Εθνική: Elementary, dear Watson

Η εθνική ήταν συνεπής στο… απογευματινό ραντεβού της και κατά την προσφιλή Βρετανική συνήθεια κέρασε tea at 5’ o clock. Με συνέπεια και ακρίβεια Άγγλου μάλιστα και χωρίς να κοπιάσει ιδιαιτέρως για να φτάσει σε μια άνετη νίκη με διαφορά άνω των 20 πόντων. Το ματς εξ΄αρχής –για να χρησιμοποιήσουμε μια άλλη προσφιλή Αγγλική έκφραση ήταν περίπου piece of cake για την εθνική μας. Ξέραμε ότι θα κερδίσουμε τους κομπάρσους του ομίλου και ο Ιτούδης βρήκε

την ευκαιρία να κερδίσει κάτι παραπάνω από ένα ροζ φύλλο αγώνα.

Ξεκούρασε τον Γιάννη, έδωσε χρόνο συμμετοχής στον Μιχάλη Λούντζη που τον τίμησε και με το παραπάνω και φρόντισε να κάνει το ίδιο με Σλούκα, Παπαγιάννη που έδειξαν να αφήνουν πίσω τους τραυματισμούς της. Μπορεί για τρίτο στη σειρά αγώνα η εθνική να μην έπαιξε πλήρης αλλά στην πραγματικότητα απομένει μόνο η ένταξη του Κώστα Αντετοκούνμπο για να κλείσει το παζλ. 3-0 χωρίς πλήρη ομάδα δεν το λες καθόλου άσχημο απολογισμό, ειδικά όταν τα δύο πρώτα ματς ήταν με τις θεωρητικά καλύτερες ομάδες του ομίλου. Περί αυτού είναι πιθανό οι Ουκρανοί να έχουν μια ένσταση αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Στα δικά μας ξανά: Η εθνική τελικά ήταν αυτή που κέρασε τσάι και….συμπάθεια τους Βρετανούς για να θυμηθούμε και την ομώνυμη ταινία με την Ντέμπορα Κερ και τον Τζόνι Κερ από το μακρινό 1956.

Η εθνική λοιπόν είναι και με τη….βούλα στους 16 του Ευρωμπάσκετ και κατά πάσα πιθανότητα θα πετύχει το μάξιμουμ παίρνοντας και την 1η θέση στον όμιλο του Μιλάνου. Ακόμη και ο κορυφαίος ντεντέκτιβ της αστυνομικής λογοτεχνίας ο Σέρλοκ θα χρειαζόταν να ξοδέψει ασυνήθιστη φαιά ουσία από το άντρο του στο 221Β της Μπέικερ Στριτ στο Λονδίνο για να αναφωνήσει το κλασικό elementary dear Watson! Ο αγώνας δεν είχε μυστήρια…

Τι κρατάμε λοιπόν πέρα από το 3-0; Τη διάθεση των διεθνών να παίξουν άμυνα στο δεύτερο μέρος μετά τους 43 πόντους που δέχτηκαν στο πρώτο ημίχρονο, διάστημα που στην αρχή και στο τέλος του οι Άγγλοι θύμιζαν την ομάδα που μας σκάρωσε άσχημο χουνέρι τον περασμένο Νοέμβριο στον αγώνα των παραθύρων που έγινε στο Νιούκαστλ. Οι 43 πόντοι παθητικό δεν είναι λίγοι για ένα ημίχρονο αλλά οι 34 του δεύτερου μέρους είναι κέρδος. Πάλι όμως ένα ημίχρονο όπως έγινε και στους δυο προηγούμενους αγώνες η άμυνα στάθηκε στο ύψος της για ένα ημίχρονο και αυτό στο Βερολίνο ενδεχόμενα δεν θα είναι αρκετό.

Αντίθετα, η επίθεση με πρωταγωνιστές Σλούκα, Παπαγιάννη και κατά δεύτερο λόγο τον Λούντζη πάλι ήταν σε ψηλά οκτάνια. Και μάλιστα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο για 40 λεπτά με πολιτικά στον πάγκο και τον Ντόρσεϊ ανόρεκτο και εκτός κλίματος να σκοράρει μόλις 5 πόντους. Χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των δύο πρώτων της σκόρερ η εθνική έβαλε 93 πόντους. Δεν το λες και άσχημα… Ακόμη καλύτερα: Ο Ντόρσεϊ δεν έπαιξε καλά! Όχι δεν τρελαθήκαμε αλλά επειδή είναι γνωστό ότι έχει ‘’μαύρες τρύπες’’ στο παιχνίδι του και βραδιές που είναι off καλύτερα αυτό να συμβεί στο Μιλάνο και σε αγώνες που δεν τον χρειαζόμαστε παρά στα νοκ άουτ του Βερολίνου. Εκεί θέλουμε τον Τάιλερ των δύο πρώτων αγώνων. Μέχρι τότε μπορεί να πάρει….ρεπό! Με απλά λόγια: Αν του αντιστοιχούν πολύ φυσιολογικά ορισμένες βραδιές που το σουτ του δεν θα είναι εκεί καλύτερα τώρα παρά αργότερα. Ακόμη και χωρίς τη συμμετοχή του καλύτερου σουτερ της η εθνική ευστόχησε σε 12 τρίποντα. Και αν προστεθούν τα 10 με τους Κροάτες και τα 12 με τους Ιταλούς η σούμα βγάζει 35 εύστοχα τρίποντα στους τρεις πρώτους αγώνες του Ευρωμπάσκετ. Με ποσοστό 36% που επίσης δεν το λες και άσχημα για μια ομάδα που έψαχνε σουτέρ και μακρινό σουτ με τον….μεγενθυντικό φακό του Σέρλοκ Χολμς την τελευταία 10ετία. Αν αυτό το ποσοστό πλησιάσει κοντά στο 40% στη συνέχεια ετοιμαστείτε για απονομές και γλέντια στις 18 Σεπτεμβρίου.

Η εθνική λοιπόν έχει πάρει αέρα και προχωράει χωρίς φρένο! Η ενσωμάτωση του Σλούκα που έκανε ένα υπέροχο παιχνίδι και του Παπαγιάννη που αίφνης γέμισε τη ρακέτα της αλλάζουν τα δεδομένα και είναι βέβαιο ότι οι δύο επόμενοι αγώνες θα χρησιμεύσουν στον Ιτούδη για να δώσει ακόμη περισσότερο χρόνο σε παίκτες που τον χρειάζονται. Σημειώστε πάντως ότι η εθνική θα χρειαστεί τη νίκη και στον επόμενο αγώνα με την Ουκρανία για να κλειδώσει και μαθηματικά την 1η θέση του ομίλου που είναι και ο απώτερος στόχος. Οπότε, το τελευταίο ματς με τους Εσθονούς θα προσφέρεται για μερικά παραπάνω πειράματα από τον ιτούδη και το επιτελείο του.

Keywords
Τυχαία Θέματα