Τα όσα συμβαίνουν στη ΣΜΥΝ αποδεικνύουν ότι από τα «ψηλά της ιεραρχίας» δεν δίνουν δεκάρα για το προσωπικό

Η τρέχουσα καθημερινότητα με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στο Αιγαίο και την κατά περίπτωση ποιοτική αναβάθμιση αυτών από πλευράς Τουρκίας, την επί τριετία αδιαφορία του ΥΠΕΘΑ και του ΓΕΕΘΑ να δώσει λύση σε θέματα προσωπικού και οι συνέπειες αυτών που δυνητικά έχουν αντίκτυπο  σε χιλιάδες ελληνικές οικογένειες και άλλα πολλά, έχουν θέσει στο περιθώριο θέματα και καταγγελίες

που αν εξεταστούν με μια ήρεμη ματιά διεξοδικότερα  αναδεικνύουν ενδεχομένως και την αιτία  πολλών προβλημάτων. 

Αναμφίβολα οι  παρατηρούμενες υψηλές θερμοκρασίες αυτής της περιόδου δεν αποτέλεσαν το κριτήριο το οποίο μας οδήγησε  να ασχοληθούμε για μία ακόμη φορά με τη Σχολή Μονίμων Υπαξιωματικών του Ναυτικού, όπως είχαμε κάνει  στο πρόσφατο παρελθόν (https://www.militaire.gr/smyn-aloga-parelaseis/) και αναδείξαμε  μέσα από τις σελίδες μας τα προβλήματα μέριμνας της Διοίκησης στην αντιμετώπιση ανάλογων περιστατικών.

 Αυτή τη φορά οι καταγγελίες έρχονται και είναι πιο σοβαρές. Για τις παραγωγικές σχολές Υπαξιωματικών όπως και για όλα τα ανώτερα εκπαιδευτικά  ιδρύματα η περίοδος που διανύουμε είναι περίοδος εξετάσεων. 

Μια απαιτητική περίοδος, η οποία δίνει το δικαίωμα σε όλους τους μαθητές επί ίσοις όροις να  διαγωνιστούν και να ανταμειφθούν ανάλογα. 

Αυτή η κατ΄ ευφημισμό ισότητα καταστρατηγείται όταν μαθητές της «παραγωγικής» σχολής Υπαξιωματικών απασχολούνται εδώ και μήνες σε όλες τις αγγαρείες της Σχολής από το βάψιμο και το καθάρισμα αυτής, μέχρι το πλύσιμο πιάτων, δίσκων σερβιρίσματος σε καθημερινή βάση, αγήματα, εθιμοτυπίες, κλπ. 

Εργασίες που κατά βάση  θα έπρεπε να αναλαμβάνονται από στρατευσίμους θητείας ή έμμισθο/συμβασιούχο προσωπικό και να δίνουν τη δυνατότητα στους μαθητές για παρακολούθηση μαθημάτων και του ιδιαίτερα απαιτητικού προγράμματος της κάθε στρατιωτικής σχολής, πόσο μάλλον σε περίοδο εξετάσεων, ήταν η ακολουθούμενη τακτική παλαιότερων ετών με μεγάλη επιτυχία.   

Μήπως αυτή την περίοδο το ΓΕΝ έχει μεταφέρει τις δραστηριότητες όλων των ναυτών σε στρατόπεδο της ΒΑ Αττικής, όπου πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση της ισονομίας των δικαιουμένων τα μπάνια του..λαού;   

 Πως εξασφαλίζεται η εφαρμογή των ίσων ευκαιριών μελέτης/διδασκαλίας για όλους τους μαθητές όταν υπάρχουν περιπτώσεις όπου η αγγαρεία, το καψώνι, η υπερδραστηριότητα σε αλλότρια πράγματα πέραν του αντικειμένου της σχολής, έρχεται σε πρώτη προτεραιότητα; 

Η απάντηση είναι απλή. Δεν εξασφαλίζεται και το αποτέλεσμα είναι αναμενόμενο. Οι μαθητές έχουν μειωμένη κατά πολύ απόδοση στις εξετάσεις και πολλές φορές βρίσκονται αντιμέτωποι με το κίνδυνο να μην περάσουν συγκεκριμένα μαθήματα γεγονός που ενδεχομένως τους οδηγεί σε χάσιμο της χρονιάς.

Εδώ πραγματικά δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα τι πραγματικά θέλουμε. 

Τι στελέχη που θα στελεχώσουν το σύγχρονο Πολεμικό Ναυτικό των επόμενων χρόνων πρέπει να παράγει η Σχολή; 

Από μία Σχολή Υπαξιωματικών η οποία είναι παραγωγική και θα έπρεπε να πλάθει στελέχη, μήπως έχουν δημιουργήσει μία σχολή «υπηρετών, μπάτλερ και αποφοίτων μειωμένης προσωπικότητας;»

Δεν γνωρίζουμε καν εάν η ίδια τακτική ακολουθείται και στην παραγωγική σχολή Αξιωματικών. Αν και δεν το νομίζουμε. 

Απαντήσεις δε θέλουμε εμείς, απαντήσεις στα ανωτέρω ερωτήματα και λύσεις οφείλουν να βρουν οι Διοικητές και ο Αρχηγός του ΓΕΝ ή καλύτερα για να είμαστε και στο πνεύμα της εποχής, «ο εκπρόσωπος του Α/ΓΕΕΘΑ» ο οποίος βαρύνεται με την επιλογή τους. 

Λύση όφειλε να δώσει κι ο «δραστήριος» ΥΦΕΘΑ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στη Σχολή, αν ενδιαφερόταν πραγματικά να λύσει προβλήματα και δεν αρκούνταν μόνο στα τυπικά, δηλαδή φωτογραφίες και γλυκίσματα.

   Τελικά αποδεικνύεται ότι οι άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας για έναν λόγο, για μία εποχή ή για μια ζωή και η απογοήτευση και ο πόνος έρχονται όταν τους τοποθετούμε στη λάθος κατηγορία.

Συμπέρασμα, ότι η αποστρατεία  μόνο των Αξιωματικών ΕΟΘ προερχομένων από την  παραγωγική Σχολή Υπαξιωματικών, ήσαν μια κάποια λύσις, όπως λέει και ο ποιητής…

The post Τα όσα συμβαίνουν στη ΣΜΥΝ αποδεικνύουν ότι από τα «ψηλά της ιεραρχίας» δεν δίνουν δεκάρα για το προσωπικό appeared first on Militaire.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα
ΣΜΥΝ,smyn