Θεοχάρης για φορολογικό: Ακούμε το υγιές κομμάτι των ελεύθερων επαγγελματιών

«Πρέπει να ακούσουμε την κοινωνία και το υγιές κομμάτι των ελεύθερων επαγγελματιών» τόνισε ως στόχο της κυβέρνησης εν όψει του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί σήμερα στη Βουλή, ο υφυπουργός Οικονομίας και Οικονομικών, Χάρης Θεοχάρης.

Μιλώντας στην ΕΡΤ και αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί με πολλές περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών σημείωσε πως «δεν

μπορεί ο ελεύθερος επαγγελματίας να παίρνει λιγότερα από τον υπάλληλό του».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Θεοχάρης αναφορικά με την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση για το εν λόγω νομοσχέδιο υπογράμμισε πως «η αντιπολίτευση θέλει να μιλάμε για τη φοροδιαφυγή αλλά να μην κάνουμε τίποτα».

Τα περιθώρια βελτιώσεων

Ο κ. Θεοχάρης είπε πως "ήμασταν ανοικτοί από την πρώτη στιγμή, κάναμε συναντήσεις με όλους τους φορείς, οι οποίοι ζήτησαν να μας δουν και μέσα από αυτή τη διαδικασία το νομοσχέδιο βελτιώθηκε σημαντικά. Διευρύνθηκε η ταχύτητα του τεκμηρίου, προσθέσαμε το ζήτημα του ελέγχου και συγχρόνως κάναμε μια ουσιαστική αλλαγή στο θέμα του τζίρου με το μέσο όρο των ΚΑΔ, με αυτό το 5% το οποίο έχει κατατεθεί κλπ.

Τώρα στην διαδικασία της διαβούλευσης και της ακρόασης των φορέων τέθηκαν θέματα ουσίας και σε σχέση με τα περίπτερα και με τα ταξί αλλά δεν έχουμε πάρει τις τελικές αποφάσεις.

Αυτό που θέλουν όλοι είναι προφανώς μαξιμαλιστικό. Ζητάνε από την απόσυρση ορισμένοι μέχρι κάποιες διορθώσεις. Το δίκαιο του αιτήματος των περιπτέρων είναι ότι πράγματι αυτό το 5% και περιέργως τα περίπτερα είναι οι μόνοι που με την αλλαγή που κάναμε με τον τζίρο ενώ πριν ήταν καλυμμένοι, τώρα δεν καλύπτονται. Και το πρόβλημα είναι ότι αυτό το 5% στο μεγαλύτερο μέρος του τζίρου τους που είναι τα καπνικά, δεν έχουν τόσο περιθώριο κέρδους, είναι λιγότερο. Συνεπώς τους χτυπάει, ας το πούμε με μια αδικία. Θα δούμε λοιπόν πως θα εξαιρέσουμε αυτόν τον τζίρο, θα βρούμε τον μηχανισμό.

Στα ταξί το 2004 – 2005, το τεκμήριο για μια διάταξη ήταν 16.000 ευρώ, πριν από 20 χρόνια ακριβώς, δηλαδή δεν είναι παράλογα τα νούμερα και πολύ μεγάλα και νομίζω ότι ξέρουμε όλοι, ιδιαίτερα στην Αθήνα, που είναι και ο μεγαλύτερος όγκος των ταξί, ότι με τον τουρισμό η δουλειά που έχουν είναι πολύ σημαντικότερη από ότι ήταν τότε.

Συνεπώς, καταλαβαίνω όλα αυτά τα ζητήματα που τίθενται, αλλά νομίζω ότι έχουμε βάλει ένα ελάχιστο ποσό που ουσιαστικά καλύπτει τις πιο κραυγαλέες περιπτώσεις. Ακόμα και εκεί όμως, αν υπάρχουν αδικίες, έχουμε ουσια στο μαχητό τεκμήριο, αλλά από εκεί και πέρα πρέπει να ακούσουμε και την υπόλοιπη κοινωνία και κυρίως το υγιές κομμάτι των ελεύθερων επαγγελματιών.

Δεν είναι τυχαίο ότι 50:50 είναι μοιρασμένοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες στην αποδοχή τους στις διατάξεις που φέρνουμε. Πρέπει να τους ακούσουμε αυτούς, διότι δεν μπορεί το 4% να πληρώνει το 50% των φόρων των ελεύθερων επαγγελματιών. Άρα να φέρουμε κάποια ισορροπία και από εκεί και πέρα να αφήσουμε την ΑΑΔΕ να ελέγξει με μεγαλύτερη άνεση αυτούς που είναι τα «μεγάλα ψάρια».

Υπάρχουν νομοτεχνικές βελτιώσεις σε σχέση με τα χωριά".

#Θεοχάρης #ΝΔ #Κυβέρνηση #φορολογικό_νομοσχέδιο
Keywords
Αναζητήσεις
theocharis-gia-forologiko-akoume-to-ygies-kommati-ton-eleftheron-epangelmation.htm
Τυχαία Θέματα