Κύπρος: Ο μηδενισμός του ΦΠΑ δεν φρέναρε την ακρίβεια – Καταγγελίες για παράνομες αυξήσεις σε προϊόντα βασικής ανάγκης

Στην Κύπρο οι τιμές των προϊόντων ενόψει Χριστουγέννων συνεχίζουν να είναι αυξημένες, παρά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και παρά το γεγονός ότι έχει ήδη τεθεί σε ισχύ η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για μηδενισμό του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, όπως είναι το κρέας και τα λαχανικά. Ενδέχεται, μάλιστα, κάποιες τιμές να είχαν αυξηθεί επιπλέον,

με αποτέλεσμα ακόμα κι όταν επιβλήθηκε η μείωση, να μην έχει αντιληπτή από τους καταναλωτές.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή, Μάριος Δρουσιώτης «..στο αρνάκι πριν από το 0 συντελεστή, αυξήθηκε 15 σεντ το κιλό 15 μέρες πριν. Με το μηδενικό συντελεστή είναι 60 σεντ. Αν κάποιος που αγόρασε πριν το 0 σεντ αρνί, με τη επιβολή των μέτρων, δεν είδε διαφορά, αντίθετα είδε αύξηση. Δεν είναι ορατό το ποσό που επικρατεί».

Στα παράπονα των καταναλωτών σχετικά με τις λανθασμένες πρακτικές εταιρειών που αφορούν προϊόντα κρέατος, ο κ. Δρουσιώτης εξήγησε: «Η μία περίπτωση σε κρεοπωλείο μεγάλης υπεραγοράς το πρωί αφαίρεσε τις τιμές. Σε ερώτησή μας απάντησε ότι περίμενε να τις φέρουν. Δεν μπορούσε στις 10:05 να μην είχαν τις τιμές. Είναι σεβασμός και επαγγελματισμός. Στη δεύτερη περίπτωση, σε άλλη υπεραγορά, δεν άλλαξε η τιμή στα συσκευασμένα κρέατα και υπήρχε η παλιά χωρίς τη μείωση. Στο ταμείο αφαιρείτο το 5%. Είναι παράβαση του νόμου, επειδή δεν μπορεί να μην υπάρχει η μείωση. Και τα δύο οφείλονται στο ότι δεν δείχνουν τον απαιτούμενο σεβασμό. ... Υπάρχει και ένα παράπονο ότι συγκεκριμένο κρέας, την 1η Δεκεμβρίου ήταν μειωμένος ο συντελεστής και αυτές τις ημέρες αυξήθηκε. Δεν δικαιολογείται αυτό να γίνει τώρα. Να αυξηθεί η τιμή και να είναι ίδια πριν από τη μείωση. Έκανε 20% έκπτωση και επανήλθε στην προηγούμενη τιμή. Το διερευνούμε. Είναι καταγγελία και αν ευσταθεί είναι από τις χειρότερες περιπτώσεις που μπορεί να παρατηρηθούν».

Οι πολίτες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις καθημερινότητα, πολύ περισσότερο μάλιστα την εορταστική περίοδο, λόγω φυσικά της ακρίβειας που πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα η κατάσταση γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Πάνω σ’ αυτό ο πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Προστασίας Καταναλωτή ανέφερε: «Γενικά ο κόσμος θα δυσκολευτεί. Η μερίδα που ήδη δυσκολεύεται, θα συνεχίσει να δυσκολεύεται και τις επόμενες εβδομάδες, επειδή δεν προβλέπονται μειώσεις στις τιμές. Θα είναι δύσκολες μέρες για εκείνα τα άτομα τα Χριστούγεννα. Μεγαλώνει ο αριθμός των ατόμων που έχουν ανάγκη, επειδή έχουν και δάνεια και δόσεις. Σε προϊόντα βασικής ανάγκης δεν μειώνονται οι τιμές και αυτό σημαίνει ότι αυξάνεται ο αριθμός των οικογενειών που έχουν ανάγκη».

Πηγή: reporter.com.cy

Keywords
Αναζητήσεις
kypros-o-midenismos-tou-fpa-den-frenare-tin-akriveia--katangelies-gia-paranomes-afxiseis-se-proionta-vasikis-anagkis.htm
Τυχαία Θέματα