Η ημέρα που ο Φίνεϊ έπαιξε για άλλη ομάδα

Ο Σερ Τομ Φίνεϊ ήταν από τους σπουδαιότερους Άγγλους επιθετικούς την δεκαετία του ’50 αγωνιζόμενος όλη την καριέρα του με την φανέλα της Πρέστον εκτός από ένα βράδυ... πριν από ακριβώς 36 χρόνια.

Ο Φίνεϊ φόρεσε για δεκατέσσερα χρόνια την φανέλα της Πρέστον, εκεί γεννήθηκε και εκεί μεγαλούργησε.

Έπαιξε σχεδόν πεντακόσια παιχνίδια σε όλες τις διοργανώσεις και σκόραρε πάνω από διακόσια τέρματα.

Εκεί έκλεισε την καριέρα του το 1960 σε ηλικία 38 ετών και αυτό συνέβη λόγω τραυματισμού.
Την πρώτη χρονιά χωρίς αυτόν στο ρόστερ, το 1961, η Πρέστον υποβιβάστηκε.

Ο περίφημος συμπαίκτης του Τόμι Ντόχερτι έχει δηλώσει στο παρελθόν ότι : «Για εμένα ο Μέσι είναι η μετενσάρκωση του Φίνεϊ».

Το άγαλμα του βρίσκεται έξω από το Deepdale το γήπεδο της Πρέστον και απαθανατίζει την φωτογραφία της χρονιάς του 1956 όταν ο Φίνεϊ τα έβαλε με δύο παίκτες της Τσέλσι στο πλημμυρισμένο Στάμφορντ Μπριτζ.

Πιστός ως την τελευταία ημέρα της καριέρας του στην Πρέστον. Την πρόδωσε μια και μοναδική φορά αφού είχε σταματήσει το ποδόσφαιρο.

Στις 25 Σεπτέμβρη του 1963, σαν σήμερα πριν από 36 χρόνια, ο Τομ Φίνεϊ άφησε τα άσπρα της Πρέστον για να φορέσει τα άσπρα της Λίσμπερν Ντιστίλερι για ένα και μόνο παιχνίδι.

Ο καλός του φίλος Τζορτζ Ίσδαμ, μάνατζερ της πρωταθλήτριας της Βόρειας Ιρλανδίας, κατάφερε να επικοινωνήσει μαζί του και να τον πείσει να αγωνιστεί για ακόμη μια φορά. Ο Φίνεϊ δεν είχε αγωνιστεί ποτέ στο κύπελλο Πρωταθλητριών και η ημί-επαγγελματική Ντιστίλερι, είχε κληρωθεί με την φιναλίστ της προηγούμενης διοργάνωσης την Μπενφίκα. Ο «υδραυλικός από το Πρέστον» συμφώνησε να αγωνιστεί μόνο στο εντός έδρας παιχνίδι, στο Γουίντσορ Παρκ του Μπέλφαστ.

Οι Πορτογάλοι δεν είχαν ιδέα το επρόκειτο να συμβεί. Δεν υπήρχε σκάουτινγκ τότε. Πρώτο σοκ, ο κόσμος. Στο γήπεδο μαζεύτηκαν είκοσι χιλιάδες άνθρωποι και όταν αντίκρισαν τον μύθο... έπαθαν το δεύτερο σοκ. Θυμήθηκαν τον άνθρωπο που ηγήθηκε της Αγγλίας στο εντυπωσιακό 10-0 απέναντι στους Πορτογάλους μέσα στην Λισσαβόνα προ δεκαπέντε ετών... θυμήθηκαν τον άνθρωπο που πέτυχε τέσσερα γκολ στο 5-3 στην Αγγλία λίγους μήνες αργότερα.

Μέχρι να καταλάβουν τι συνέβαινε έχαναν 1-0 πριν συμπληρωθεί ένα λεπτό με γκολ του Κένεντι.

Ο Σεραφίμ Περέιρα ισοφάρισε στο 15ο λεπτό αλλά ο ακραίος επιθετικός Χάμιλτον έκανε το 2-1 πριν το ημίχρονο.

Ο Σεραφίμ ισοφάρισε ξανά στο 60ο λεπτό αλλά και πάλι ο Έλισον έδωσε προβάδισμα στην Ντιστίλερι. Το ματς όμως έληξε ισόπαλο 3-3 με το γκολ του Εουσέμπιο λίγο πριν το τέλος.

Ήταν το τελευταίο ματς της καριέρας του. Αποχώρησε σαν ήρωας με την φανέλα της Λίσμπερν Ντιστίλερι μια μέρα σαν τη σημερινή πριν από 56 χρόνια.

Για την ιστορία στο δεύτερο ματς οι ημί-επαγγελματίες έχασαν με 5-0 από την Μπενφίκα και αποκλείστηκαν! Οι Πορτογάλοι αποκλείστηκαν στην επόμενη φάση από την Ντόρτμουντ.
Keywords
Τυχαία Θέματα