Εγκαίνια πρεσβυτερείου Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου στη Μητρόπολη Ιερισσού

21:33 9/7/2023 - Πηγή: dogma

Το Σάββατο, 8η Ιουλίου τ.έ., το απόγευμα με κάθε μεγαλοπρέπεια πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια του νεοτεύκτου Πρεσβυτερείου (παπαδόσπιτου) του Ενοριακού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου. Το όντως παραδοσιακό αυτό οίκημα, που προσιδιάζει απόλυτα με τον Ιερό Ναό του Μεγαλομάρτυρος, μιας και ευρίσκεται δίπλα του, αποτελεί στολίδι για την Ενορία και για την Ιερά μας Μητρόπολη, ένα κόσμημα, για το οποίο κανείς μπορεί να υπερηφανεύεται. Για να φτάσουμε ως εδώ, οι δυσκολίες υπήρξαν πολλές﮲ άδειες, τοπογραφικά, μελέτες, αποστολή των δικαιολογητικών ανυψώσεως στην ΥΔΟΜ της Εκκλησίας, μηχανικοί κλπ, κούρασαν όντως και εδοκίμασαν τις απαντοχές των άμεσα ενδιαφερομένων και ιδίως του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ναού και του Προέδρου του, Παν. Αρχιμ. π. Κυπριανού Στραζέρου, ο οποίος υπήρξε και η ψυχή του αποτελέσματος.

Την Ακολουθία των Εγκαινίων ετέλεσαν ο οικείος Ιεράρχης, Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ιερισσού, Αγ. Όρους και Αρδαμερίου κ. ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ και ο προσκαλεσμένος τιμητικώς προς τούτο  από τον Προϊστάμενο του Ναού,  Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Σουηδίας και πάσης Σκανδιναυΐας κ.κ. ΚΛΕΟΠΑΣ, πλαισιούμενοι από Κληρικούς, τόσο της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όσο και εξ ετέρων ομόρων Μητροπόλεων.

Πολύς ο Λαός, τόσο από την δροσοστάλακτη Κοινότητα του Γεροπλατάνου, όσο και από τις γύρω περιοχές και πολλοί επίσημοι προσκεκλημένοι για τον λόγο αυτό. Ανάμεσά τους η Αντιπεριφερειάρχης Χαλκιδικής κα Αικατερίνη Ζωγράφου, η Περιφερειακή Σύμβουλος κα Σουμέλα Κυριακίδου, ο Αντιδήμαρχος Ζερβοχωρίων κ. Χρήστος Κομπόγιαννος, o τέως Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ.κ. Δημήτριος Ζαγγίλας και Χρήστος Φυλαχτός και οι κες κες Μαρία Αβέρη, Ιφιγένεια Κυριάκου και Μαρία Γκογκούση, ο Αστυνομικός Διευθυντής Χαλκιδικής κ. Θεόδωρος Ρούμκος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Ιωάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Χαλκιδικής κ. Παναγιώτης Τσιαλούκης, οι Πρόεδροι των Κοινοτήτων Γεροπλατάνου κ. Δημήτριος Αντωνάς, Ριζών κ. Αστέριος Βουλγαράκης, Ζαγκλιβερίου κ. Νικόλαος Κοπαρανιδης και Σανών κα Κωνσταντίνα Σιαρλή, ο Μηχανικός που εκπόνησε τη μελέτη για την ανέγερση του Πρεσβυτερείου κ. Ανδρέας Χλιούμης κ.ά.

Στην προσλαλιά του ο Σεβ. Ιερισσού, αφού υπενθύμισε ότι από την ώρα της Ενθρονίσεώς του ανέδειξε την ανάγκη της ανεγέρσεως Πνευματικών Κέντρων (αιθουσών πολλαπλών χρήσεων) και Πρεσβυτερείων, δηλαδή των λεγομένων παπαδόσπιτων, όπου θα φιλοξενούνται οι Εφημέριοι της Ιεράς Μητροπόλεως, εξέφρασε την ικανοποίησή του και την ευγνωμοσύνη του προς τον Άγιο Θεό και τον Μεγαλομάρτυρα Δημήτριο που αξίωσαν Ιερά Μητρόπολη και Ενορία να απολαύσουν τέτοια αγαλλίαση. Να σημειωθή ότι επί Προκατόχου του κυρού ΝΙΚΟΔΗΜΟΥ ανεγέρθησαν τέτοιου είδους αναγκαία κτήρια σε πολλές από τις Ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Ιερισσού ενώ το Πρεσβυτερείο του Γεροπλατάνου είναι το πέμπτο κατά σειρά που ανεγείρεται επί Αρχιερατείας του. Επαίνεσε δε καθηκόντως το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ναού και τον ακάματο Εφημέριό του για την πνευματική πρόοδο και την υποδειγματική οργάνωση της Ενορίας.

Και όντως, για την επίτευξη του σκοπού αυτού χρειάστηκε η δραστηριότητα και η εργατικότητα του Εφημερίου της Ενορίας, που κατάγεται μεν από τη Ρουμανία, αλλά πολιτογραφήθηκε Έλληνας με την πολυχρόνια παραμονή του στη Χώρα μας και τις Σπουδές του στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης. Ένας Κληρικός που τιμά το Επιτραχήλιό του και διακονεί την Εκκλησία ευόρκως. Δίπλα του τα πνευματικά του παιδιά που και πολλά είναι και ευλογημένα. Τον π. Κυπριανό επαίνεσε και ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης κ. ΚΛΕΟΠΑΣ, με τον οποίο διατηρεί πνευματικούς δεσμούς και τρέφει γι’ αυτόν αγαθά αισθήματα.

Μετά το πέρας των Εγκαινίων επακολούθησε Μουσικοχορευτική Εκδήλωση στο προαύλειο του παρακειμένου Δημοτικού Σχολείου της Κοινότητας με υπέροχο πρόγραμμα: κατ’ αρχάς, η Χορευτική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου Παλαιοχώρας «ΕΛΠΙΣ» και η Χορευτική Ομάδα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΜΕΑΣ Δόξα Κρήμνης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς ενδεδυμένοι με τοπικές Μακεδονικές και Βορειοελλαδίτικες φορεσιές και ακολούθησε συναυλία από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα «ΑΠΟΛΛΩΝ» Ροδολίβους, με μαέστρο τον κ. Ευάγγελο Ανδρίκο, 25χρονο πολλά υποσχόμενο μουσικό! Την όλη Καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς είχε ο Μαέστρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος κ. Ευάγγελος Αραμπατζής με τους συνεργάτες του. Όντως ένα εξαίσιο θέαμα και άκουσμα!

The post Εγκαίνια πρεσβυτερείου Ι.Ν. Αγίου Δημητρίου Γεροπλατάνου στη Μητρόπολη Ιερισσού appeared first on Dogma.

Keywords
Τυχαία Θέματα