«Βυθίστηκε» η Wall Street- Σε υψηλό 16ετίας τα αμερικανικά ομόλογα

Κλυδωνισμοί στις αμερικανικές αγορές, με τους βασικούς δείκτες να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων βρέθηκαν ξανά στα ύψη, την ώρα που οι επενδυτές αξιολογούν τα τριμηνιαία αποτελέσματα των εισηγμένων της Wall Street.

Η αυξανόμενη ένταση στη Μέση Ανατολή πυροδότησε την αποστροφή των επενδυτών από τα assets υψηλού ρίσκου. Ο χρυσός, ως ασφαλές καταφύγιο, έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και περισσότερους από δύο μήνες, ενώ ο δείκτης μεταβλητότητας Cboe ή αλλιώς δείκτης φόβου της Wall Street «ανέβηκε» αισθητά.

Οι αποδόσεις των ομολόγων αυξήθηκαν απότομα,

μετά τα στοιχεία που έδειξαν ότι η ανέγερση μονοκατοικιών στις ΗΠΑ ανέκαμψε τον Σεπτέμβριο, τροφοδοτώντας την άποψη ότι η Federal Reserve θα διατηρήσει τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Το 10ετές «σκαρφάλωσε» σήμερα ξεπερνώντας κάποια στιγμή πάνω από το 4,9% για πρώτη φορά από το 2007. Εν τω μεταξύ, το μέσο επιτόκιο του δημοφιλούς 30ετούς σταθερού επιτοκίου στεγαστικών δανείων έφτασε στο 8%, στο υψηλότερο επίπεδο από τα μέσα του 2000.

Στη συνεδρίαση της Τετάρτης (18/10), ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 332,57 μονάδες ή 0,98%, κλείνοντας στις 33.665,08 μονάδες. Ο ευρύτερος S&P 500 έχασε 1,34% στις 4.314,60 μονάδες και ο Nasdaq Composite σημείωσε «βουτιά» 1,62% στις 13.314,30 μονάδες.

Η Morgan Stanley σημείωσε πτώση 6,8% στη χειρότερη ημερήσια επίδοσή της από το 2020, καθώς η αδύναμη απόδοση του τμήματος διαχείρισης περιουσίας της τράπεζας επισκίασε τους συνολικούς δείκτες. Η United Airlines διολίσθησε 9,7% μετά το ήπιο guidance που έδωσε για τις μελλοντικές οικονομικές επιδόσεις της. Από την άλλη πλευρά, η Procter & Gamble κατέγραψε άνοδο 2,6% καθώς ξεπέρασε τις προσδοκίες των αναλυτών για το τρίμηνο.

Λίγο πάνω από το 10% των εταιρειών του S&P 500 έχουν ανακοινώσει αποτελέσματα, σύμφωνα με το FactSet. Από αυτές που έχουν ήδη αναφέρει κέρδη, περίπου το 78% έχει ξεπεράσει τις προσδοκίες των αναλυτών.

Στα μάκρο της ημέρας, οι κατασκευές νέων κατοικιών σημείωσαν άνοδο 7% τον Σεπτέμβριο από τον προηγούμενο μήνα, στο ετήσιο μέγεθος των 1,36 εκατ. μονάδων. Τον προηγούμενο μήνα οι ενάρξεις είχαν υποχωρήσει σε χαμηλό τριών ετών στις 1,27 εκατ. Την ίδια στιγμή, οι οικοδομικές άδειες υποχώρησαν 4,4% από τον Αύγουστο στις 1,47 εκατ.

Ανοδικά κινήθηκαν την Τετάρτη τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του πετρελαίου, με το WTI να φτάνει σε υψηλό δύο εβδομάδων, καθώς επέστρεψαν οι γεωπολιτικές ανησυχίες στην αγορά. Ειδικότερα, το αργό πετρέλαιο WTI και συγκεκριμένα το συμβόλαιο παραδόσεως Νοεμβρίου κέρδισε 1,66 δολάρια ή 1,9% στα 88,32 δολάρια ανά βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή από τις 3 Οκτωβρίου

Κέρδη σημείωσε και ο χρυσός εν μέσω της ένοπλης σύρραξης Ισραήλ - Χαμάς, καθώς οι επενδυτές προτιμούν το πολύτιμο μέταλλο ως ασφαλές καταφύγιο σε περιόδους κρίσης. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Δεκεμβρίου ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στα 1.963,20 δολάρια ανά ουγγιά με κέρδη 1,42% στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

WALL STREET ΗΠΑαποδόσεις ομολόγωνMorgan StanleyUnited AirlinesProcter &Gambleκατασκευές νέων κατοικιώνΠΕΤΡΕΛΑΙΟχρυσός
Keywords
Αναζητήσεις
vythistike-i-wall-street--se-ypsilo-16etias-ta-amerikanika-omologa.htm
Τυχαία Θέματα