“Αδελφοποιήσεις” οργανωμένων οπαδών: Ποδοσφαιρική φιλία ή ευρωπαϊκός μπαχαλακισμός;

Με αφορμή τα θλιβερά γεγονότα στη Νέα Φιλαδέλφεια, τα σοβαρά επεισόδια που προκάλεσαν χούλιγκαν της Ντινάμο Ζάγκρεμπ και το θάνατο του Μιχάλη Κατσουρή, το novasports.gr ανοίγει το φάκελο της “αδελφοποίησης” των οργανωμένων οπαδών ελληνικών ομάδων με αντίστοιχους ευρωπαϊκών συλλόγων. Άραγε πρόκειται για οπαδική φιλία ή είναι η αφορμή πανευρωπαϊκού μπαχαλακισμού;

Τι είναι η αδελφοποίηση στην αργκό των Ultras

Αδελφοποίηση στην οπαδική γλώσσα είναι

όταν δύο γκρουπ οργανωμένων οπαδών από διαφορετικές ομάδες σχηματίζουν μεταξύ τους ένα δεσμό φιλίας και τον επισημοποιούν. Οι περισσότερες αδελφοποιήσεις γίνονται με οπαδούς από άλλες χώρες οι οποίοι συνήθως έχουν μεταξύ τους κοινά χαρακτηριστικά όπως χρώματα, πολιτικές πεποιθήσεις, ιδεολογίες Σύμφωνα με όσα υποστηρίζουν οι ultras, είναι αρκετά σημαντικό για ένα σύνδεσμο να έχει δημιουργήσει αδελφοποιήσεις, αφού αυτό δείχνει αναγνώριση από τα άλλα γκρουπ στο εξωτερικό, ενώ στα ευρωπαϊκά ταξίδια η βοήθεια από ένα αδελφικό γκρουπ είναι πολύ χρήσιμη. Ότι και αν σημαίνει αυτό…

Οι αδελφοποιήσεις συνδέσμων ελληνικών ομάδων με ξένες

Παναθηναϊκός – Θύρα 13

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Παναθηναϊκού έχουν εξαιρετικές σχέσεις – εδώ και χρόνια – με αυτούς της Ραπίντ Βιέννης. Οι Αυστριακοί έρχονται συχνά στην Ελλάδα, οι Έλληνες οπαδοί πηγαίνουν στην Αυστρία και είναι συχνό το φαινόμενο στήριξης μέσω πανό στα πέταλα για διάφορα θέματα του οπαδικού κινήματος.

Παράλληλα η Θύρα 13 έχει καλές σχέσεις και με τους Bad Blue Boys της Ντινάμο Ζάγκρεμπ, την Curva Sud της Ρόμα και τα τελευταία χρόνια με τους F-SIDE Amsterdam του Άγιαξ και τους Green Apes της Μακάμπι Χάιφα.

ΑΕΚ – Original 21

H σχέση των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ με αυτούς της Μαρσέιγ και τη Λιβόρνο είναι τόσο στενή που έχει δημιουργηθεί αυτό που αποκαλούν μεταξύ τους “τρίγωνο της αδερφότητας”. Οι Γάλλοι αναρτούν πανό και σημαίες της ΑΕΚ στο Βελοντρόμ, οι οπαδοί της Ένωσης έχουν… γαλλικά πανιά στο πέταλο τους, ενώ το ίδιο συμβαίνει και με τους οπαδούς της Λιβόρνο.

Συνδετικός κρίκος των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ, της Μαρσέιγ και της Λιβόρνο φέρεται ότι είναι η αριστερή πολιτική ιδεολογία. Καλές είναι οι σχέσεις των οργανωμένων οπαδών της ΑΕΚ και με αυτούς της Ζανκτ Πάουλι, της Γαλατάσαραϊ, αλλά και με τους οργανωμένους της Λευκορωσικής Παρτιζάν Μινσκ!

Ολυμπιακός – Θύρα 7

Oι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού είναι εδώ και χρόνια “αδελφοποιημένοι” με αυτούς του Ερυθρού Αστέρα. Κάθε παιχνίδι μεταξύ των δύο ομάδων – κυρίως στο μπάσκετ – είναι γεγονός σημαντικό για τους οργανωμένους των δύο ομάδων, καθώς στις εξέδρες βρίσκονται μαζί Σέρβοι και Έλληνες και τραγουδούν πότε συνθήματα του Ολυμπιακού και πότε του Ερυθρού Αστέρα, ενώ συχνά έχουν εμφανιστεί πανό με τα σήματα των δύο ομάδων και διάφορα μηνύματα.

Καλές σχέσεις έχουν οι οργανωμένοι οπαδοί του Ολυμπιακού και με αυτούς της Σπαρτάκ Μόσχας, οι οποίοι είναι “αδελφοποιημένοι” με τους “Ντελιζέ” του Ερυθρού Αστέρα, καθώς και με τους οργανωμένους της Νέας Σαλαμίνας.

ΠΑΟΚ – Θύρα 4

Κοινά χρώματα, κοινοί… αντίπαλοι (Ερυθρός Αστέρας και Ολυμπιακός), δεν ήθελε και πολύ για να “κολλήσουν” οι οργανωμένοι οπαδοί του ΠΑΟΚ και της Παρτίζαν.

Η Θύρα 4 έχει εξαιρετικές σχέσεις με τους “Γκρομπάρι” της Παρτίζαν και είναι συχνό φαινόμενο η κοινή παρουσία των οπαδών των δύο ομάδων στο ίδιο πέταλο, αλλά και συνθήματα, πανό και μηνύματα αλληλοστήριξης. Καλή επικοινωνία υπάρχει και με τους οπαδούς της Μπεσίκτας.

Άρης – Super 3

Οι οργανωμένοι οπαδοί του Άρη είναι αδελφοποιημένοι με τους οπαδούς της Μπορούσια Ντόρτμουντ του συνδέσμου The Unity. Διατηρούν επίσης καλές σχέσεις με τους οπαδούς της Μπόκα Τζούνιορς του κλαμπ La Numero 12 και της Σαιντ-Ετιέν του συνδέσμου Green Angels.

Τα τελευταία χρόνια έχουν συνάψει φιλικές σχέσεις και με τους οπαδούς της Μπότεφ Πλόβντιβ του συνδέσμου Bultras, oι οποίες έγιναν πιο στενές μετά το θάνατο του Τόσκο.

Υπάρχουν και αυτές οι “αδελφοποιήσεις”

Οι οπαδοί του Πανιώνιου διατηρούν φιλία χρόνων με αυτούς της Κρίσταλ Πάλας, οι οργανωμένοι της ΑΕΛ με τους αντίστοιχους της Νυρεμβέργης, οι οπαδοί του Ηρακλή με τους οργανωμένους της Μάιντς και της Ράγιο Βαγιεκάνο και οι οργανωμένοι του ΟΦΗ με αυτούς της γαλλικής Μετς.

Keywords
Τυχαία Θέματα