουδική Αραβία

και Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη δημιουργία γραφείων αντιπροσωπείας. Κι αυτό διότι η διοίκηση εκτιμά ότι τα περιθώρια προσέλκυσης κεφαλαίων από την ευρύτερη περιοχή στον τομέα του wealth management είναι σημαντικά.

Στα «ραντάρ» της Eurobank βρίσκεται και η Ινδία, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ξεκινήσει τον ερχόμενο Ιούνιο η λειτουργία ενός γραφείου. Στόχος της τράπεζας είναι να αποτελέσει την πύλη εισόδου, μέσω της Κύπρου, στην Ευρωπαϊκή Ένωση για επιχειρήσεις της Ινδίας και high net worth value Ινδούς.

Σημειώνεται ότι οι διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank συμβάλλουν κατά 400 εκατ. ευρώ στα συνολικά κέρδη της τράπεζας (περίπου το 40% των κερδών του ομίλου). Το παραπάνω ποσό μπορεί ακόμη και να διπλασιαστεί σε περίπτωση πλήρους συμμετοχής της Eurobank στην Ελληνική Τράπεζα, δεδομένου ότι τα κέρδη της κυπριακής τράπεζας αναμένονται στα 400 εκατ. ευρώ.

Σε ό,τι αφορά την Ελληνική Τράπεζα, η Eurobank αναμένει την επισημοποίηση της αύξησης του ποσοστού της στο 55,3%, με την έγκριση από την κυπριακή Επιτροπή Ανταγωνισμού να τοποθετείται χρονικά προς τα τέλη Φεβρουαρίου. Εντός του διμήνου Μαρτίου-Απριλίου εκτιμάται θα ακολουθήσουν οι εγκρίσεις από την Κεντρική Τράπεζα Κύπρου και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Σε επόμενη φάση η Eurobank αναμένεται να προχωρήσει τον Ιούλιο σε δημόσια πρόταση για το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της Ελληνικής Τράπεζας. Το ποσοστό της Eurobank μετά τη δημόσια πρόταση προβλέπεται ότι θα ανέλθει μεταξύ 60% έως 65% από 55,3% που είναι σήμερα.

Μέχρι σήμερα η συνεισφορά της κυπριακής τράπεζας στις διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank ισοδυναμεί με περίπου 100 εκατ. ευρώ κατ’ αναλογία για το 29,2% που αποκτήθηκε σε πρώτη φάση. Ακολούθησε τον περασμένο Αύγουστο ένα χαρτοφυλάκιο μετοχών 17,3% και λίγο μετά ένα επιπλέον κομμάτι 7,2% ώστε σήμερα το ποσοστό να ανέρχεται σε 55,6% της Ελληνικής Τράπεζας (τελεί υπό την αίρεση των αρχών).

«Με την απόκτηση της Ελληνικής Τράπεζας στην Κύπρο, η Eurobank θα καταστεί η τράπεζα των 100 δισ. ευρώ σε κεφάλαια» επισημαίνει ο κ. Σταύρος Ιωάννου, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος της Eurobank και υπεύθυνος για τις διεθνείς δραστηριότητες του ομίλου.

Όπως αναφέρει ο ίδιος, «αξιοποιώντας την ισχυρή παρουσία σε Ελλάδα και Κύπρο, η Eurobank διαθέτει την εμπειρία και την τεχνογνωσία και είναι σε θέση να στηρίξει τις επιχειρήσεις της Ινδίας που αναζητούν πρόσβαση στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου έχει συνολικές καταθέσεις 15,7 δισ. ευρώ, δάνεια 7,5 δισ. ευρώ και συνολικά υπό διαχείριση κεφάλαια 20 δισ. ευρώ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι η Eurobank παρουσίασε την Τετάρτη το νέο της κτίριο διοίκησης. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Ομήρου 2 και Σταδίου 12, απέναντι από την Παλαιά Βουλή και αποτελεί μέρος της επιχειρηματικής ιστορίας του κέντρου. Εκεί στεγάζονταν κάποτε τα κεντρικά γραφεία της Φοίνιξ Ασφαλιστική – εταιρεία που ιδρύθηκε το 1928.

Αριστοτέλης Παππάς

#Eurobank #εξωστρέφεια #Μέση_Ανατολή #Αίγυπτος #Ισραήλ #Σαουδική_Αραβία #Ηνωμένα_Αραβικά_Εμιράτα #Ινδία #ΕΛΛΗΝΙΚΗ_ΤΡΑΠΕΖΑ_ΚΥΠΡΟΥ
Keywords
Αναζητήσεις
strammeni-pros-anatolas-i-eurobank--to-plano-meta-tin-kypro.htm
Τυχαία Θέματα