Υποχωρεί με βλέμματα σε Μέση Ανατολή και επιτόκια το πετρέλαιο

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούν τη Μεγάλη Δευτέρα (29/4) καθώς οι συνομιλίες για κατάπαυση του πυρός ανάμεσα σε Ισραήλ και Χαμάς στο Κάιρο μετριάζουν τους φόβους για μια ευρύτερη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, ενώ τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ μείωσαν την προοπτική για μείωση των επιτοκίων σύντομα.

Οι ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές σκότωσαν τουλάχιστον 25 Παλαιστίνιους και τραυμάτισαν πολλούς άλλους σήμερα, καθώς οι

ηγέτες της Χαμάς έφτασαν στο Κάιρο για νέο γύρο συνομιλιών με μεσολαβητές της Αιγύπτου και του Κατάρ.

Η Αίγυπτος είναι αισιόδοξη, αλλά περιμένει απάντηση για το σχέδιο από το Ισραήλ και τη Χαμάς, δήλωσε ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σάμεχ Σούκρι.

«Με ελάχιστες άλλες νέες ειδήσεις, η πιθανή αποκλιμάκωση των συγκρούσεων στη Γάζα οδηγεί τις τιμές του πετρελαίου χαμηλότερα», δήλωσε ο Τζον Έβανς του χρηματιστή πετρελαίου PVM.

Οι αγορές είναι επίσης σε εγρήγορση, περιμένοντας τη νέα απόφαση για τη νομισματική πολιτική της Federal Reserve την 1η Μαΐου.

Οι επενδυτές τιμολογούν προσεκτικά μια μεγαλύτερη πιθανότητα η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κατά ένα τέταρτο της εκατοστιαίας μονάδας φέτος και το επόμενο έτος, καθώς ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας παραμένουν ανθεκτικές.

Ο μηνιαίος πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε μέτρια τον Μάρτιο, περιορίζοντας τις προσδοκίες για μειώσεις επιτοκίων στο εγγύς μέλλον. Ο χαμηλότερος πληθωρισμός θα είχε αυξήσει την πιθανότητα περικοπών των επιτοκίων, που τείνουν να τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και τη ζήτηση πετρελαίου.

«Ο επίμονος πληθωρισμός των ΗΠΑ πυροδοτεί ανησυχίες για “υψηλότερα για περισσότερο” επιτόκια», οδηγώντας σε ισχυρότερο αμερικανικό δολάριο και ασκώντας πίεση στις τιμές των εμπορευμάτων, δήλωσε η ανεξάρτητη αναλύτρια αγοράς Τίνα Τενγκ.

Ένα ισχυρότερο δολάριο κάνει το πετρέλαιο πιο ακριβό για όσους έχουν άλλα νομίσματα.

Αντίθετα, μια πρώιμη ματιά στα στοιχεία για τον πληθωρισμό του Απριλίου από την ευρωζώνη, την Ισπανία και τη Γερμανία, προσφέρει μια μικτή εικόνα για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, αλλά φαίνεται απίθανο να εκτροχιάσει τη μείωση των επιτοκίων τον Ιούνιο.

Τα στοιχεία για τον πληθωρισμό από την ευρύτερη ευρωζώνη πρόκειται να δημοσιοποιηθούν την Τρίτη.

Το μεσημέρι της Μεγάλης Δευτέρας, το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,61% στα 83,34 δολάρια το βαρέλι, ενώ το μπρεντ χάνει 0,44% στα 87,83 δολάρια το βαρέλι.

Πέφτει το φυσικό αέριο

Πτωτικά κινούνται και τα ολλανδικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης φυσικού αερίου, σημείο αναφοράς για την Ευρώπη, καθώς υποχωρούν 2,790% στα 28,080 ευρώ η μεγαβατώρα.

Ο χρυσός υποχωρεί 0,06% στα 2.345,90 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,04% στα 27,547 δολάρια η ουγγιά και ο χαλκός κερδίζει 1,42% στα 4,6387 δολάρια η λίβρα.

Στα νομίσματα, το αμερικανικό δολάριο υποχωρεί 0,07% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,0701 δολάριο ανά ευρώ.

Σε σχέση με τη βρετανική λίρα, το αμερικανικό νόμισμα υποχωρεί 0,31% στο 1,2527 δολάριο ανά στερλίνα, η οποία κερδίζει 0,25% έναντι του ευρώ, με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στην 0,8542 βρετανική λίρα ανά ευρώ.

#ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #αμερικανικό_αργό #ΜΠΡΕΝΤ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ #δολαριο #χρυσός #χαλκός #ασήμι
Keywords
Αναζητήσεις
ypochorei-me-vlemmata-se-mesi-anatoli-kai-epitokia-to-petrelaio.htm
Τυχαία Θέματα