Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους πολίτες 65 – 69 ετών. Τι ισχύει για θρομβώσεις και εμβόλιο AstraZeneca

Την Παρασκευή 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα των ραντεβού για τον εμβολιασμό της ηλικιακής ομάδας 65-69, όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους κατά τη σημερινή ενημέρωση.

Ανέφερε ακόμα ότι μόνο σήμερα πραγματοποιήθηκαν περισσότεροι από 26.000 εμβολιασμοί και στο σύνολο τους έχουν διενεργηθεί περίπου 1.630.000. Τουλάχιστον 1.065.000 συμπολίτες μας έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου και 565.000 και τις δυο δόσεις. Σε ότι αφορά την ηλικιακή ομάδα 70-74,το ενδιαφέρον είναι εντυπωσιακό καθώς μέχρι στιγμής έχουν κλείσει ραντεβού

230.000 πολίτες.

Ο κ. Θεμιστοκλέους πρόσθεσε στη συνέχεια, από την 1η Απριλίου θα ενεργοποιηθεί το σύνολο των εμβολιαστικών κέντρων στη χώρας μας, τα οποία θα είναι περισσότερα από 1.000 και μέσα στον Απρίλιο έχουν προγραμματιστεί σύμφωνα και με το πρόγραμμα των παραδόσεων εμβολίων από τις εταιρείες, περίπου 1.500. 000 εμβολιασμοί.

Κάντε κλικ στο podstories.gr της Μηχανής του Χρόνου και ακούστε τις ιστορίες μας. Ακούστε δωρεάν επιλεγμένα άρθρα και περιηγηθείτε στο podcast μας…

Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου αναφέρθηκε από την πλευρά της  στα φαινόμενα των θρομβώσεων και την πιθανή συσχέτιση το εμβόλιο της AstraZeneca, τονίζοντας ότι η ασφάλεια των εμβολίων αποτελεί τον πρωταρχικό στόχο και η συνεχής παρακολούθηση δίνει τη δυνατότητα καταγραφής ανεπιθύμητων ενεργειών. Επιστημονικά κέντρα της Ευρώπης ασχολούνται με τη διερεύνηση περιστατικών θρόμβωσης και θρομβοπενίας που μπορεί να σχετίζονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Τα περιστατικά που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως, είπε, είναι 28 σε σύνολο 17 εκατ. δόσεων εμβολίων. Σε αυτό το εμβόλιο στηρίζουμε πολλές ελπίδες και αυτού του τύπου αναφορές κλονίζουν την εμπιστοσύνη, είπε. Υπενθύμισε ότι ο ΕΜΑ τάχθηκε υπέρ του εμβολιασμού με το εμβόλιο της AstraZeneca. Παράλληλα όμως συνεχίζει ενδελεχή έρευνα.

Ανέφερε ότι πιθανά συμπτώματα που μπορεί να θεωρηθούν ύποπτα είναι, θωρακικό και κοιλιακό άλγος, κεφαλαλγία που μπορεί να εμφανιστούν 7 με 14 ημέρες μετά τον εμβολιασμό. Ξεκαθάρισε ωστόσο ότι ιστορικό θρομβώσεων δεν αποτελεί αντένδειξη εμβολιασμού.

Εξέφρασε την ελπίδα, οι ελεγκτικοί μηχανισμοί να μπορέσουν να δώσουν τις σωστές απαντήσεις για να επανέλθει η εμπιστοσύνη στο εμβόλιο, το οποίο είναι ισχυρό όπλο στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

Ακούστε και απολαύστε δωρεάν podcast της Μηχανής του Χρόνου… 

The post Στις 2 Απριλίου ανοίγει η πλατφόρμα εμβολιασμών για τους πολίτες 65 – 69 ετών. Τι ισχύει για θρομβώσεις και εμβόλιο AstraZeneca appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα