Κωστένογλου: "Δεν είναι τελικός, δε συμφωνώ, δεν το αποδέχομαι" (video)

Για αμφίβολους ποδοσφαιριστές ενόψει του ντέρμπι
Δυστυχώς έχουμε αντικειμενικά προβλήματαμα, θα το δούμε βέβαια μέχρι την τελευταία προπόνηση. Τα πρώτα μηνύματα είναι δυσοίωνα, αλλά από εκεί και πέρα θα ξεπεράσουμε κάθε δυσκολία υπάρχουν ικανότατοι ποδοσφαίριστές που θα αγωνιστούν και θα συμμετέχουν γεικότερα στο συγκεκριμένο παιχνίδι

Για την τακτική προσέγγιση
Το βασικότερο για μένα είναι να μην έχουν σύγχιση οι ποδοσφαιριστές που θα αγωνιστούν. Εμείς όλη την εβδομάδα είμαστε ξεκάθαροι,
γνωρίζουμε πώς θα παίξουμε αυτό προπονούμε σε όλη τη διάρκεια και βλέπουμε πώς μπορεί να ανταποκριθεί εντός αγωνιστικού χώρου. Είναι ξεκάθαρο το πώς θα παίξουμε, θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες, από εκεί και πέρα δε μπορούμε να δημοσιοποιήσουμε ορισμένα θέματα, ας υπάρχει, είναι καλό να υπάρχει και μια αγωνία. Εγώ όμως επιμένω τα συστήματα δεν κάνουν μια ποδοσφαιρική ομάδα και δεν καθορίζουν την εμφάνιση μιας ομάδας ή την αποτελεσματικότητα στο επιθετικό ή το αμυντικό κομμάτι.

Για το παραπάνω βήμα μετά το 3-5-2
Στην Πρέμιερ Λιγκ ο Κόντε με τρεις στόπερ πήρε πρωτάθλημα. Υπάρχουν κάποιες ομάδες που δεν αλλάζουν τη φιλοσοφία τους, παίζουμε με τέσσερις και κερδίζουν τα πρωταθλήματα. Αλλά όπως σας αναφέρω τα συστήματα δεν κάνουν τη διαφορά.Δεν υπάρχει βήμα προς τα πάνω, μπροστά ή πίσω... Υπήρχε ένα δεδομένο με την ΑΕΚ αφού υπήρχε προγενέστερη κατάσταση, το εκμεταλλευθήμακε στον κατάλληλο χρόνο, είχαμε τα ιδανικά αποτελέσματα, στη διάρκεια διαφοροποιήσαμε κάποια πράγματα και πάλι είχαμε αποτελέσματα.
Θα δούμε την Κυριακή, αναγνωρίζοντας το βαθμό δυσκολίας. θα δούμε πώς θα αγωνιστούμε... Αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι οι ποδοσφιαριστές μας να είναι ξεκάθαροι για το πως θα αγωνιστούν. Ήδη το έχουμε κάνει και από εκεί και πέρα δεν ανησυχούμε!

Για τη διαφορά των 5 βαθμών από την κορυφή και την ενδεχόμενη πίεση
Είμαι της άποψης ότι δεν πρέπει να κοιτάμε τη βαθμολογία. Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα η δική μου σκέψη είναι ότι θα πρέπει να κοιτάζουμε κάθε παιχνίδι ξεχωριστά. Αυτό θα κάνουμε και τη δεδομένη στιγμή, έχουμε ένα ντέρμπι μπροστά μας, αναγνωρίζουμε την ικανότητα του αντιπάλου. Από εκεί και πέρα είμαστε κι εμείς μια μεγάλη ομάδα, τα αποτελέσματα μας είναι ικανοποιητικά, έχουμε τη δική μας κουτλούρα ως ομάδα και τους δικούς μας ικανούς ποδοσφαιριστές. Απώτερος στόχος της ΑΕΚ πάντα είναι να κερδίζει, πάντα με αυτόν μπαίνει στον αγωνιστικό χώρο ανεξαρτήτως ποια ομάδα είναι απέναντι, στόχςο είναι πάντα η νίκη. Σεβόμαστε καταστάσεις κι όποιες άλλες δηλώσεις θα πρέπει να μας βρουν συνακόλουθους με την εικόνα που θα έχουμε εντός αγωνιστικού χώρου. Εμένα με ενδιαφέρει η ΑΕκ να απρουσιαστεί όπως της αρμόζει εντός αγωνιστικού χώρου κι αν έχουμε μια καλή εικόνα ας αφήσουμε το αποτέλεσμα στην άκρη.

Αν αλλάζει την τακτική του προσέγγιση με αφορμή το ματς του Ολυμπιακού με τη Μπάγερν εντός της εβδομάδας
Είμαστε μια ομάδα που χαιρόμαστε όταν οι ελληνικές ομάδες συμμετέχουν στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Αυτή τη στιγμή ο Ολυμπιακός συμμετέχει στο Τσάμπιονς Λιγκ, εκπροσωπεί τη χώρα μας και πάντα είμαστε με τις ομάδες που εκπροσωπούν τη χώρα μας στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Είχε μια καλή παρουσία, θα έλεγα ότι ίσως μπορούσε να αποσπάσει κι ένα βαθμό από τη Μπάγερν Μονάχου. Πέραν τούτου όμως θα έλεγα είναι μια ομάδα που πολύ σωστή συμπεριφορά, και στην αμυντική της και στην επιθετική της λειτουργία, είναι μια πάρα πολύ καλή ομάδα. Το θέμα της κούρασης δε θα έλεγα ότι είναι ανασταλτικός παράγων για τον Ολυμπιακό, ήταν ημέρα Τρίτη, το παιχνίδι είναι Κυριακή έχουν ένα ρόστερ με πολλούς ποδοσφαιριστές, νομίζω ότι δεν υπάρχει θέμα κούρασης. Άρα αυτό δε θα πρέπει καν να το σκεφτόμαστε εμείς, θα πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι θα είναι μια πολύ δυνατή αναμέτρηση κι όπως σας είπα και ο αντίπαλος επιθυμεί τη νίκη, αλλά κι εμείς από την πλευρά μας θα πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων.

Τι κάνει τη διαφορά σε ένα τέτοιο παιχνίδι;
Ο προπονητής θα πρέπει να δώσει ξεκάθαρες οδηγίες, να αφήσει το στίγμα του στην ομαδική συμπεριφορά, θα έλεγα δύο λέξεις που μπορούν να χαρακτηρίσουν τη συμμετοχή ενός ποδοσφαιριστή σε ένα ντέρμπι... είναι ο ψυχισμός και η προσωπικότητα ενός ατόμου. Αυτά τα δύο καθορίζουν την ένταση, την απόδοση και το αποτέλεσμα ενός ντέρμπι.

Αν υπάρχει στο μυαλό του ότι τα αποτελέσματα τέτοιων ντέρμπι απομακρύνουν προπονητές
Εγώ όταν έγινα πρώτη φορά προπονητής της ΑΕΚ το 2008 είπα, "δεν είναι θέση, είναι θρόνος". Τότε μάλιστα είναι αναφέρει το λεγόμενο "σήμερα εμού αύριο ετέρου, ουδέποτε ουδενός". Η θέση του θρόνου σήμερα είναι δική μου, αύριο κάποιου άλλου, ποτέ κανενός, ανήκει σητν ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα το να είσαι έτοιμος να καθίσεις σε αυτό τον θρόνο και να έχεις το φόβο της αποχώρησης, τότε νομίζω ότι δε θα ήμουν ικανός να με επιλέξουν. Αφού με επέλεξαν δε νομίζω ότι έχω τέτοια σκέψη.

Για τη συμμετοχή του Χουλτ που είχε γαστρεντερίτιδα
Θα έλεγα ότι υπάρχει ένας βαθμός δυσκολίας, πολύ πιθανόν να μείνει κι έξω από το παιχνίδι, θα το δούμε όμως την αυριανή ημέρα.

Για τα άκρα του Ολυμπιακού και πώς θα τα αντιμετωπίσει
Αναγνωρίζουμε ότι είναι μια πολύ δύσκολη έδρα και μια άκρως επιθετική ομάδα. Είναι μια ομάδα που έχει διάφορους τρόπους επίθεσης είτε απέναντι σε οργανωμένη άμυνα, είτε στην αντεπίθεση στο λεγόμενο τρανζίσιον. Όπως προανέφερα γνωρίζουμε, έχουμε κάνει ανάλυση του αντιπάλου. έχουν δοθεί οι κατάλληλες οδηγίες, είμαστε προετοιμασμένοι, έχουμε ακόμη δύο προπονήσεις σήμερα και αύριο αλλά θα πρέπει να σταθώ για ακόμη μια φορά. Η δική μου σκέψη ως προπονητής είναι - σίγουρα η αξία του αντιπάλου δίνει άλλη έμφαση σε ένα παιχνίδι - αλλά η δική μου σκέψη πάντα είναι πώς θα βελτιώσουμε την ΑΕΚ όχι πώς θα αντιμετωπίσουμε κάποιον αντίπαλο.

Πώς προετοιμάζει τους παίκτες που πρόκειται να παίξουν για πρώτη φορά σε τέτοιο ντέρμπι
Συνηθίζω να έχω ομαδικές και ατομικές συζητήσεις, θα έλεγα ότι δε θα έπρεπε να δίνουμε ιδιαίτερη έμφαση σε ένα παιχνίδι, το παρουσιάζουν σα να είναι ένας τελικός, εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι έτσι, είναι ένα παιχνίδι πρωταθλήματος, γίνονται βέβαια κάποιες ιδιαίτερες επιπλέον ίσως παρατηρήσεις είτε εντός αγνωιστικού χώρου είτε εκτός, από και πέρα όμως δεν είναι παιχνίδι το οποίο θα καθορίσει την εξέλιξη είτε της μιας ομάδας είτε της άλλης.

Για τη διαφορά των πέντε βαθμών που κάνει κάποιους να το βλέπουν "τελικό"
Νομίζω είναι λαναθασμένη σκέψη τα παιχνίδια δεν είναι δεδομένα ότι τα αποτελέσματα στη διάρκεια του πρωταθλήματος, είναι μακρύς ο δρόμος, υπάρχουν και τα play-offs, θα έλεγα ότι δεν πρέπει να υπάρχει ούτε υπερ - αισιοδοξία, ούτε απογοήτευση. Είναι το αρνητικό του μεσογειακού ταμπεραμέντου θα έλεγα ανάλογα πως θα εξελιχθεί ένα παιχνίδι. Δε συμφωνώ, δεν το αποδέχομαι...

Αν έδειξε στους παίκτες το περυσινό ματς στο "Γ. Καραϊσκάκης"
Το 4-1 υπέρ του Ολυμπιακού, όχι. Εγώ μπορώ να βλέπω πολλά παιχνίδια εγώ αποκρυσταλλώνω άποψη για τον κάθε αντίπαλο και από εκεί και πέρα οι ποδοσφαιριστές θα πρέπει να παίρνουν κάποιες συγκεκριμένες ατομικές ή ομαδικές παρατηρήσεις και πληροφορίες
Keywords
Τυχαία Θέματα