Τράπεζα της Αγγλίας: Αναμένεται διατήρηση επιτοκίων, με περικοπές στον ορίζοντα

Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια στο 5,25% την Πέμπτη, αλλά οι οικονομολόγοι είναι διχασμένοι για το πότε θα έρθει η πρώτη μείωση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNBC, ο πληθωρισμός υποχώρησε περισσότερο από το αναμενόμενο στο ετήσιο 3,4% τον Φεβρουάριο, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021, σύμφωνα με στοιχεία την Τετάρτη.

Η κεντρική τράπεζα

αναμένει ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή θα επιστρέψει στον στόχο του 2% το δεύτερο τρίμηνο, καθώς το ανώτατο όριο τιμών ενέργειας των νοικοκυριών μειώνεται και πάλι τον Απρίλιο.

Υπενθυμίζεται πως η οικονομία του Ηνωμένου Βασιλείου διολίσθησε σε τεχνική ύφεση το τελευταίο τρίμηνο του 2023 και έχει υπομείνει δύο χρόνια στασιμότητας, μετά από ένα τεράστιο σοκ εφοδιασμού με φυσικό αέριο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Ο ανώτερος οικονομολόγος της Berenberg, Kallum Pickering, δήλωσε ότι η Τράπεζα πιθανότατα θα ελπίζει να χαλαρώσει σύντομα την πολιτική της, προκειμένου να στηρίξει την αναπτυσσόμενη οικονομική ανάκαμψη.

Ωστόσο, η μεγαλύτερη από την αναμενόμενη πτώση τόσο των γενικών όσο και των βασικών μεγεθών ήταν ευπρόσδεκτη είδηση για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής πριν από την απόφαση για τα επιτόκια αυτής της εβδομάδας, αν και η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής ήταν μέχρι στιγμής απρόθυμη να προσφέρει ισχυρή καθοδήγηση σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της πρώτης μείωσής της.

Ο Pickering πρότεινε ότι, υπό το φως των στοιχείων για τον πληθωρισμό της Τετάρτης, η MPC μπορεί να «δώσει ένα νεύμα στις τρέχουσες προσδοκίες της αγοράς για μια πρώτη μείωση τον Ιούνιο», την οποία μπορεί στη συνέχεια να εδραιώσει στις ενημερωμένες οικονομικές προβλέψεις του Μαΐου.

Κατά τη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου, δύο από τους εννέα ιθύνοντες της MPC ψήφισαν ακόμη υπέρ της αύξησης του βασικού επιτοκίου της Τράπεζας κατά άλλες 25 μονάδες βάσης στο 5,5%, ενώ ένας άλλος ψήφισε υπέρ της μείωσης κατά 25 μονάδες βάσης.

Ο Pickering υπέδειξε ότι και τα δύο «γεράκια»μπορεί να επιλέξουν να κρατήσουν τα επιτόκια αυτή την εβδομάδα ή ότι ένα ακόμη μέλος μπορεί να προτιμήσει τη μείωση και σημείωσε ότι «οι πρώιμες κινήσεις των διαφωνούντων έχουν συχνά σηματοδοτήσει επερχόμενα σημεία καμπής» στους κύκλους επιτοκίων της Τράπεζας.

Ακόμη, ο οικονομολόγος David Muir υποδηλώνει ότι η MPC θα χρειαστεί περισσότερα στοιχεία για να είναι ικανοποιημένη ότι οι πληθωριστικές πιέσεις είναι περιορισμένες.

«Ειδικότερα, ο πληθωρισμός των υπηρεσιών και η αύξηση των μισθών πρέπει να μετριαστούν περαιτέρω. Αναμένουμε ότι αυτή η απαραίτητη χαλάρωση θα ξεδιπλωθεί κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, επιτρέποντας την ανακοίνωση μείωσης των επιτοκίων τον Αύγουστο. Τούτου λεχθέντος, η αβεβαιότητα είναι υψηλή γύρω από το χρονοδιάγραμμα και την έκταση των μειώσεων των επιτοκίων φέτος», πρόσθεσε ο Muir.

#Τράπεζα_της_Αγγλίας #επιτόκια #πληθωρισμός #ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΟΙ
Keywords
Αναζητήσεις
trapeza-tis-anglias-anamenetai-diatirisi-epitokion-me-perikopes-ston-orizonta.htm
Τυχαία Θέματα