Συσσώρευση στο Χρηματιστήριο μετά το πολυήμερο «ράλι»

Με απώλειες άνοιξε την Τρίτη (30/5) η συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, που πραγματοποιεί «στάση» στο πολυήμερο ανοδικό σερί.

Πιο συγκεκριμένα, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,71% στις 1.227,71 μονάδες και ο τζίρος ανέρχεται στα 25,61 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης FTSE μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο 0,92% στις 3.004 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης κινείται καθοδικά κατά 0,56% στις 996,62 μονάδες.

Παρά τη σημερινή εικόνα, το ράλι της Λεωφόρου Αθηνών

συνεχίστηκε και χθες με σπασμένα τα «φρένα», καθώς οι αγοραστές επικράτησαν για τρίτη διαδοχική συνεδρίαση ανανεώνοντας το υψηλό 9 ετών, όπου έκλεισε το Χ.Α. την περασμένη εβδομάδα.

Όπως έχει ξανατονιστεί, για την ελληνική αγορά έχει διαμορφωθεί ένα ασφαλές τοπίο. Αρχικά δηλαδή υπάρχει το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, που δημιουργεί τις προϋποθέσεις για αυτοδυναμία στο δεύτερο γύρο, ή έστω για σταθερό πολιτικό σκηνικό, κάτι που ενισχύει σημαντικά τα σενάρια για την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας μέσα στο 2023.

Παράλληλα, συνεχίζεται η δημοσίευση των τριμηνιαίων οικονομικών αποτελεσμάτων των εισηγμένων, που δικαιώνουν πλήρως το επενδυτικό κοινό, με την Intralot να σημειώνει καθαρά κέρδη 3,1 εκατ. ευρώ και την Epsilon Net να καταγράφει αύξηση 59,55% στα κέρδη προ φόρων.

Τέλος, σημαντική ανακούφιση έχει δημιουργήσει και η επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, πριν από την κρίσιμη ημερομηνία της 5ης Ιουνίου, και το θέμα να συζητιέται σήμερα στην επιτροπή του Κογκρέσου.

Λόγω των υψηλών κερδών των προηγούμενων ημερών πάντως παρατηρούνται σήμερα ρευστοποιήσεις, σκηνικό βέβαια που θα μπορούσε να ανατραπεί μέσα στις επόμενες ώρες.

Η εικόνα στις διεθνείς αγορές

Οι κυριότεροι ευρωπαϊκοί δείκτες κινούνται ελαφρώς καθοδικά την Τρίτη, με τους κλάδους των τραπεζών και της τεχνολογίας να ηγούνται των απωλειών. Παράλληλα, οι επενδυτές επεξεργάζονται τη συμφωνία για το ανώτατο όριο χρέους στις ΗΠΑ, αναμένοντας την αντίδραση της Wall Street, η οποία παρέμεινε κλειστή λόγω της Memorial Day.

Για τον ίδιο λόγο, οι κυριότεροι δείκτες στα χρηματιστήρια Ασίας και Ωκεανίας ακολούθησαν διαφορετικές τάσεις στη σημερινή συνεδρίαση.

Το ταμπλό στο Χ.Α

Αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές, η ALPHA BANK ανεβαίνει κατά 0,21%, η ΕΤΕ διολισθαίνει κατά 0,29%, η ΕUROBANK (-0,30%) και η ΠΕΙΡΑΙΩΣ (-0,14%).

Tη σημαντικότερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της ΜΙG 4,52%, της ΠΡΟΦΑΙΛ (+3,36), της ΕΝΤΕΡ (+2,07%), της ΠΡΕΜΙΑ (+1,84%) και των ΕΛΠΕ (+1,38%).

Στον αντίποδα πτωτικά κινούνται οι μετοχές της ΤΕΝΕΡΓ (-1,36%), ΔΕΗ (-0,90%), ΛΑΜΔΑ (-0,93%), ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ (-0,68%) και ΣΠΕΙΣ (-0,88%).

Δείτε εδώ τις μετοχές με τη μεγαλύτερη άνοδο και πτώση (σύνολο μετοχών του Χ.Α.).

Χρηματιστήριο ΑθηνώνΓενικός ΔείκτηςμετοχέςΤΡΑΠΕΖΕΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα