Στο ΠΕΣΟΠΠ Βόρειου Τομέα Αθηνών ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ

Στη Συνεδρίαση του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΠΕΣΟΠΠ) της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 24 Απριλίου 2024, εν όψει της επερχόμενης αντιπυρικής περιόδου 2024 συμμετείχε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Δήμων για την Προστασία και Ανάπλαση του Πεντελικού (ΣΠΑΠ), δημοτικός σύμβουλος Πεντέλης Βλάσσης Σιώμος. Στη συνεδρίαση έγινε απολογισμός της χειμερινής περιόδου 2023-2024, ενώ εξετάστηκαν θέματα σχετικά με την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου και

συγκεκριμένα, ο σχεδιασμός και οι δράσεις της Πολιτικής Προστασίας για την πρόληψη και την αντιμετώπιση κινδύνων από πιθανή εκδήλωση δασικών πυρκαγιών, κατά την αντιπυρική περίοδο 2024, η διατήρηση σε ισχύ της προηγούμενης απόφασης απαγόρευσης κυκλοφορίας του 2023, μέχρι να εκδοθεί νέα και η διάθεση εθελοντικών ομάδων στην Πυροσβεστική Υπηρεσία.

Ακολούθησε διεξοδική συζήτηση, ενημέρωση και λήψη αποφάσεων σχετικά με τον καλύτερο συντονισμό των συναρμόδιων υπηρεσιών και φορέων σχετικά με λήψη μέτρων για την πυροπροστασία και την πυρασφάλεια. 

Ειδικότερα, συζητήθηκαν:

Ο προγραμματισμός έργων και εργασιών προληπτικού καθαρισμού της βλάστησης στο οδικό δίκτυο, καθώς και σε εγκαταστάσεις/υποδομές εντός ή πλησίον δασικών εκτάσεων σε συνεργασία με τις αρμόδιες κατά τόπους Δασικές ΥπηρεσίεςΗ ετοιμότητα του δυναμικού και των μέσων για διάθεση προς υποβοήθηση του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος στην καταστολή δασικών πυρκαγιώνΤα μέτρα πρόληψης και ετοιμότητας κατά τις ημέρες υψηλής επικινδυνότητας βάσει του Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου ΠυρκαγιάςΗ διασφάλιση της επικοινωνίας, του συντονισμού και της ετοιμότητας μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών και οργάνων σε επίπεδο Περιφερειακού Επιχειρησιακού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας για την απρόσκοπτη ροή πληροφοριών, την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και την διαχείριση των συνεπειών που προκαλούνται από τις δασικές πυρκαγιέςΗ αξιοποίηση των Εθελοντικών Οργανώσεων Πολιτικής Προστασίας

Επιπλέον, συζητήθηκε η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών από μια περιοχή (ολική ή μερική) με σαφή αναφορά στους ρόλους όλων των εμπλεκόμενων φορέων.

«Η συντονισμένη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων φορέων, η πρόληψη και ο αποτελεσματικός σχεδιασμός αποτελούν το τρίπτυχο για την αντιμετώπιση των κινδύνων και την καλύτερη θωράκιση της Αττικής μας. Προτεραιότητά μας η διασφάλιση της ζωής και της περιουσίας των πολιτών, αλλά και της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος», ανέφερε η αντιπεριφερειάρχης Λουκία Κεφαλογιάννη.

Ο Βλ. Σιώμος κατά τη διάρκεια της σύσκεψης ανέφερε: «Θα ήθελα να υπογραμμίσω τη σημασία της πρόληψης, του σχεδιασμού, της καλής συνεργασίας και του συντονισμού της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με τους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά έκτακτες καταστάσεις που μπορεί να προκύψουν κατά την φετινή, δύσκολη αντιπυρική περίοδο 2024. Ο ΣΠΑΠ βρίσκεται σε διαρκή, απόλυτη και αγαστή συνεργασία με τους Δήμους – μέλη του, με την Περιφέρεια Αττικής, με το Πυροσβεστικό Σώμα, με τα κατά τόπους Δασαρχεία και τον υπόλοιπο κρατικό μηχανισμό, με στόχο να τους συνδράμει σε κάθε ανάγκη που πιθανόν προκύψει.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο ΣΠΑΠ δεν επαναπαύεται και βρίσκεται σε ετοιμότητα, με πρόγραμμα και έγκαιρο σχεδιασμό, με πληθώρα προληπτικών δράσεων πυροπροστασίας, με προσλήψεις συμβασιούχων εργαζομένων, με τις προβλεπόμενες συμβάσεις πυροπροστασίας, αλλά και δράσεις που υλοποιούνται με τα ιδιόκτητα μηχανήματα έργου του ΣΠΑΠ. Εύχομαι να έχουμε μια καλή αντιπυρική περίοδο χωρίς προβλήματα».

Στη συνεδρίαση του ΠΕΣΟΠΠ της Περιφερειακής Ενότητας Βόρειου Τομέα Αθηνών, που διεξήχθη υπό την αντιπεριφερειάρχη Βόρειου Τομέα Αθηνών Λουκία Κεφαλογιάννη, παρόντες ήταν οι δήμαρχοι Κηφισιάς Βασίλης Ξυπολυτάς και Αγίας Παρασκευής Γιάννης Μυλωνάκης, ο αντιδήμαρχος Αμαρουσίου Γιάννης Νικολαράκος, στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας, του ΑΔΜΗΕ, καθώς και εκπρόσωποι εθελοντών και φορέων.

The post Στο ΠΕΣΟΠΠ Βόρειου Τομέα Αθηνών ο πρόεδρος του ΣΠΑΠ appeared first on Ενυπόγραφα.

Keywords
Τυχαία Θέματα