Ιωάννης Βουγιούκας: «Η Τράπεζα Ηπείρου είναι η τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων»

O Ιωάννης Βουγιούκας, Διευθύνων Σύμβουλος στην Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου, τονίζει πως ο χαρακτήρας της τράπεζας αποτειπώνεται στο μίγμα των δανείων, καθώς το 85% είναι επιχειρηματικά. Στο πλαίσιο αυτό τονίζει πως στόχος, τόσο του ίδιου, όσο και συνολικά της διοίκησης της τράπεζας είναι να μετατραπεί από μια μικρή συνεταιριστική τράπεζα,

σε μια ισχυρή περιφερειακή τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς!

O Ιωάννης Βουγιούκας έχει αναλάβει ανώτερες και ανώτατες θέσεις ευθύνης στις κυριότερες συστημικές τράπεζες στην Ελλάδα και τα Βαλκάνια (Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Eurobank, Postbank Bulgaria, ERB Leasing Bulgaria) και σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις (B2Kapital και DV01 Asset Management).!

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

 

ΕΜΕΑ – BUSINESS VOICE: Είναι γνωστό ότι θέλετε να ενισχύετε την Ηπειρωτική Επιχειρηματικότητα. Θα ήθελα να μας αναλύσετε τις δράσεις σας πάνω σε αυτό το κομμάτι.

Ιωάννης Βουγιούκας: Ο κορμός της ηπειρώτικης μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας – όπως και σε όλη την Ελλάδα γενικότερα –  αποτελείται από πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οικογενειακές στην πλειοψηφία τους. Οι εταιρείες αυτές διαθέτουν περιορισμένες τεχνικές και διοικητικές ικανότητες και επικεντρώνονται κυρίως στην καθημερινή διαχείριση, παραβλέποντας την εφαρμογή προγραμμάτων μακροχρόνιας ανάπτυξης. Παράλληλα, έχουν να διαχειριστούν και την περιορισμένη πρόσβαση σε τραπεζική χρηματοδότηση. Όπως γίνεται αντιληπτό, αυτό το πλαίσιο λειτουργίας μπορεί να τις οδηγήσει σε ένα επιχειρηματικό αδιέξοδο.

Η Τράπεζα Ηπείρου είναι η τράπεζα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Αποτυπώνεται και στο μείγμα των δανείων μας. Το 85% είναι επιχειρηματικά. Λόγω της εντοπιότητάς μας, έχουμε το πλεονέκτημα της γνώσης της τοπικής οικονομίας και μπορούμε να κατανοούμε καλύτερα τις ανάγκες των πελατών μας, αξιολογώντας τη σκοπιμότητα και τα ευρύτερα οφέλη στις τοπικές ανάγκες και συνθήκες. Παρέχουμε συμβουλευτική τραπεζική, διευρύνοντας την πρόσβαση όλο και περισσότερων επιχειρήσεων αυτού του μεγέθους σε πηγές χρηματοδότησης.

Επιπλέον, όπως γνωρίζετε, η Ήπειρος εξελίσσεται ταχύτατα σε κόμβο ψηφιακής μετάβασης διεθνούς εμβέλειας. Σε αυτή τη μετάβαση θα συνδράμει σημαντικά και το νέο «Τεχνολογικό Πάρκο» 15.000 τ.μ.

Η Τράπεζα Ηπείρου δε θα μπορούσε να λείπει από αυτήν την εξέλιξη: Είναι η πρώτη – μέχρι στιγμής – τράπεζα που έχει εκδηλώσει το ενδιαφέρον της για τη χρηματοδότηση του νέου «Τεχνολογικού Πάρκου» για το 50% της ιδιωτικής χρηματοδότησης του έργου.

ΕΜΕΑ – BUSINESS VOICE: Ποιοι είναι οι άξονες που ακολουθεί η Τράπεζα Ηπείρου σχετικά με την ψηφιακή οικονομία;

Ιωάννης Βουγιούκας: Προσφέρουμε όλες τις σύγχρονες τραπεζικές ψηφιακές ευκολίες με ασφάλεια και σε ανταγωνιστικές τιμές. Για παράδειγμα είμαστε η πρώτη τράπεζα που εφάρμοσε την ευρωπαϊκή οδηγία για εξομοίωση των προμηθειών των άμεσων (instant) πληρωμών με αυτές των απλών εμβασμάτων: Η χρέωσή μας είναι 0,90 ευρώ – χωρίς προμήθειες εισερχομένων εμβασμάτων. επίσης, είμαστε η πρώτη μη συστημική τράπεζα που παρέχει το IRIS.

Παράλληλα με την ψηφιακή μετάβαση, αναπτύσσουμε το δίκτυο των καταστημάτων μας στοχεύοντας στην ενίσχυση των διαπροσωπικών σχέσεων εμπιστοσύνης με τους πελάτες μας. Θεωρούμε ότι στο ολοένα εξελισσόμενο ψηφιακό περιβάλλον, οι πελάτες – και ιδιαίτερα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στις οποίες απευθυνόμαστε – αναζητούν ενσυναίσθηση, αυθεντικές σχέσεις και στήριξη στη δύσκολη στιγμή. Εμείς δεν αντιλαμβανόμαστε τους πελάτες μας ως απλούς καταναλωτές τραπεζικών προϊόντων. Αυτό είναι και το ανταγωνιστικό μας πλεονέκτημα.

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

 

ΕΜΕΑ – BUSINESS VOICE: Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια ανάπτυξης της Συνεταιριστικής Τράπεζας Ηπείρου;

Ιωάννης Βουγιούκας: Όπως ανέφερα και πιο πάνω, το έλλειμμα τραπεζικής εξυπηρέτησης, και ειδικά της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, συναντάται σε όλη την Ελλάδα και ειδικά στην περιφέρεια.

Το μοντέλο που έχουμε αναπτύξει στην Ήπειρο έρχεται και απαντά αποτελεσματικά σε αυτό το πρόβλημα. Επομένως, στα άμεσα σχέδιά μας είναι να προσφέρουμε το μοντέλο μας και εκτός της Ηπείρου. Η επέκταση αυτή έχει σχεδιαστεί να γίνει με σταδιακά βήματα, αρχίζοντας από τους όμορους νομούς.

Στοχεύουμε η Τράπεζα να μετατραπεί από μια μικρή συνεταιριστική τράπεζα, σε μια ισχυρή περιφερειακή τράπεζα πρώτης επιλογής για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής, κερδίζοντας μερίδιο αγοράς, στηριζόμενοι στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα που ανέπτυξα πιο πάνω.

ΕΜΕΑ – BUSINESS VOICE: Στα πλαίσια Κοινωνικής Εταιρικής Ευθύνης θα ήθελα να μας πείτε τις σπουδαιότερες πρωτοβουλίες που έχετε πραγματοποιήσει μέχρι τώρα.

Ιωάννης Βουγιούκας:  Η Τράπεζα δημιουργεί ένα ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα στην Ήπειρο μέσα από σημαντικές πρωτοβουλίες. Συνεργαζόμαστε με τον Δήμο Ιωαννιτών στο πρόγραμμα «100 κλιματικά ουδέτερες και έξυπνες πόλεις ως το 2030», στο οποίο έχουν ενταχθεί τα Ιωάννινα, και χρηματοδοτούμε έργα πράσινης μετάβασης και καθαρής ενέργειας, με όραμα τη δημιουργία μιας πόλης που θα είναι πιο πράσινη, πιο καθαρή και πιο υγιής για τους κατοίκους της.

Επιπλέον, στηρίζουμε την πρωτοβουλία της ομάδας C.Ioannina, μία πρωτοβουλία που θα συγκεντρώσει τον κόσμο της τεχνολογίας στην Ήπειρο, θα δημιουργήσει συνθήκες περαιτέρω ανάπτυξης της επιχειρηματικότητας στην τοπική κοινωνία και θα μετατρέψει τα Ιωάννινα σε περιφερειακό κέντρο ψηφιακής οικονομίας. Φυσικά να μην ξεχάσω να αναφέρω και ότι η Τράπεζα είναι ο 2ος μέτοχος στο Τεχνολογικό Πάρκο μετά το Πανεπιστήμιο, και η πρώτη τράπεζα, όπως ανέφερα, που εξέφρασε ενδιαφέρον χρηματοδότησης του νέου Τεχνολογικού Πάρκου.

Δίνουμε έμφαση και στην προώθηση της τέχνης και του πολιτισμού στην Ήπειρο. Συνοπτικά να αναφέρω ότι είμαστε επί σειρά ετών χορηγοί στα Φεστιβάλ Ιωαννίνων και Δωδώνης, ενώ έχουμε στρατηγική συνεργασία με την Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ για την επανεκκίνηση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για τη Μόνιμη Συλλογή, τα οποία απευθύνονται σε όλα τα σχολεία Περιφέρειας Ηπείρου.

Παράλληλα, στηρίζουμε αθλητικές οργανώσεις, όπως το Lake Run, που προάγουν τον αθλητισμό, την υγεία, το «ευ αγωνίζεσθαι», και ενισχύουν την τοπική κοινωνία της Ηπείρου.

Τέλος, είμαστε χορηγοί της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ τα τελευταία δέκα χρόνια.

ΕΜΕΑ – BUSINESS VOICE: Γιατί να επιλέξει ο πελάτης την Συνεταιριστική Τράπεζα Ηπείρου;

Ιωάννης Βουγιούκας: Σε αντίθεση με την κυρίαρχη τάση δραστικού περιορισμού των φυσικών καταστημάτων και της απρόσωπης εξυπηρέτησης, η στρατηγική της Τράπεζας Ηπείρου είναι ο συνδυασμός του ανθρώπου με την ψηφιακή τεχνολογία, προσφέροντας παράλληλα όλες τις σύγχρονες ψηφιακές υπηρεσίες με ανταγωνιστικές προμήθειες.

Η Τράπεζα Ηπείρου λειτουργεί ως έμπιστος σύμβουλος και συνεργάτης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, παρέχοντας πρόσβαση σε χρηματοδοτικούς πόρους και προγράμματα, ώστε αυτές να μεταβούν σε βιώσιμα/πράσινα επιχειρηματικά μοντέλα και στον ψηφιακό τους μετασχηματισμό.

Παράλληλα στηρίζει τις τοπικές κοινωνίες με δράσεις εταιρικής κοινωνικής ευθύνης και έχει σημαντικό θετικό αποτύπωμα.

Διαβάστε εδώ την τελευταία Business Voice

 
Keywords
Αναζητήσεις
ioannis-vougioukas-i-trapeza-ipeirou-einai-i-trapeza-ton-mikromesaion-epicheiriseon.htm
Τυχαία Θέματα