Αντιπαράθεση στη Βουλή για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης

νέα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης έρχεται στη Βουλή για διαβούλευση τις επόμενες εβδομάδες, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Λευτέρης Αυγενάκης.

Η συζήτηση που διεξήχθη στη Βουλή (29/11/2023) έγινε μέσα σε τεταμένη ατμόσφαιρα, με τον κ. Κόκκαλη, αρχικά, να απευθύνεται στον κ. Αυγενάκη και να τον κατηγορεί ότι επιλέγει το πότε θα έρθει στη βουλή,

υπενθυμίζοντας πως απουσίαζε όταν έγινε η συζήτηση για τη μη καταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων. Ο κ. Κόκκαλης κατηγόρησε και τη Ν.Δ. καθώς υπενθύμισε πως εδώ και πέντε χρόνια δεν έχει προχωρήσει τα διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, με αποτέλεσμα να ζημιώνονται οι Έλληνες κτηνοτρόφοι οι οποίοι δε μπορούν να εκμεταλλευτούν όλα τα χρηματοδοτικά εργαλεία της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δεν είναι δυνατό να μη γνωρίζει ακόμη το κράτος ποιες είναι οι βοσκήσιμες εκτάσεις στη χώρα», είπε χαρακτηριστικά ενώ πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Κύριε υπουργέ, θα περιμέναμε όμως, όχι μόνο εμείς αλλά και οι χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι, να έρθετε να απαντήσετε για το μείζον θέμα που κι εσείς ο ίδιος παραδεχτήκατε από τούτο εδώ το βήμα, για το θέμα των αγροτικών ενισχύσεων. Θα σας περιμένουμε στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου και αυτά τα λέμε όχι μόνο εν τη απουσία σας, αλλά και ενώπιος ενωπίω».

Απαντώντας στον υπουργό Λάρισας του ΣΥΡΙΖΑ, Β. Κόκκαλη ο υπουργός είπε: «Με τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία του ΥπΑΑΤ στοχεύει σε μία ολιστική αντιμετώπιση των ανασταλτικών παραγόντων για τα Διαχειριστικά Σχέδια Βόσκησης, όπως είναι η γραφειοκρατία, η κωλυσιεργία από πλευράς Περιφερειών, και κυρίως τα προβλήματα υλοποίησης που έχουν δημιουργηθεί με υπαιτιότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ».

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε διεξοδικά για το θέμα των βοσκοτόπων και στην περίοδο της διακυβέρνησης του κόμματός του λέγοντας πως "λόγω των λύσεων που είχαν δοθεί μέχρι και το 2015, η χώρα μας καταδικάστηκε σε πρόστιμο και σε εξαίρεση εκτάσεων βοσκοτόπων. Το 2015 ψηφίστηκε ο νόμος 4351 του 2015, για να καθοριστεί επιτέλους ποιες εκτάσεις είναι βοσκήσιμες. Είναι κρίσιμο και πάρα πολύ σημαντικό –νομίζω ότι το καταλαβαίνετε- να καθορισθούν οι βοσκήσιμες εκτάσεις μέσω των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, ώστε να καθοριστεί η αστική γη, η δασική, η κτηνοτροφική, να καθορισθούν και τα μέρη όπου μπορούν να τοποθετούνται ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η μη ύπαρξη των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης έχει ως αποτέλεσμα όλα να πηγαίνουν παραπίσω και όλα να είναι εις βάρος της κτηνοτροφίας. Δυστυχώς, αφού είχε δοθεί μια παράταση βέβαια το 2019 έως και το 2020, δόθηκαν άλλες δύο παρατάσεις και η τελευταία είναι μέχρι το 2024. Γνωρίζω πολύ καλά ότι η ευθύνη για την υλοποίηση είναι στις περιφέρειες της χώρας μας. Ερωτάσθε ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα. Γνωρίζουμε ότι η τελευταία παράταση είναι έως τις 31-12-2024. Οι περιφέρειες είναι έτοιμες; Έχουν συνεργαστεί με τη γεωγραφική πληροφοριακή βάση δεδομένων του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο υπάγεται βέβαια σε εσάς, ή θα δοθεί εκ νέου και άλλη παράταση;".

Ο κ. Αυγενάκης απαντώντας ενημέρωσε πως θα υπάρξει πρόβλεψη για ανάληψη εξαρχής της διαγωνιστικής διαδικασίας προς εξυπηρέτηση του σκοπού της ενιαίας διαχείρισης, αλλά και της ταχύτερης υλοποίησης ενός τόσο σημαντικού έργου, συμπληρώνοντας: «Αμέσως μετά την ψήφιση του νόμου, ξεκινάμε άμεσα τις διαδικασίες διαγωνισμού για την ανάληψη εκπόνησης των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. ... Από τις δεκατρείς περιφέρειες της χώρας, μόνο δύο, οι Περιφέρειες Δυτικής Μακεδονίας και Ηπείρου έχουν προχωρήσει στην έκδοση της διακήρυξης του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης. Οι υπόλοιπες Περιφέρειες αρνήθηκαν να τα εκπονήσουν, επικαλούμενες, η κάθε μία από αυτές, ποικίλους λόγους ως προς την μη δυνατότητα υλοποίησης. Μάλιστα, οι Περιφέρειες Κεντρικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας, Πελοποννήσου, Αττικής, Ιονίων Νήσων, δεν υπέγραψαν νέα Προγραμματική Σύμβαση. Με απλά λόγια, δεν προτίθενται να υλοποιήσουν το έργο. Συνεπώς, το βάρος της ευθύνης υλοποίησης των διαχειριστικών σχεδίων αυτών των περιοχών πρέπει να το αναλάβει το ΥΠΑΑΤ, σήμερα. Στο σημείο αυτό, θέλω να καυτηριάσω το γεγονός ότι οι μόνες 2 Περιφέρειες, που έχουν προχωρήσει στη διακήρυξη του έργου των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης, δέχτηκαν προδικαστικές προσφυγές. Αλλά είπαμε, τα είχατε όλα καλώς καμωμένα! Επομένως, είναι αναγκαίο να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, να αναμορφώσουμε το πλαίσιο των διακηρύξεων ώστε να αποφύγουμε προβλήματα και καθυστερήσεις».

Κλείνοντας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κατηγόρησε τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το κόμμα του ως κυβέρνηση, με την επανειλημμένη υπεκφυγή σας για ολοκλήρωση των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης, μέσα από συνεχείς παρατάσεις, υπονόμευσε τα δικαιώματα και τα εισοδήματα των κτηνοτρόφων. «Σας καλούμε, λοιπόν, κύριε συνάδελφε, να μη ξιφουλκείτε συνεχώς με την κυβέρνηση για ζητήματα που χειριζόμαστε με σύνεση, με συνέπεια και προς όφελος του αγροτικού κόσμου και να μην υποδαυλίζετε την υλοποίηση αυτών που έχουμε ήδη ανακοινώσει ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αλλά και όσων βρίσκονται σε στάδιο πριν την ψήφιση».

Ο κ. Κόκκαλης συνέχισε την αντιπαράθεση λέγοντας: "...Είπατε ότι θα πάρετε την αρμοδιότητα. Όταν ψηφίστηκε ο νόμος όμως, κύριε Αυγενάκη, δεν είπατε ότι κακώς εκχωρείται η αρμοδιότητα στις περιφέρειες… Δηλαδή δεν θα ισχύσει η προθεσμία μέχρι τα τέλη του ’24; Θα φέρετε κάποιο νόμο; Θα περιμένετε να δείτε και τις άλλες περιφέρειες; Τι θα γίνει με τα βοσκοτόπια; Αυτό ενδιαφέρει τον κόσμο. Θα περιμένετε τέλος του ‘24 όποιες περιφέρειες είναι έτοιμες και μετά; Δεν θα περιμένετε; Ξέρετε ότι ο ορισμός του βοσκοτόπου έχει σχέση και με τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική. Εάν υπήρχαν διαχειριστικά σχέδια βόσκησης, κύριε υπουργέ, δεν θα είχαν εγκλωβιστεί οι κτηνοτρόφοι μόνο σε ένα οικολογικό σχήμα. Αυτά δεν μπορείτε να τα πείτε εδώ στο Κοινοβούλιο; Δεν έχει σχέση ο βοσκότοπος με τη νέα ΚΑΠ; Έχει. Άρα θα περιμένουμε μέχρι τέλος του ‘24; Είπατε ότι η αρμοδιότητα θα είναι στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Δεν αντιλέγω ότι πολλές περιφέρειες δεν έκαναν σωστά τη δουλειά τους. Από εκεί και πέρα, στο δια ταύτα, κύριε Αυγενάκη, επειδή έχει σχέση και με τη νέα ΚΑΠ. Κύριε Υπουργέ, τι σκοπεύετε να κάνετε; Να φέρετε νόμο για να πάρετε τα διαχειριστικά στο Υπουργείο; Γι’ αυτό θέλουμε να ενημερωθούμε και όχι μόνο εμείς, αλλά και οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι».

Keywords
Αναζητήσεις
se-amesi-diavoulefsi-to-diacheiristiko-schedio-voskisis-apo-to-ypaat.htm
Τυχαία Θέματα