Οι συστάσεις των αναλυτών για Mytilineos, Jumbo, Πειραιώς, Quest Holdings, Σαράντης και ΕΧΑΕ

Πλούσια ήταν αυτή η εβδομάδα σε αναλύσεις και εκθέσεις για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών (Χ.Α.), με τις εταιρείες Mytilineos, Jumbo, Τράπεζα Πειραιώς, Quest Holdings, Σαράντης και ΕΧΑΕ να «κλέβουν» την παράσταση.

Η Citi και ο αναλυτής Krishan Agarwal εκτιμούν ότι ο όμιλος Mytilineos ανακοίνωσε ένα σταθερό σύνολο αποτελεσμάτων για το α’ τρίμηνο φέτος, με

τα EBITDA του ομίλου στα 250 εκατ. ευρώ, 2% υψηλότερα από τις εκτιμήσεις του consensus στο Bloomberg.

«Τα κέρδη υπερέβησαν τις προσδοκίες για το τρίμηνο, ενώ οι προοπτικές για τα υπόλοιπα τρίμηνα σε όλες τις επιχειρήσεις φαίνονται καλύτερες.

Ο καθαρός δανεισμός στο τρίμηνο στα 1,6 δισ. ευρώ μειώθηκε από τα 1,9 δισ. ευρώ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες μας και υποδηλώνοντας καλύτερη από την αναμενόμενη εξέλιξη των ταμειακών ροών (ενδεχομένως και στο κεφάλαιο κίνησης).

Βλέπουμε τη δυνατότητα αναθεώρησης των consensus κερδών ανοδικά, δεδομένων των ισχυρών επιδόσεων στον τομέα της ενέργειας και των βελτιωμένων προοπτικών για τον τομέα του μετάλλου.

Παραμένουμε αγοραστές της μετοχής με τιμή στόχο τα 46 ευρώ ανά μετοχή και ανοδικό περιθώριο 20% από τα τρέχοντα επίπεδα», εξηγεί ο Agarwal.

Σε έτερο report της Citi, ο αναλυτής Maksim Nekrasov αυξάνει την τιμή στόχο για τη μετοχή της Jumbo στα 32,5 ευρώ από 31,5 ευρώ προγενέστερα, μετά τα ισχυρά αποτελέσματα του 2023.

Η Jumbo πέτυχε κέρδη ανά μετοχή για το 2023 5% πάνω από τις εκτιμήσεις του Nekrasov και σε συνδυασμό με τη βελτίωση της ανάπτυξης τον Μάρτιο φέτος κατά 17% σε ετήσια βάση έναντι -3% τον Φεβρουάριο, αυτό οδηγεί σε άνοδο της τιμής στόχου.

Το περιθώριο ανόδου της μετοχής από τα τρέχοντα επίπεδα είναι της τάξεως του 16% και μαζί με την προσδοκώμενη μερισματική απόδοση του 9% περίπου, το περιθώριο ανόδου φτάνει το 25% περίπου.

Στο bullish σενάριο της Citi για τη μετοχή η τιμή στόχος πηγαίνει στα 32 ευρώ και στο bearish σενάριο μειώνεται στα 25 ευρώ ανά μετοχή.

Η Eurobank Equities και ο επικεφαλής ανάλυσης Σταμάτης Δραζιώτης διατηρούν τη μετοχή της Jumbo στις κορυφαίες επιλογές τους με σύσταση αγοράς και υψηλότερη τιμή στόχο στα €33,4 από €31,20. Το περιθώριο ανόδου είναι πάνω από 32% μαζί με τη μερισματική απόδοση του 9,5% που προβλέπει.

«Πραγματοποιούμε ήπιες αλλαγές στις εκτιμήσεις μας με αύξηση στην τιμή στόχο στα €33,4. Προσβλέπουμε σε αύξηση του EBIT κατά 10% το 2024, καθώς μετά τα αποτελέσματα του 2023, αναβαθμίσαμε το μοντέλο μας κάνοντας μόνο ήπιες αλλαγές στους αριθμούς μας.

Η αποτίμηση εξακολουθεί να είναι ελκυστική όχι μόνο σε σχετική βάση (με τη μετοχή να έχει έκπτωση 20% – 30% έναντι των καλύτερων στην κατηγορία ομοειδών), αλλά και σε απόλυτη βάση προεξοφλώντας μια μάλλον απαισιόδοξη ρύθμιση.

Με την σχέση κινδύνου-απόδοσης να κλίνει θετικά, επαναλαμβάνουμε την Jumbo ως μία από τις κορυφαίες επιλογές μας στην Ελλάδα», υπογραμμίζει ο Δραζιώτης.

Η Οptima Bank και ο αναλυτής Πέτρος Τσούρτης αναμένουν ένα ακόμη ισχυρό τρίμηνο για την Τράπεζα Πειραιώς με ελαφρώς υψηλότερα έσοδα από προμήθειες, χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και προβλέψεις για επισφάλειες, παρά τα έκτακτα έξοδα που θα επιβαρύνουν το τελικό αποτέλεσμα.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους (NII) αναμένονται να είναι ελαφρώς χαμηλότερα σε διαδοχική βάση, αλλά υψηλότερα σε ετήσια βάση. Αναμένουν επίσης ότι η καθαρή πιστωτική επέκταση θα παραμείνει θετική, ο όγκος των καταθέσεων θα είναι χαμηλότερος και η δυναμική της ποιότητας του ενεργητικού θα είναι σταθερή.

Η Jefferies και οι αναλυτές Alexander Demetriou και Joseph Dickerson στο preview report για την Τράπεζα Πειραιώς αναφέρουν ότι αναμένουν ένα ακόμη σταθερό α΄ τρίμηνο το 2024.

«Το κόστος καταθέσεων θα πρέπει να είναι σχετικά σταθερό με τα δεδομένα του συστήματος να δείχνουν σταθερό beta και ελάχιστη μετακίνηση καταθέσεων, γεγονός που οδηγεί σε μικρή αναβάθμιση του NII το 2024.

Αναμένουμε τα άλλα βασικά σημεία να εξελιχθούν σύμφωνα με την καθοδήγηση που δόθηκε κατά τα αποτελέσματα του 2023, ενώ το α΄ τρίμηνο του 2024 θα δούμε μια σειρά από έκτακτα γεγονότα. Διατηρούμε την τιμή μας των 5,20 ευρώ αμετάβλητη και επαναλαμβάνουμε την αξιολόγησή μας για αγορά», επισημαίνουν οι αναλυτές.

H Eurobank Equities και η αναλύτρια Ναταλία Σβύρου-Σβυριάδη τοποθετούν το ενδεικτικό εύρος αποτίμησης για τον όμιλο Quest Holdings μεταξύ των €6,6 και €8,0 ανά μετοχή, ενώ η Quest διαπραγματεύεται επί του παρόντος με περίπου 7 φορές τον δείκτη EV/EBITDA για φέτος, δηλαδή 10% περίπου έκπτωση έναντι της μικτής ομάδας ομολόγων της.

Η διοίκηση της Quest επισημαίνει θετική ανάπτυξη το 2024 και αναμένει θετική ανάπτυξη σε όλους τους κλάδους, με πρωταγωνιστές κυρίως τις υπηρεσίες πληροφορικής και τις ταχυμεταφορές, και πιο συγκεκριμένα επισημαίνει:

1) Διψήφια αύξηση στις υπηρεσίες πληροφορικής (ανεκτέλεστο υπόλοιπο πάνω από 550 εκατ. ευρώ),

2) Επιτάχυνση της ανάπτυξης στις υπηρεσίες ταχυμεταφορών (έναντι +6-7% το 2023),

3) Ήπια αύξηση των εσόδων από εμπορικές δραστηριότητες, σε αρκετά σταθερό κέρδος προ φόρων, και

4) Θετική ανάπτυξη στον τομέα των ΑΠΕ χάρη στις νέες επενδύσεις. Ωστόσο, η ανάπτυξη θα πρέπει να είναι περισσότερο επιβαρυμένη (β’ εξάμηνο φέτος), καθώς η εταιρεία πορεύεται με δύσκολους ανταγωνιστές (κρατικές επιδοτήσεις πέρυσι) και η ανάπτυξη των smartphones επιβραδύνεται.

Η Pantelakis Securities και ο αναλυτής Σπύρος Τσανγκαλάκης αναφορικά με την εταιρεία Σαράντης εκτιμούν ότι το EBIT του α’ τριμήνου φέτος αυξήθηκε κατά 55% σε €13,6 εκατ. (11% καλύτερα), χάρη στην άνοδο κατά 12% της οργανικής αύξησης των πωλήσεων από την επίδραση του μείγματος, αλλά και τις πρωτοβουλίες εξοικονόμησης κόστους.

Η σύσταση για τη μετοχή είναι υπεραπόδοση έναντι της αγοράς (overweight) με τιμή στόχο τα €13,50 και περιθώριο ανόδου 15% από τα τρέχοντα επίπεδα.

Η ΝBG Securities και ο αναλυτής της Αλέξανδρος Παπαγεωργίου αναβαθμίζουν τη μετοχή της ΕΧΑΕ με αξιολόγηση υπεραπόδοσης έναντι της αγοράς (οutperform) και τιμή στόχο στα €6,30.

«Η αύξηση των ημερήσιων συναλλαγών οδηγεί σε αναβάθμιση, ενώ οι βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι ευνοϊκές.

Κλειδί θα είναι η ένταξη της αγοράς στο club των αναπτυγμένων αγορών, πιθανώς στα τέλη του 2025 με αρχές του 2026», εξηγεί ο Παπαγεωργίου.

Κατά την άποψή τους, οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις επιδόσεις των ελληνικών κεφαλαιαγορών κατά τη διάρκεια του 2024-26 είναι:

α) η αναπτυξιακή ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας σε ένα αβέβαιο παγκόσμιο περιβάλλον,

β) η αναβάθμιση του ΧΑΑ σε καθεστώς αναπτυγμένης αγοράς και η ένταξή του στους σχετικούς δείκτες,

γ) η επικείμενη διάθεση των μετοχών της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, η οποία αναμένεται να αυξήσει την ημερήσια αξία των συναλλαγών.

Διαβάστε επίσης:

NBG Securities για ΕΧΑΕ: Κλειδί η επανένταξή τους στους δείκτες των ανεπτυγμένων αγορών – Αγοράστε τη μετοχή

J.P. Morgan: Τι αναφέρει μετά την επίσκεψή της στην Αθήνα και τις συναντήσεις με τις ελληνικές τράπεζες

Pantelakis Securities για Σαράντης: Ξεκίνησε δυνατά τη χρονιά – Ο θετικός ρόλος της Stella Pack

Keywords
Αναζητήσεις
oi-systaseis-ton-analyton-gia-mytilineos-jumbo-peiraios-quest-holdings-sarantis-kai-echae.htm
Τυχαία Θέματα
Mytilineos Jumbo Πειραιώς Quest Holdings Σαράντης, ΕΧΑΕ,Mytilineos Jumbo peiraios Quest Holdings sarantis, echae