Ντόναλντ Τραμπ: “Υπονόμευση της ακεραιότητας των εκλογών του 2016” – Αυτό είναι το κατηγορητήριο, αθώος δηλώνει ο ίδιος

Στις Αρχές της Νέας Υόρκης παραδόθηκε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος άκουσε από το δικαστήριο να του απαγγέλλονται κατηγορίες, για την περιβόητη υπόθεση χρηματισμού της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς και παραποίηση εγγράφου.

Ο Τραμπ λίγο μετά τις 22:30 (ώρας Ελλάδας) αποχώρησε από το δικαστικό μέγαρο και η αυτοκινητοπομπή του άρχισε να απομακρύνεται από το Κάτω Μανχάταν. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ δεν έκανε καμία δήλωση αποχωρώντας από το δικαστήριο.

Ελεύθερος χωρίς εγγύηση μέχρι τη δίκη

Ο Τραμπ αφέθηκε ελεύθερος

χωρίς εγγύηση μέχρι τον ορισμό της δίκης. Ο δικαστής δεν του απαγόρευσε τις δημόσιες τοποθετήσεις, προειδοποιώντας τον ότι θα εξετάσει το μέτρο σε περίπτωση που συνεχίσει την εμπρηστική ρητορική του σε ό,τι αφορά τη διαδικασία.

Ο Ρεπουμπλικάνος μεγιστάνας αναμένεται τις επόμενες ώρες στη Φλόριντα, όπου συνεργάτες του είχαν διαρρεύσει πως σκοπεύει να μιλήσει για την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του.

Αυτό είναι το κατηγορητήριο

Στο κατηγορητήριο αναφέρεται ότι ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ συμμετείχε σε συνωμοσία για την υπονόμευση της ακεραιότητας των εκλογών του 2016.

Οι Εισαγγελείς ισχυρίζονται ότι ο Τραμπ ήταν “μέρος ενός παράνομου σχεδίου για την απόκρυψη αρνητικών πληροφοριών, συμπεριλαμβανομένης μιας παράνομης πληρωμής 130.000 δολαρίων που διατάχθηκε από τον κατηγορούμενο για να αποκρύψει τις αρνητικές πληροφορίες που θα έβλαπταν την εκστρατεία του”.

Ο λόγος που διέπραξε το έγκλημα της παραποίησης επιχειρηματικών εγγράφων ήταν εν μέρει για να “προωθήσει την υποψηφιότητά του“, υποστηρίζεται στο κατηγορητήριο.

“Από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Δεκέμβριο του 2017, ο κατηγορούμενος ενορχήστρωσε με άλλους ένα σχέδιο για να επηρεάσει τις προεδρικές εκλογές του 2016, εντοπίζοντας και αγοράζοντας αρνητικές πληροφορίες για τον ίδιο, ώστε να παρασιωπηθεί η δημοσίευσή τους και να ωφεληθούν οι εκλογικές προοπτικές του κατηγορουμένου”, σημειώνεται στο κατηγορητήριο.

Οι κακουργηματικού χαρακτήρα κατηγορίες προέρχονται από την έρευνα του Εισαγγελέα του Μανχάταν, Άλβιν Μπραγκ, για κρυφές πληρωμές χρημάτων, που έγιναν κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016, σε γυναίκες (σ.σ Στόρμι Ντάνιελς) που ισχυρίστηκαν ότι είχαν εξωσυζυγικές σχέσεις με τον Τραμπ, κάτι που ο ίδιος αρνείται.

Ο Ντόναλντ Τραμπ έφτασε λίγο πριν τις 21:00 (ώρα Ελλάδας) στο γραφείο του γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, όπου παραδόθηκε και στη συνέχεια οδηγήθηκε στο δικαστήριο για να του απαγγελθούν κατηγορίες. Ο Τραμπ, είναι ο πρώτος πρώην ή εν ενεργεία πρόεδρος των ΗΠΑ που βρίσκεται αντιμέτωπος με άσκηση ποινικής δίωξης.

Αρχικά πέρασε από τη διαδικασία των δακτυλικών αποτυπωμάτων, όχι όμως και από τη γνωστή φωτογραφία που συνηθίζουν να παίρνουν οι Αρχές σε όλους όσοι κατηγορούνται για κάποιο έγκλημα. Δεν συνέβη αυτό, ακριβώς επειδή είναι πρώην Αμερικανός πρόεδρος, ούτε του πέρασαν χειροπέδες.

Έως και 34 κατηγορίες

Στον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ παραδόθηκε φάκελος με τις κατηγορίες, οι οποίες του απαγγέλθηκαν. Πληροφορίες κάνουν λόγο για έως και 34 κατηγορίες για κακούργημα, για την υπόθεση της Στόρμι Ντάνιελς.

Ύστερα πήγε στον 15ο όροφο του κτηρίου και βρέθηκε ενώπιον του Εισαγγελέα. Ο Ντόναλντ Τραμπ μπήκε στην αίθουσα του δικαστηρίου, μετά τους δικηγόρους του, χωρίς να πει τίποτα καθώς διέσχιζε τον διάδρομο και – όπως αναμενόταν – δήλωσε “αθώος” και στις 34 κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν περί παραποίησης επαγγελματικών εγγράφων.

Την ίδια ώρα η Στόρμι Ντάνιελς απάντησε με ένα tweet στους οπαδούς του Τραμπ που τη βρίζουν στα social media:

“Όλοι συνεχίζετε να με λέτε “κάδο σπέρματος” σα να είναι κάτι κακό. Είναι σίγουρα πιο διασκεδαστικό να είμαι κάτω από τον σέξι άντρα μου αντί να είμαι υπό σύλληψη”.

Η αυτοκινητοπομπή από τον πύργο Trump

Ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά της συνοδείας του, έφυγε νωρίτερα από τον πύργο “Trump”, για μια πρωτοφανή δίκη στα χρονικά, η οποία έγινε κεκλεισμένων των θυρών και χωρίς συνδέσεις.

Προς το τέλος της διαδρομής και λίγο πριν φτάσει στο δικαστήριο, ο Τραμπ έκανε ανάρτηση στην πλατφόρμα του Truth Social: “Κατευθυνόμενος προς το Κάτω Μανχάταν, το δικαστήριο. Μοιάζει τόσο Σουρεαλιστικό – Ουάου, θα με συλλάβουν. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι αυτό συμβαίνει στην Αμερική”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ζήτησε αλλαγή τοποθεσίας της δίκης

Νωρίτερα, ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε να μεταφερθεί σε άλλη τοποθεσία η δίκη, καθώς δεν θεωρεί το Μανχάταν “δίκαιο”.

Με ανάρτησή του στον ιστότοπό του, τον Truth Social, ο Τραμπ χαρακτήρισε “πολύ άδικο” το γεγονός ότι θα προσαχθεί στο Μανχάταν “όπου ορισμένες περιοχές ψήφισαν 1% Ρεπουμπλικάνους” και πρότεινε να μεταφερθεί η υπόθεση στο γειτονικό Στάτεν Άιλαντ, μια “πολύ δίκαιη και ασφαλή τοποθεσία” που είναι πιο φιλικά διακείμενη προς το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. Εξαπέλυσε επίσης δριμύτατη επίθεση στον “δικαστή και την οικογένειά του” που “μισούν τον Τραμπ”, σχολιάζοντας ότι η κόρη του εργάστηκε για την προεκλογική εκστρατεία της νυν αντιπροέδρου Κάμαλα Χάρις. “Παρωδία δίκης”, καταλήγει η ανάρτηση.

Λίγοι υποστηρικτές και επικριτές του Τραμπ έχουν συγκεντρωθεί έξω από το δικαστήριο του Μανχάταν, αναμένοντας την προσαγωγή του, εν μέσω δρακόντειων μέτρων ασφαλείας. Σε ένα βίντεο που αναρτήθηκε στο Twitter από έναν ρεπόρτερ του BuzzFeed, διακρίνονται δύο γυναίκες, υποστηρίκτριες του Τραμπ – η μία από αυτές είναι τυλιγμένη με μια αμερικανική σημαία – να μαλώνουν με μία τρίτη με αφορμή ένα μεγάλο, μαύρο πανό που έγραφε “Ο Τραμπ ψεύδεται συνέχεια”. Η συμπλοκή σταμάτησε με την επέμβαση της αστυνομίας.

Ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ αναμένεται να δώσει συνέντευξη Τύπου μετά την απαγγελία κατηγοριών.

“Σήμερα (Τρίτη) είναι η ημέρα που ένα κυβερνών πολιτικό κόμμα συλλαμβάνει τον κύριο αντίπαλό του χωρίς να έχει διαπράξει κανένα έγκλημα” έγραψε ο ίδιος σε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έστειλε σήμερα το πρωί σε υποστηρικτές του.

55.000 αστυνομικοί στους δρόμους

Σε επιφυλακή στη Νέα Υόρκη βρίσκονται 55 χιλιάδες αστυνομικοί, καθώς οι Αρχές φοβούνται πως θα υπάρξουν διαδηλώσεις από υποστηρικτές του Τραμπ και αντιδράσεις από τους Δημοκρατικούς.

Οι οπαδοί του Ντόναλντ Τραμπ έχουν προγραμματισμένη διαδήλωση πολύ κοντά στο δικαστήριο. Ενδεικτικό της ανησυχίας για την ασφάλεια των δικαστικών λειτουργών, είναι πως οι Αρχές αποφάσισαν να κατεβάσουν από την ιστοσελίδα, το προσωπικό που εργάζεται για την Εισαγγελία, προκειμένου να μην είναι τα στοιχεία τους διαθέσιμα στη δημοσιότητα.

Πηγή: ΤΗΕ ΤΟC

Keywords
Τυχαία Θέματα