Kάθε φανέλα, μια ένδοξη ιστορία

Μεγαλύτερη σημασία και από την απόφαση αποσύρσης ενός παίκτη-«μύθου», ως καθολική, ιστορική αναγνώριση της προσφοράς του στον σύλλογο ή ακόμα και στη Εθνική ομάδα που είναι ακόμα δυσκολότερη η επιλογή, αποτελεί η χρονική στιγμή που γίνεται. Να γίνεται, δηλαδή, η απόσυρση της φανέλας του παίκτη, όταν είναι ακόμα εν ζωή και όχι σε μεγάλη χρονική απόσταση από το «κρέμασμα» αυτής της φανέλας και την ολοκλήρωση της καριέρας του. Η περίπτωση

του εμβληματικού Νίκου Γκάλη και της απόσυρσης της φανέλας του με τον αριθμό «6» στον Άρη και τον αριθμό «4» στην Εθνική ανδρών, αποτελεί παράδειγμα προς αποφυγή. Γιατί, χρειάστηκε να περάσουν 18 χρόνια για να βρεθεί μόνιμα, πλέον, η φανέλα του στην οροφή του «Νick Galis Hall» από τον Άρη και 28 χρόνια για να γίνει η ίδια τιμητική εκδήλωση από την ΕΟΚ για τη φανέλα του ανυπέρβλητου Νίκου, στο κλειστό των Ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το ίδιο, ακριβώς, ίσχυσε ως προς την…αποφυγή, είναι ο Μπάνε Πρέλεβιτς και τον ΠΑΟΚ που μόλις στο φετινό καλοκαίρι, έβαλε στην οροφή του κλειστού της Πυλαίας, την φανέλα με τον αριθμό «7».

Αντίθετα, τα αντανακλαστικά των συλλόγων για τους εμβληματικούς παίκτες του, ήταν άμεσα, όπως συνέβη με τον Φάνη Χριστοδούλου(4) στον Πανιώνιο, τον Φραγκίσκο Αλβέρτη (4) και τον Δημήτρη Διαμαντίδη (13)στον Παναθηναϊκό, ο Απόλλων Πατρών με την φανέλα «7» του «Νουρέγιεφ» Κώστα Πετρόπουλου, και εσχάτως με τον Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό. Γιατί, δεν χρειάζεται να περάσουν πολλά χρόνια για να γίνει η αυτονόητη τιμή στην ιστορία του κάθε παίκτη που έχει συνδέσει άρρηκτα το όνομα του με την ομάδα που έπαιξε επί σειρά ετών και συντέλεσε τα μέγιστα σε διακρίσεις ή και ακόμα άλλαξε προς την θετική κατεύθυνση την ιστορία της ίδιας της ομάδας.

Ο Πανιώνιος απέσυρε την φανέλα με τον αριθμό «8» του Μπόμπαν Γιάνκοβιτς, η ΑΕΚ απέσυρε την φανέλα του Γιώργου Αμερικάνου (10), μετά θάνατον, όπως έκανε και μόλις πριν απ’ έναν χρόνο με τον Στέφαν Γέλοβατς, ενώ η «Ένωση» έχει τιμήσει με την ίδια κίνηση, τον Γιώργο Τρόντζο, εν ζωή.

Την φανέλα των αείμνηστων, Αλφόνσο Φόρντ και Νίκου Φάσουρα έχει αποσύρει το Περιστέρι

Μία κατηγορία από μόνος του είναι ο αείμνηστος Αλφόνσο Φορντ τη μνήμη αλλά και την προσφορά του οποίου τίμησαν δύο ομάδες με αυτόν τον τρόπο. Το Περιστέρι απέσυρε το Νο10 και ο Παπάγου το Νο9 με το οποίο αγωνίστηκε ο Αμερικανός σκόρερ.

Η φανέλα του Ντέιβιντ Έινγκραμ έχει αποσυρθεί από τον Ηρακλή, στο Ιβανόφειο.

Στην…ναφθαλίνη, το «6» του Γιαννάκη στην Εθνική και στον Ιωνικό και το «5» στον Άρη

Είναι άξιο απορίας, το γεγονός ότι για τον ρέκορντμαν συμμετοχών στην Εθνική ομάδα (365), Παναγιώτης Γιαννάκης, ο “δράκος” του Ιωνικού, ο παίκτης που κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και 4 Κύπελλα με τον Άρη και έπαιξε σε 3 φάιναλ φορ, δεν έχει γίνει η καμία παρόμοια κίνηση. “Μαύρη τρύπα” στην ιστορία των συλλόγων και του ελληνικού μπάσκετ.

Πληθώρα αποσύρσεων φανέλας έχουν κάνει οι περισσότερες ομάδες της Euroleague, με την Μπαρτσελόνα να είναι στην πρώτη θέση, λόγω των εμφανίσεων πέντε παικτών που δεν έχουν φορέσει άλλοι παίκτες, τον ίδιο αριθμό φανέλας. Ακολουθεί η Αρμάνι με 4 αποσύρσεις και η Ζαλγκίρις με τρείς.

Μπαρτσελόνα

#4 Αντρές Χιμένεζ

#7 Ιγκνάσιο Σολοζαμπάλ

#11 Χουάν Κάρλος Ναβάρο

#12 Ρομπέρτο Ντουένας

#15 Χουάν Αντόνιο Σαν Επιφάνιο

Αναντολού Εφές

#7 Πέταρ Ναουμόσκι

#44 Κρούνοσλαβ Σίμον

Άλμπα Βερολίνου

#4 Χένρικ Ροντλ

#12 Ουέντελ Αλέξις

Βιλερμπάν

#4 Αλέν Γκιλέ

#4 Ντιλέινι Ραντ

Μπάγερν Μονάχου

#6 Στέφεν Χάμαν

#24 Ντέμοντ Γκριν

Φενέρμπαχτσε

#6 Μιρσάντ Τουρκσάν

#7 Ομέρ Ονάν

Αρμάνι Μιλάνο

#8 Μάικ Ντ’Αντόνι

#11 Ντίνο Μενεγκίν

#18 Άρθουρ Κένι

Ρεάλ Μαδρίτης

#10 Φερνάντο Μαρτίν

Ολυμπιακός

#7 Βασίλης Σπανούλης

Παναθηναϊκός

#4 Φραγκίσκος Αλβέρτης

#13 Δημήτρης Διαμαντίδης

Ζαλγκίρις Κάουνας

#5 Μοντέστας Παουλάουσκας

#11 Αρβίντας Σαμπόνις

#13 Παούλιους Γιανκούνας

Ερυθρός Αστέρας

#8 Ιγκόρ Ρακόσεβιτς

Keywords
Τυχαία Θέματα
Kάθε,Kathe