Το παρασκήνιο της αναβολής της συνάντησης Μπάιντεν - Ερντογάν

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέβαλε το προγραμματισμένο ταξίδι του στην Ουάσιγκτον για να συναντήσει τον Τζο Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο. Αμερικανοί και Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει τον Μάρτιο ότι οι δύο ηγέτες θα συναντιούνταν στις 9 Μαΐου.

Στον απόηχο της ακύρωσης της επίσκεψης του Ερντογάν στις ΗΠΑ γίνεται προσπάθεια να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με τους λόγους για τους οποίους έγινε η ακύρωση του ταξιδιού.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Mega,

και ενώ είχαν προχωρήσει οι συζητήσεις, δεν προχώρησε η επίσκεψη καθώς οι δύο πλευρές δεν μπόρεσαν να τα βρουν στο κοινό ανακοινωθέν στο οποίο θα υπήρχε μετά την συνάντηση Ερντογάν – Μπάιντεν.

Ακόμη «σοβαρότερο» ζήτημα ήταν η στάση που θα κρατούσε ο Τούρκος πρόεδρος αναφορικά με την Μέση Ανατολή και ενδεχόμενες μομφές στο Ισραήλ προς υπεράσπιση της Χαμάς.

Έτσι λοιπόν, οι Τούρκοι έσπευσαν να ανακοινώσουν την ακύρωση της επίσκεψης λόγω του προγράμματος του Ταγίπ Ερντογάν. Επισήμως από τον Λευκό Οίκο δεν είχε επιβεβαιωθεί η συνάντηση.

Νωρίτερα το πρακτορείο Bloomberg σε δημοσίευμα του είχε αναφέρει ότι η συνάντηση θα γίνει κανονικά, ενώ λίγες ώρες αργότερα μετέδωσε την είδηση ότι αναβλήθηκε, επικαλούμενο αξιωματούχο που είπε ότι η αναβολή σχετίζεται με μία αλλαγή στο πρόγραμμα του Ερντογάν. Εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η συνάντηση δεν ανακοινώθηκε ποτέ. Σύμφωνα, δε, με το δημοσίευμα του διεθνούς πρακτορείου ειδήσεων, η Τουρκία και οι ΗΠΑ θα προγραμματίσουν εκ νέου τη συνάντηση.

Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν, επιβεβαίωσαν ότι η τουρκική πλευρά απέσυρε την επίσκεψη, αλλά ότι ο Τούρκος πρόεδρος μπορεί να θελήσει να έρθει σε πιο κατάλληλη στιγμή αργότερα.

Το βασικό σενάριο

Φαίνεται πως λίγες ώρες πριν από την ακύρωση ή την αναβολή της συνάντησης είχε βρεθεί η χρυσή τομή και οι ΗΠΑ θα ενημέρωναν την Τουρκία πως θα δεχτούν τον Τούρκο πρόεδρο στην Ουάσιγκτον, διότι ήταν μια επίσκεψη την οποία την είχαν υποσχεθεί μαζί με τα F-16 για να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με το OPEN, o Ερντογάν φαίνεται πως εξοργίστηκε από την δήλωση του εκπροσώπου Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Τζον Κίρμπι, ο οποίος δήλωσε ότι η επίσκεψη Ερντογάν δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή στο πρόγραμμα του προέδρου Μπάιντεν και ότι δεν έχει αναφερθεί τίποτα για αυτό. Φαίνεται λοιπόν ότι ο Ερντογάν μετά από αυτό ακύρωσε ο ίδιος την επίσκεψη.

Αμερικανοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο Τούρκος πρόεδρος δεν έχει καταθέσει τα «όπλα» και ότι θα προσπαθήσει να δει τον Αμερικανό πρόεδρο στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ που έχει προγραμματιστεί να γίνει στις 11-13 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον. Το ερώτημα είναι αν μετά από αυτές τις δηλώσεις που ακούστηκαν από τον Ερντογάν απέναντι στις ΗΠΑ, ο Μπάιντεν θα θελήσει να τον δεχτεί στον Λευκό Οίκο ή αν θα τον δει απλά στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ.

Σε δύσκολη στιγμή η συνάντηση

Η αναβληθείσα συνάντηση θα ερχόταν σε μια ευαίσθητη στιγμή στην πολιτική τους καριέρα. Ο Μπάιντεν αντιμετωπίζει μια ρεβάνς με τον αντίπαλό του το 2020, τον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, στις εκλογές του Νοεμβρίου. Μια δημοσκόπηση του Bloomberg News/Morning Consult αυτή την εβδομάδα διαπίστωσε ότι ο Μπάιντεν προηγείται μόνο σε μία από τις επτά πολιτείες που είναι πιθανότερο να καθορίσουν το αποτέλεσμα.

Ο Ερντογάν, ο οποίος ηγείται της Τουρκίας από το 2003, υπέστη ντροπιαστική ήττα στις δημοτικές εκλογές τον περασμένο μήνα, με τους ψηφοφόρους σε όλη τη χώρα να στρέφονται εναντίον του κόμματός του AK. Αν και δεν μπορούν να γίνουν εύκολα παραλληλισμοί, και στις δύο χώρες ο πληθωρισμός συνέβαλε σε μια αίσθηση κατήφειας και οργής για τις κυβερνήσεις που βρίσκονται στην εξουσία.

#ΤΟΥΡΚΙΑ_ΗΠΑ #Τζο_Μπάιντεν #Ρετζέπ_Ταγίπ_Ερντογάν
Keywords
Αναζητήσεις
to-paraskinio-tis-anavolis-tis-synantisis-bainten---erntogan.htm
Τυχαία Θέματα