Ζήτησαν από μαύρη μπαλαρίνα να κάνει το δέρμα πιο λευκό για να ταιριάζει με τους υπόλοιπους. Τι καταγγέλλει η χορεύτρια του κρατικού μπαλέτου Βερολίνου

Η Chloé Lopes Gomes, η πρώτη μαύρη χορεύτρια στο κρατικό μπαλέτο του Βερολίνου κατηγορεί την πιο διάσημη σχολή της χώρας για ρατσισμό. Όπως υποστηρίζει, της ζήτησαν να ασπρίσει το δέρμα της για να παίξει στην παράσταση «Λίμνη των Κύκνων».

Γαλλίδα στην καταγωγή, έγινε η πρώτη μαύρη χορεύτρια στην ιστορία του Staatsballet όταν έγινε μέλος το 2018. Αλλά σχεδόν αμέσως, η Γαλλίδα μπαλαρίνα έγινε στόχος φυλετικών διακρίσεων. Μάλιστα, χθες, η σχολή δημοσίευσε μια δήλωση με την οποία ανακοινώνει έρευνα σχετικά με τις «ξεπερασμένες και διακριτικές απόψεις».

Όπως

λέει η ίδια στην Guardian έχει αντιμετωπίσει επανειλημμένα φυλετικές διακρίσεις από την επικεφαλής δασκάλα μπαλέτου. Στη συνέντευξή της κατηγορεί επίσης την εταιρεία για θεσμικό ρατσισμό, αφού οι διευθυντές απέτυχαν να δράσουν ακόμη και αφού τους ανέφερε διάφορα περιστατικά.

Ειδικότερα, η 29χρονη μπαλαρίνα ισχυρίστηκε ότι μία δασκάλα την χλεύαζε συχνά στην τάξη της και της διέταξε να βάλει λευκό μακιγιάζ στο σώμα της για να «ταιριάξει» με τους άλλους χορευτές κατά την διάρκεια μιας παράστασης για την «Λίμνη των Κύκνων». Σε μια άλλη περίπτωση, η ίδια δασκάλα αρνήθηκε να της δώσει ένα λευκό πέπλο για μια παράσταση του La Bayadère, λέγοντας ότι δεν θα μπορούσε να της δώσει επειδή είναι μαύρη, είπε η μπαλαρίνα.

Η Γκομέζ είπε ότι παραπονέθηκε για την συμπεριφορά της δασκάλας στον καλλιτεχνικό διευθυντή της σχολής εκείνη την εποχή, Γιοχάνες Οχμάν. Της είπε ότι δεν χρειαζόταν να «ασπρίσει» το δέρμα της, αλλά πως δεν μπορούσαν να κάνουν κάτι καθώς η συγκεκριμένη δασκάλα είχε διαβίου συμβόλαιο με την σχολή.

Για την παράσταση της «Λίμνης των Κύκνων» είναι κοινή πρακτική οι μπαλαρίνες να λευκαίνουν το δέρμα τους με πούδρα, αλλά στην περίπτωση της Λόπεζ Γκομέζ κάτι τέτοιο ήταν μάταιο, καθώς δεν θα πετύχαινε ποτέ το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Η Lopes Gomes είπε ότι η εταιρεία δεν έχει ασφαλή τρόπο για τους χορευτές να αναφέρουν διακρίσεις ή κακομεταχείριση και ότι ζούσαν φοβισμένοι πως θα απολυθούν αν διαμαρτυρηθούν. «Δείχνουν λίγη αίσθηση ευθύνης απέναντι στους χορευτές τους», είπε.

Συμπλήρωσε ότι « από τη σχολή είπαν, λόγω της πανδημίας Covid, ότι θα απολύσουν κάποιους χορευτές και ότι νόμιζαν πως θα ήμουν καλύτερη σε μια μικρότερη ομάδα. Επέμεινε ότι ο λόγος της απόλυσης της δεν είναι φυλετικός  καθώς και παραδέχτηκε ότι ήταν απαίσιο αυτό που μου είχε συμβεί».   Ωστόσο, είχε επιλεγεί για παραστάσεις μέσω της πανδημίας. «Αντί για 24 χορευτές, επέλεξαν 12. Αν ήμουν τόσο κακή, γιατί με είχαν επιλέξει;» διερωτάται.

Εκπρόσωπος της Staatsballett είπε ότι δεν μπόρεσε να σχολιάσει θέματα προσωπικού, αλλά επιβεβαίωσε ότι η εταιρεία διέρχεται πλέον μια «εκτεταμένη διαδικασία επανεκτίμησης».

Ο υπουργός Πολιτισμού του Βερολίνου, Klaus Lederer, δήλωσε ότι οι κατηγορίες αυτές είναι «αποκρουστικές» αλλά εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι ενώ γνώριζε πλήρως την υπόθεση, «δεν ήταν σε θέση να παρέμβει σε ένα θέμα που αφορά το εργατικό δίκαιο».

Πληροφορίες: Guardian

Πηγή αρχικής φωτογραφίας: instagram

Διαβάστε ακόμα: Το μυστικό σχέδιο άμυνας των Ελλήνων στην Ιταλική εισβολή. Το αποκαλούσαν ΙΒ και σκάφτηκαν ακόμα και τα βράχια. Δείτε την περιοχή που οχύρωσε ο Κατσιμήτρος (drone)

The post Ζήτησαν από μαύρη μπαλαρίνα να κάνει το δέρμα πιο λευκό για να ταιριάζει με τους υπόλοιπους. Τι καταγγέλλει η χορεύτρια του κρατικού μπαλέτου Βερολίνου appeared first on ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

Keywords
Τυχαία Θέματα