Υπό πίεση λόγω μειωμένης ζήτησης το πετρέλαιο-Πέφτει το φυσικό αέριο

Οι τιμές του πετρελαίου παραμένουν υπό πίεση την Τετάρτη (8/11), χάνοντας πάνω από 1%, αφού διολίσθησαν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών μηνών την προηγούμενη συνεδρίαση, υποχωρώντας περαιτέρω λόγω της ανησυχίας για τη μείωση της ζήτησης στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Κίνα.

Τόσο το αμερικανικό αργό όσο και το μπρεντ είχαν πέσει την Τρίτη στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 24 Ιουλίου.

«Η αγορά ανησυχεί σαφώς λιγότερο για το ενδεχόμενο διαταραχών του εφοδιασμού στη Μέση Ανατολή

και αντ' αυτού εστιάζει στη χαλάρωση του ισοζυγίου», ανέφεραν οι αναλυτές της ING Γουόρεν Πάτερσον και Ίβα Μάνθι, αναφερόμενοι στις αυστηρές συνθήκες προσφοράς αργού.

Η παραγωγή αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ φέτος θα αυξηθεί ελαφρώς λιγότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως, αλλά η ζήτηση θα μειωθεί, ανακοίνωσε την Τρίτη η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών της χώρας (EIA).

Η EIA αναμένει τώρα ότι η συνολική κατανάλωση πετρελαίου στις ΗΠΑ θα μειωθεί κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα φέτος, αντιστρέφοντας την προηγούμενη πρόβλεψή της για αύξηση 100.000 bpd.

Τα αποθέματα αργού πετρελαίου των ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 12 εκατομμύρια βαρέλια την περασμένη εβδομάδα, δήλωσαν πηγές της αγοράς αργά την Τρίτη, επικαλούμενες στοιχεία του Αμερικανικού Ινστιτούτου Πετρελαίου.

Η ΕΠΕ θα καθυστερήσει τη δημοσιοποίηση των εβδομαδιαίων στοιχείων αποθέματος μέχρι την εβδομάδα της 13ης Νοεμβρίου.

Προσθέτοντας τους φόβους για αποδυνάμωση της παγκόσμιας ζήτησης, τα στοιχεία από την Κίνα, τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο, έδειξαν ότι οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών συρρικνώθηκαν ταχύτερα από το αναμενόμενο.

Αυτό αντανακλά «μια προβληματική εγχώρια και παγκόσμια οικονομία, η οποία επηρεάζει αρνητικά το ισοζύγιο πετρελαίου», δήλωσε ο Ταμάς Βάργκα της πετρελαϊκής χρηματιστηριακής PVM.

Ωστόσο, οι εισαγωγές αργού πετρελαίου της Κίνας τον Οκτώβριο παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας δήλωσε την Τετάρτη ότι η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να πετύχει τον στόχο ανάπτυξης του ΑΕΠ φέτος. Το Πεκίνο έχει θέσει στόχο ανάπτυξης περίπου 5% φέτος.

Μετριάζοντας τις ανησυχίες για την προσφορά, αναλυτές της Goldman Sachs υπολόγισαν ότι οι θαλάσσιες καθαρές εξαγωγές πετρελαίου από έξι χώρες από τον ΟΠΕΚ θα παραμείνουν μόνο 0,6 εκατομμύρια bpd κάτω από τα επίπεδα του Απριλίου. Ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σωρευτικές περικοπές παραγωγής ύψους 2 εκατομμυρίων bpd από τον Απρίλιο του 2023.

Σε πιο ανοδικές ειδήσεις για τις τιμές του αργού, ο ΟΠΕΚ αναμένει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί και θα αυξήσει τη ζήτηση καυσίμων παρά τις οικονομικές προκλήσεις, όπως ο υψηλός πληθωρισμός και τα επιτόκια.

Το μεσημέρι της Τετάρτης, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,34% στα 76,33 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 1,21% στα 80,61 δολάρια το βαρέλι.

Υποχωρεί και το φυσικό αέριο

Ανάλογα πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 1,025% στα 45,585 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,23% στα 1.968,95 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση 0,46% στα 22,488 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός χάνει 0,20% στα 3,6717 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,24% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0673 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,30% στο 1,2262 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8706 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟαμερικανικό αργόΜΠΡΕΝΤδολαριοχρυσόςχαλκόςασήμιΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ
Keywords
Τυχαία Θέματα