Τουρκία: Στη Χάγη στο πλευρό της Νότιας Αφρικής και κατά του Ισραήλ

17:57 1/5/2024 - Πηγή: Mononews

Συμμετοχή στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής επιθυμεί η Τουρκία, στην προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά του Ισραήλ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το Bloomberg, η Τουρκία θέλει να συμμετάσχει υπέρ της Νότιας Αφρικής στο ανώτατο δικαστήριο των Ηνωμένων Εθνών, ως ενάγουσα  που κατηγορεί το Ισραήλ για γενοκτονία στο παλαιστινιακό έδαφος της Γάζας.

«Ανακοινώνω για πρώτη φορά ότι αποφασίσαμε να συμμετάσχουμε

στην υπόθεση της Νότιας Αφρικής κατά του Ισραήλ στο Διεθνές Δικαστήριο Δικαιοσύνης», δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ινδονήσιο ομόλογό του.

Υπενθυμίζεται ότι η Νότια Αφρική κατηγόρησε το Ισραήλ για γενοκτονία στις 29 Δεκεμβρίου, τρεις μήνες μετά την επίθεση της Χαμάς, κατά την οποία σκοτώθηκαν 1.200 άνθρωποι και πιάστηκαν πολλοί όμηροι.

Το Ισραήλ απάντησε εξαπολύοντας πόλεμο κατά της Χαμάς στη Γάζα, ο οποίος, κατά τη στιγμή της κατάθεσης της προσφυγής στο Διεθνές Δικαστήριο, είχε σκοτώσει περισσότερους από 23.000 ανθρώπους, όπως ανακοίνωσε η Χαμάς.

Σε μια απόφαση-ορόσημο τον Ιανουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης απεφάνθη ότι το Ισραήλ πρέπει να λάβει μέτρα για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη Γάζα, ενώ τάχθηκε υπέρ της Νότιας Αφρικής, χωρίς να απαιτεί την κατάπαυση του πυρός, σύμφωνα με το Bloomberg.

Ο Φιντάν ανέφερε σήμερα ότι η Τουρκία χρειάζεται «λίγο χρόνο» για να προετοιμάσει ένα επίσημο αίτημα για τη συμμετοχή της στην υπόθεση.

Ανέφερε δε ότι «Θα ολοκληρώσουμε τις νομικές διαδικασίες και στη συνέχεια θα εργαστούμε υπέρ των συμμαχικών χωρών».

Σημειώνεται ότι σε αντίθεση με τις περισσότερες Δυτικές χώρες και ορισμένα κράτη του Κόλπου, η Τουρκία δεν θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση της Χαμάς, ενώ φιλοξενεί και ορισμένα μέλη της.

Μάλιστα, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει χαρακτηρίσει τα μέλη της «μαχητές της ελευθερίας», ενώ έχει αποκαλέσει το Ισραήλ «κράτος τρομοκράτη», επικρίνοντας τους βομβαρδισμούς στη Γάζα.

Διαβάστε επίσης: 

Νετανιάχου σε Μπλίνκεν: Δεν θα δεχθώ μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει τερματισμό του πολέμου

Νότια Αφρική: Προσφυγή στη Χάγη κατά του Ισραήλ – Το κατηγορεί για γενοκτονία των Παλαιστινίων

Νετανιάχου: Κανείς δεν θα μας σταματήσει στη Γάζα, ούτε η Χάγη

Keywords
Αναζητήσεις
tourkia-sti-chagi-sto-plevro-tis-notias-afrikis-kai-kata-tou-israil.htm
Τυχαία Θέματα