Gen Z: Η πιο παρεξηγημένη γενιά – Αντιμετωπίζει πραγματική δυστυχία στον χώρο εργασίας

Οι παλαιότερες γενιές συχνά «κράζουν» τους νεότερους, τους φαίνεται μάλλον πως δεν θέλουν να δουλέψουν.

Η πραγματικότητα είναι όμως αυτό που οι έρευνες υποδεικνύουν.

Δηλαδή ότι η Generation Z (γεννημένη μεταξύ 1997 και 2012) αντιμετωπίζει σημαντική δυστυχία στον τομέα της εργασίας.

Τα παράπονα αυτής της γενιάς δεν είναι αβάσιμα, καθώς είναι η πρώτη που αναγκάζεται να αντιμετωπίσει την αβεβαιότητα του μέλλοντος, γεγονός που εντείνεται μετά την οικονομική κρίση του 2007 και ιδίως μετά την πανδημία.

Σύμφωνα με το Business

Insider, έχει καταργηθεί το άτυπο κοινωνικό συμβόλαιο μεταξύ εργοδότη και εργαζόμενου, αφήνοντας τη Gen Z να αντιμετωπίσει προκλήσεις και ανασφάλειες στον κόσμο της εργασίας.

Κάποτε, η μακροχρόνια παραμονή ενός ατόμου στην ίδια εταιρεία σημαίνει όχι μόνο καλύτερες οικονομικές απολάβες αλλά και επαγγελματική εξέλιξη.

Υπάρχει μια αντιπαράθεση όσον αφορά τις απόψεις για τους νέους, με ορισμένους να πιστεύουν ότι είναι άπληστοι και επικεντρωμένοι στα χρήματα, εξαιτίας της επανάστασης στον τρόπο ζωής που επικρατεί.

Παράλληλα, οι social media, ο κοινωνικός ανταγωνισμός και η προβολή του πλούτου επηρεάζουν αυτήν την αντίληψη.

Από την άλλη πλευρά, ειδικοί διαφωνούν και επισημαίνουν ότι η Generation Z βαρύνεται οικονομικά περισσότερο σε νέους τομείς, όπως η εκπαίδευση, αλλά με λιγότερη έμφαση στα παραδοσιακά οικονομικά κριτήρια.

Για παράδειγμα, στο παρελθόν, κάποιος μπορούσε να επιτύχει οικονομικά χωρίς πανεπιστημιακή εκπαίδευση. Σήμερα, λόγω της εξειδίκευσης στην αγορά εργασίας, οι νέοι είναι υποχρεωμένοι να επενδύσουν οικονομικά στην εκπαίδευσή τους, προσθέτοντας οικονομική πίεση στη ζωή τους.

Επίσης, η πλειοψηφία των περικοπών των εκάστοτε κυβερνήσεων της Δύσης στόχευε τους νέους, επειδή αντικειμενικά είχαν λιγότερες υποχρεώσεις σε σχέση με κάποιον μεγαλύτερο. 

Αυτές οι περικοπές όμως δεν διορθώθηκαν, αλλά εντείνονται, με αποτέλεσμα οι νέοι να έχουν ένα ναρκοθετημένο μέλλον.

Πλέον, η Gen Z είναι η γενιά με τα μεγαλύτερα ποσοστά αποταμίευσης και οικονομικής ανασφάλειας, αφού σε σχέση με το παρελθόν, γνωρίζουν ότι μεγαλώνουν σε ένα κόσμο που επίσημα πρόκειται να χάσουν προνόμια και όχι να κερδίσουν, όπως γινόταν κάποτε.

Διαβάστε επίσης: Γιατί η “Gen Z” είναι η πιο δυστυχισμένη στην εργασία: Μεγάλο ποσοστό φοβάται την οικονομική ανασφάλεια - Τι έδειξε η έρευνα

 

gen z, ΓΕΝΙΑ, ΑΣΧΗΜΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Keywords
Τυχαία Θέματα