Basket League: Μεγαλώνει το «βάθος» ανταγωνιστικότητας

Η επάνοδος του Ολυμπιακού στο πρωτάθλημα της Basket League, ύστερα από δυο χρόνια απουσίας, προσδίδει-αναμφισβήτητα-μεγαλύτερη δυναμική και ανταγωνισμό στην προσεχή σεζόν, στην οποία θα επιστρέψουν και οι φίλαθλοι στις εξέδρες, με ποσοστό εισόδου, αναλόγως με την χωρητικότητα κάθε έδρας. Μπορεί να είχε εξελιχθεί σε…μονοτονία, ο διπολισμός διεκδίκησης του τίτλου, από τον Παναθηναϊκό και τον Ολυμπιακό,

μέχρι το 2018, όταν οι «ερυθρόλευκοι» υποβιβάστηκαν οικειοθελώς στην Α2 κατηγορία και επίσης μπορεί να ήταν μια «πινελιά» διαφορετικότητας η συμμετοχή του Προμηθέα, το 2019 και του Λαυρίου, το 2021, στους τελικούς των πλει οφ, αλλά θα ήταν ακόμα καλύτερα για την ανταγωνιστικότητα και την διαφήμιση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, να είχαν συμβεί αυτές οι όμορφες εκπλήξεις και με την πληρότητα συμμετοχής από τους Πειραιώτες.

Δύσκολο έως ανέφικτο, αγωνιστικά, αλλά και στην Ισπανία που το πρωτάθλημα της Liga Endesa να είναι δυο επίπεδα ποιοτικότερο και καλύτερο από το ελληνικό, η Βαλένθια στέφθηκε πρωταθλήτρια, το 2017, «σπάζοντας» το δίπολο των «αιωνίων» αντιπάλων, Μπαρτσελόνα-Ρεάλ. Έστω και μια σεζόν…

Ο Ολυμπιακός παίρνει θέση και πάλι στην αφετηρία της Basket League των 13 ομάδων για τη περίοδο 2021-22. Ο εθισμός του Παναθηναϊκού στον πρωταθλητισμό είναι δεδομένος και διαχρονικός, με «ισόβια» διάθεση να παραμένει στην πρώτη θέση. Ειδικά, στην προσεχή σεζόν, με την επιστροφή του «αιώνιου» αντιπάλου, το κίνητρο-αυτονόητα- θα γιγαντωθεί στην βούληση των «πρασίνων». Το ίδιο θα συμβεί στους «ερυθρόλευκους» με το «come back» τους.

Φυσικά, οι «αιώνιοι» δεν παίζουν…μόνοι τους, ένα ντέρμπι στο ΣΕΦ, ένα στο ΟΑΚΑ και μετά με…προγραμματισμένο ραντεβού στους τελικούς του πρωταθλήματος. Υπάρχουν ακόμα 11 ομάδες και το νέο στοιχείο που σκιαγραφείται στο επόμενο πρωτάθλημα, είναι η αύξηση της ανταγωνιστικότητας, από τους άλλους συμμετέχοντες, με κριτήρια τις μεταγραφικές κινήσεις τους, το μέγεθος και το «βάρος» της φανέλας τους, την χρονική διάρκεια εκπομπής αγωνιστικής και εξωαγωνιστικής «υγείας» και λειτουργικότητας οργανισμού, καθώς και την δυναμική της έδρας τους.

Ακόμα κι αν τρανταχτά ονόματα παικτών από το πρώτο… «ράφι» του ευρωπαϊκού μπάσκετ και Αμερικάνοι…πρώτης σειράς να μην έρχονται στις ελληνικές ομάδες, ακόμα και με την παραγωγή Ελλήνων παικτών να είναι εξαιρετικά μειωμένη και να αναζητείται με…κυάλια ο επόμενος Σπανούλης, Διαμαντίδης, Ζήσης και των άλλων εκπροσώπων της «χρυσής» Εθνικής του 2005 και ασημένιας του 2006, αλλά το αγωνιστικό επίπεδο της Βasket League, έχει τις προδιαγραφές να κάνει ένα βήμα μπροστά στα παιχνίδια του επόμενου πρωταθλήματος σε δυο στοιχεία. Στην ανταγωνιστικότητα, στην σύγκριση δυναμικότητας σε υψηλότερο επίπεδο από τα προηγούμενα χρόνια και στα αποτελέσματα αγώνων, στους οποίους θα δυσκολέψει η πρόβλεψη τους…

Σε καμία περίπτωση, το επόμενο πρωτάθλημα, θα είναι το πρωτάθλημα των…δυο, με τις αήττητες πορείες Παναθηναϊκού και Ολυμπιακού, μέχρι το ξαναντάμωμα τους στους τελικούς ή την κατάληψη της πρώτης θέσης στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, από τα αποτελέσματα στα ντέρμπι των δυο γύρων ή ακόμα και από τη διαφορά πόντων, επίσης, στο «μία σου και μία μου» νίκες στα προηγούμενα χρόνια.

Οι κατέχοντες θέση στην πρώτη εξάδα του περσινού πρωταθλήματος και αφήνοντας εκτός σύγκρισης τον πρωταθλητή Παναθηναϊκό, παρουσιάζονται πιο δυνατοί, ενόψει της νέας περιόδου.

Το Λαύριο, ακόμα κι αν είναι σχεδόν ανέφικτο να επαναλάβει την περσινή πορεία του, έχει διατηρήσει «κορμό» ομάδας, διαθέτει πολύτιμη τεχνογνωσία από τον ίδιο προπονητή και έχει «βαρύνει» την φανέλα του. Ο Προμηθέας είναι ο σταθερός πόλος διεκδίκησης σπουδαίων διακρίσεων και νικών και έτσι θέλει να συνεχίσει στη μετά-Γιατρά εποχή.

Άλμα ποιοτικής ανόδου έχει κάνει ο ΠΑΟΚ που τοποθετεί τον πήχη των επόμενων στόχων του, ψηλότερα από την 5η θέση στο περσινό πρωτάθλημα.

Το Περιστέρι, εφόσον αποδείξει ότι…έμαθε από το «πάθημα» της περσινής σεζόν με τις 3 αλλαγές προπονητή, παραμένει αξιόπιστη δύναμη.

Το μεγαλύτερο ερωτηματικό μπαίνει δίπλα στο όνομα της ΑΕΚ, λόγω του γενικού «rebuilding» (ανοικοδόμηση) που έχει κάνει, λόγω των οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει. Νέος προπονητής, νέοι παίκτες, νέα έδρα. Το αποτέλεσμα της ανοικοδόμησης της «βασίλισσας» θα αποτελέσει «θαύμα», αν είναι εξακολουθήσει να είναι σε πρωταγωνιστικό επίπεδο. Ουσιαστικά θα είναι η πρώτη χρονιά σταδιακής επιστροφής στο σημείο που ήταν στα έξι τελευταία χρόνια.

Keywords
Τυχαία Θέματα