Astrologaster Review

Πήγα σε μάγισσες, σε χαρτορίχτρες…

Είναι δύσκολο για μέσα διασκέδασης να καταφέρνουν να είναι πραγματικά ακριβή σε ιστορικά γεγονότα και ταυτόχρονα διασκεδαστικά. Αλλά και τα λίγα που επιτυγχάνουν αυτή την λεπτή ισορροπία, συνήθως αφηγούνται σχετικά γνωστές ιστορίες που λίγο πολύ όλοι έχουμε ακούσει. Αυτό είναι που κάνει το Astrologaster μια ιδιαίτερα εντυπωσιακή προσπάθεια. Κατάφερε να διασκεδάσει και ταυτόχρονα να διδάξει, σε ένα διάστημα πέντε περίπου ωρών, αφηγούμενο μια ιστορία την οποία δεν είχα ξανακούσει ποτέ. Την ζωή και την δράση

του Simon Forman, αστρολόγου και κατ’ ευφημισμό γιατρού, του οποίου η εξάσκηση της ιατρικής ήταν τόσο ενδιαφέρουσα όσο και αντιεπιστημονική.

Στην Ελισαβετιανή Αγγλία η ιατρική όπως την φανταζόμαστε σήμερα βρισκόταν στα σπάργανα. Ο Forman, έχοντας επιβιώσει ένα ξέσπασμα της πανούκλας, απέκτησε μεγάλη φήμη ως θεραπευτής, παρά το γεγονός ότι δεν είχε ιατρική άδεια. Αυτό τον έκανε στόχο του College of Physicians, το οποίο επεδίωξε να τον σταματήσει από το να εξασκεί την “ιατρική”. Σε αυτό το σημείο ξεκινά το Astrologaster. Για να αποκτήσει επιτέλους το πολυπόθητο πτυχίο ιατρικής από το πανεπιστήμιο του Cambridge, ο Forman θα χρειαστεί να παρουσιάσει οχτώ συστατικές επιστολές πελατών του, αν βέβαια μείνουν αρκετά ικανοποιημένοι από τις υπηρεσίες του ώστε να τις παρέχουν.

Αυτές οι υπηρεσίες τώρα κυμαίνονται από διαγνώσεις απλών ασθενειών και κυήσεων μέχρι πρόβλεψη της απόδοσης μιας επένδυσης, των νικητών μιας πολεμικής σύρραξης και πολλών άλλων. Θεωρητικά, όλα αυτά ο Forman τα μαθαίνει με τον ίδιο τρόπο: “διαβάζοντας” τα άστρα. Στην πραγματικότητα όμως η σωστή διάγνωση ασθενειών έχει να κάνει με την ανάλυση των συμπτωμάτων αλλά και σχετικών συμβάντων από την ζωή του ασθενούς, ενώ αντίθετα η πρόβλεψη του μέλλοντος δεν έχει ποτέ μια “σωστή” απάντηση, αλλά πολλές πειστικές και μη προβλέψεις.

Μάλιστα ενώ η λογική είναι πιθανό να υπαγορεύει μια εικασία ως πιο πιθανή, πολλές φορές αυτή θα αναστατώσει τον πελάτη και θα μειώσει τον σεβασμό που τρέφει για τον Forman, ακόμα και εάν τα λεγόμενά του αποδειχτούν σωστά. Όπως κάθε καλός τσαρλατάνος, ο Forman θα πρέπει να βασίζει τις προβλέψεις του στις πληροφορίες που μαθαίνει ώστε να φανεί ως παντογνώστης, αλλά ταυτόχρονα να τροποποιεί τα λεγόμενά του ώστε να είναι αρεστά στον πελάτη. Medium simulator 2019.

Οι προβλέψεις του Forman όμως έχουν και αντίκτυπο στην τοπική κοινωνία. Οι επιλογές που κάνει ο παίκτης καθορίζουν τις επιλογές των πελατών του και μακροπρόθεσμα έχουν ένα μικρό αντίκτυπο στην Ελισαβετιανή κοινωνία. Μακράν πιο ενδιαφέρον όμως είναι το γεγονός ότι οι ζωές των χαρακτήρων που συναντάτε διασταυρώνονται και χρήσιμες πληροφορίες ξεφυτρώνουν από εκεί που δεν το περιμένετε. Η κουτσομπόλα της γειτονιάς για παράδειγμα, μπορεί να αναφέρει τυχαία πόσο πιο λιτός έχει γίνει τελευταία ο διάκοσμος της εκκλησίας, με την αφαίρεση των χρυσών αντικειμένων. Για αυτή δεν σημαίνει κάτι παραπάνω, αλλά για τον Forman που γνωρίζει ότι ο αρχιμανδρίτης αντιμετωπίζει οικονομικά προβλήματα, αυτή είναι μια πολύτιμη γνώση που πιθανότατα να μπορέσει να αξιοποιήσει αργότερα.

Πάνω από όλα όμως, το χιούμορ που διαποτίζει κάθε αλληλεπίδραση είναι τόσο έξυπνο, που δύσκολα θα αφήσει κάποιον αγέλαστο. Οι χαρακτήρες είναι όλοι διασκεδαστικοί και ενώ δεν θα τους χαρακτήριζα πολυδιάστατους, σίγουρα μπορούν να εκπλήξουν κατά διαστήματα με τις αντιδράσεις τους. Πολλοί από αυτούς είναι ιστορικά πρόσωπα, πραγματικοί ασθενείς του Forman με βάση τα αρχεία του, ενώ πολλές πτυχές της ζωής του απεικονίζονται εδώ με την ίδια αυθεντικότητα. Ο διωγμός του, οι πολλαπλές φυλακίσεις του, οι επανειλημμένες ερωτικές σχέσεις του με ασθενείς, ακόμα και η φτωχή υστεροφημία του, είναι όλα παρόντα εδώ με κάποιον τρόπο, αλλά με σαφώς λιγότερο δράμα. Στο κάτω κάτω, το Astrologaster είναι πάνω από όλα κωμωδία.

Όσο μοναδικό είναι το θέμα που πραγματεύεται, άλλο τόσο μοναδική είναι και η παρουσίαση του. Οι σκηνές παρουσιάζονται ως στατικά καρέ, τα οποία ο παίκτης γυρίζει σαν τις σελίδες ενός βιβλίου, μέσα από το οποίο ξεπροβάλλουν οι χαρακτήρες. Είναι ένα όμορφο θέαμα, αλλά το βασικό στοιχείο που κάνει το Astrologaster μοναδικό είναι ο ήχος. Με την άφιξη κάθε νέου ασθενή, μια χορωδία τραγουδά ένα στιχάκι για την κατάσταση του. Το στιχάκι αλλάζει με κάθε επίσκεψη, ενώ κάθε ασθενής έχει διαφορετική μελωδία. Αυτό σε συνδυασμό με τα γραφικά κάνουν το συνολικό αποτέλεσμα να μοιάζει σαν ένα βιβλίο παραμυθιού ζωντάνεψε ξαφνικά μπροστά σας. Είναι πραγματικά δίκαιο να πούμε ότι δεν θα έχετε ξαναδεί κάτι τέτοιο.

Δεν ήταν όμως όλα τέλεια στην διάρκεια της ενασχόλησής μας με το Astrologaster. Κάποιες ατάκες δεν συνοδεύονταν από ήχο, ενώ πολλές φορές αν επιχειρούσε κανείς να προχωρήσει γρήγορα τον διάλογο, ο ένας χαρακτήρας δεν σταμάταγε να μιλά πριν αρχίσει ο επόμενος. Ακόμα, τα δυο τελευταία achievements δεν ξεκλείδωσαν, παρά το γεγονός ότι το συγκεκριμένο bug υποτίθεται είχε φτιαχτεί σε προηγούμενο patch.

To review βασίστηκε στην ψηφιακή έκδοση του παιχνιδιού για PC, η οποία μας παραχωρήθηκε από την Nyamyam.

IGN GreeceΑνακοινώθηκε το Dota UnderlordsΑνακοινώθηκε το Minecraft Dungeons - E3 2019Έρχεται ένα καινούργιο Need for Speed μέσα στο 2019

Πηγή: IGN Greece

Keywords
Τυχαία Θέματα