Game 5: To απόλυτο που τρίζει

Συνέβη και πριν δύο χρόνια, αλλά όχι ακριβώς με τον ίδιο τρόπο. Αρμάνι-Μπάγερν, Εφές-Ρεάλ, Μπαρσελόνα – Ζενίτ, τρεις σειρές πλέι-οφ που χρειάστηκαν το πέμπτο και αποφασιστικό παιχνίδι. Από τα τρία ζευγάρια, μόνο στο ένα είχαμε νίκες των φιλοξενούμενων: η Ζενίτ απείλησε την Μπάρσα στο 1-8, οι Καταλανοί απάντησαν με μία νίκη στην Αγία Πετρούπολη και πήραν εύκολη πρόκριση στο τελευταίο παιχνίδι. Στην Κωνσταντινούπολη η Εφές είχε πάρει δύο εύκολες νίκες και όλοι θεωρούσαν πως θα έκλεινε τη σειρά στη Μαδρίτη, όμως η Ρεάλ με τον Γκαρούμπα αποκάλυψη και τρομερό πάθος ισοφάρισε. Στο καθοριστικό

πέμπτο παιχνίδι, με τον Ταβάρες να επιστρέφει, χρειαζόταν ένα παρανοϊκό τρίποντο του Κρούνο Σίμον για να λυθούν μια και καλή οι λογαριασμοί:

Η σειρά Αρμάνι-Μπάγερν ήταν μία από τις καλύτερες της σύγχρονης ιστορίας. Οι Βαυαροί έφτασαν πολύ κοντά στη νίκη στο πρώτο παιχνίδι, μόνο για να τη δουν να τους ξεγλιστρά στο τελευταίο δευτερόλεπτο. Απάντησαν με ορμής το 2-0 με δύο δικές τους νίκες στο Audi Dome, με το τέταρτο παιχνίδι να σφραγίζεται από ένα εξοργιστικά ρισκαδόρικο άλει-ουπ, παρόμοιο με αυτό του Τζρου Χόλιντεϊ στον Γιάννη Αντετοκούνμπο. Όταν ήρθε η ώρα για πέμπτο παιχνίδι, οι Βαυαροί λίγο έλλειψε να το κλέψουν στο φινάλε:

Τότε, πριν ακόμα ξεκινήσουν τα πέμπτα παιχνίδια το σκορ σε εντός και εκτός έδρας νίκες ήταν 10-2 – η έδρα είχε τον πρώτο και όπως φάνηκε, τον τελευταίο λόγο. Η κατάσταση φέτος είναι εντυπωσιακά διαφορετική.

Στις τρεις σειρές που φέτος έφτασαν σε πέμπτο παιχνίδι η αναλογία είναι 4-8, δηλαδή οι εκτός έδρας νίκες είναι διπλάσιες από τις εντός, απόρροια φυσικά της σουρεαλιστικής εξέλιξης του Ρεάλ – Παρτίζαν που έχει 4/4 εκτός έδρας νίκες.

Ρεαλιστικά μιλώντας, η Φενέρμπαχτσε, η Παρτίζαν και η Μακάμπι έχουν κάνει αρκετά για να μην θεωρηθεί πιθανή δική τους νίκη στο Game 5 ως η απόλυτη έκπληξη. Όλες έχουν αποδείξει πως είναι περίπου ισοδύναμες με την αντίπαλο τους και πως το αποτέλεσμα είναι περισσότερο προϊόν ενός μείγματος με συστατικά την αγωνιστική ημέρα, την συγκυρία και την τύχη.

Και η έδρα; Πάει, ξεθώριασε;

Όχι ακριβώς. Ο Ολυμπιακός θα παίξει σήμερα το τέταρτο Game 5 στην ιστορία του μετά από αυτά επί της Εφές το 2013 και το 2017 και επί της Μονακό πέρσι. Αυτό που έχει το δικό του ενδιαφέρον είναι πως σε όλα έχανε στο ημίχρονο, με μεγαλύτερη διαφορά το 31-40 του 2013. Πέρσι η Μονακό είχε βάλει 49 πόντους ως την ανάπαυλα. Έχω την εντύπωση πως χωρίς το καυτό Ειρήνης και Φιλίας οι ερυθρόλευκοι δεν θα είχαν 3/3 ανατροπές και προκρίσεις – για την ακρίβεια είμαι σίγουρος.

Κάτι πάντως μου λέει πως το απόλυτο των γηπεδούχων θα είναι παρελθόν το βράδυ της Τετάρτης. Το που θα συμβεί, θα το ανακαλύψουμε επί της οθόνης.

Keywords
Τυχαία Θέματα