Ολυμπιακός – Μπαρτσελόνα 80-82: Έπεσε μαχόμενος, αλλά…

Πλέον, οι Πειραιώτες βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο, αφού για να πάνε στο Final-4 του Βερολίνου θα πρέπει αρχικώς να νικήσουν σε δύο ημέρες (2/5) στο ΣΕΦ και στη συνέχεια να κάνουν νέο «break» στη Βαρκελώνη.

Τρομερό σε εξέλιξη παιχνίδι, με τις δύο ομάδες να δίνουν απίστευτες μάχες μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Πρώτος σκόρερ των Καταλανών ήταν ο Βέσελι με 16 πόντους, άγγιξε το νταμπλ – νταμπλ ο Πάρκερ με 13 πόντους και 9 ριμπάουντ. Διψήφιοι ακόμη οι Σατοράνσκι (13π., 5 ασίστ, 4 ριμπ.), Ερνάνγκομεθ (13π. 5 ριμπ.) και

Λαπροβίτολα (12π., 8 ασίστ).

Από πλευράς Ολυμπιακού, πρώτος σκόρερ ήταν ο Πετρούσεφ με 18 πόντους και ακολούθησε ο Ράιτ με 16 πόντους και 8 ριμπάουντ. Καλή εμφάνιση από Γουόκαπ (10π., 6 ασίστ, 5 ριμπ., 4 κλ.) και Φαλ (8π., 7ριμπ.).

Νωθρό ξεκίνημα, βρήκε λύσεις με Πετρούσεφ – Ράιτ

Νευρικό ήταν το ξεκίνημα για τις δύο ομάδες, κάτι που είχες ως αποτέλεσμα να οδηγηθούν σε κακές επιλογές στην επίθεση και πολλά άστοχα σουτ. Η Μπαρτσελόνα με μπροστάρη τον Λαπροβίτολα ήταν εκείνη που κατάφερε να μπει από νωρίς σε θέση οδηγού (4-8), όμως ο Ολυμπιακός βρήκε λύσεις, ειδικά από τη στιγμή που πέρασε στο ματς ο Πετρούσεφ και προσπέρασε (9-8) με τρίποντο του Πίτερς. Ακολούθησαν διαδοχικές άστοχες επιθέσεις, με τους Πειραιώτες να έχουν ξεκάθαρη στόχευση να «χτυπήσουν» μέσα από το «ζωγραφιστό», αφού από την περίμετρο ήταν αρκετά άστοχοι. Το τέλος του πρώτου δεκαλέπτου βρήκε τις δύο ομάδες ισόπαλες 13-13 και το πλέον ξεκάθαρο ήταν πως αυτό που είχε κυριαρχήσει ήταν το άγχος.

Ο Πετρούσεφ συνέχισε να αποτελεί μεγάλη απειλή για την άμυνα της Μπαρτσελόνα και ίσως την πιο σταθερή πηγή πόντων για τον Ολυμπιακό, που πάντως είχε χάσει το προβάδισμα (18-20). Ακολούθησαν δύο εξαιρετικές άμυνες από τους παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα, που με την είσοδο του Ράιτ στο παρκέ, είχαν βρει την ενέργεια που έλειπε και με ένα σερί 5-0, προηγήθηκαν (23-20). Το πρόβλημα με τον Αμερικανό σέντερ ήταν πως δεν είχε τη συνέπεια των συμπαικτών του αμυντικά. Η Μπαρτσελόνα το εκμεταλλεύτηκε με τον Ερνάνγκομεθ στο παρκέ και ισοφάρισε σε 25-25, ωστόσο ο Ολυμπιακός είχε απάντηση. Για πρώτη ίσως φορά στο τελευταίο πεντάλεπτο του ημιχρόνου οι «ερυθρόλευκοι» κατάφεραν να βρουν ρυθμό και στις δύο πλευρές του γηπέδου. Γκος δημιουργούσε, Πετρούσεφ και Ράιτ τελείωναν τις φάσεις και ο Ολυμπιακός προηγήθηκε ακόμη και με 8 πόντους διαφορά (37-29), προτού ο Αμπρίνες διαμορφώσει το σκορ του πρώτου ημιχρόνου (37-32).

Κακή 3η περίοδος, αντίδραση με Ράιτ – Πετρούσεφ, αλλά τελικώς… παράταση

Ο Ολυμπιακός μπήκε κάπως μουδιασμένα στο δεύτερο ημίχρονο και μέσα σε λιγότερα από τέσσερα λεπτά είδε τη Μπαρτσελόνα να «τρέχει» ένα επιμέρους 11-3, με διαδοχικά σουτ από την περίμετρο και να ανακτά το προβάδισμα (40-43). Οι «ερυθρόλευκοι» έβγαλαν αντίδραση με μπροστάρη τον Γουόκαπ (δύο τρίποντα) και προσπέρασαν μετά από ώρα (48-45), όμως δεν είχαν διάρκεια. Το πρόβλημα με την περιφερειακή άμυνα παρέμενε άλυτο και σε συνδυασμό με την έλλειψη ενέργειας, αποδείχθηκε πως στοίχισε αρκετά στην ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα. Η Μπαρτσελόνα βρήκε πέντε τρίποντα (5/6) και έκλεισε την τρίτη περίοδο με προβάδισμα έξι πόντων (51-57).

Ο Ολυμπιακός βρήκε γρήγορα τον καλό του εαυτό στην τέταρτη περίοδο, έδειξε πιο αποφασισμένος και με μπροστάρη τον Πετρούσεφ, έχοντας φυσικά βελτιώσει αισθητά την άμυνα του, έτρεξε επιμέρους 11-4 και ανέκτησε το προβάδισμα (62-61). Η Μπαρτσελόνα απάντησε με Βέσελι, όμως ακολούθησαν τρομερές άμυνες από πλευράς Ολυμπιακού και σε συνδυασμό με ένα «τρελό» τρίποντο του Πετρούσεφ «έχτισε» μαξιλαράκι ασφαλείας τεσσάρων πόντων (67-63) ,2’33’’ πριν το τέλος. Τίποτα όμως δεν είχε τελειώσει, καθώς η Μπαρτσελόνα και ο Αμπρίνες… αρνούταν να χάσουν. Ο Ισπανός πέτυχε δύο απανωτά τρίποντα και κράτησε ζωντανή την ομάδα του (71-69). Ακολούθησαν δύο άστοχα σουτ από Γκος και Γουόκαπ και ένα χαμένο επιθετικό ριμπάουντ, που έδωσαν την ευκαιρία στους Καταλανούς να ισοφαρίσουν με τον Λαπροβίτολα (71-71). Με 7.6’’ για το τέλος, ο Γκος πήρε την ευθύνη, όμως υπό την πίεση του Αμπρίνες σημάδεψε σίδερο και το παιχνίδι οδηγήθηκε στην παράταση.

Φάουλ σε «νεκρό» χρόνο και «break» η Μπαρτσελόνα

Στο έξτρα πεντάλεπτο ο Ολυμπιακός ήταν εκείνος που μπήκε πιο δυνατά. Με σημείο αναφοράς την άμυνα τους, αλλά και πολλές λύσεις επιθετικά από τον Μουσταφά Φαλ, οι Πειραιώτες προηγήθηκαν 78-75 και λίγο αργότερα 80-77, όμως και πάλι τίποτα δεν είχε τελειώσει. Ακολούθησε τρίποντο ισοφάρισης (80-80) από τον Σατοράνσκι και με 36.6’’ να απομένουν για το τέλος, το ματς έγινε θρίλερ. Ακολούθησε άστοχο τρίποντο του Γκος και η τελευταία επίθεση ανήκε στη Μπαρτσελόνα με 3.8’’ στο χρονόμετρο. Ο Πάρκερ ανέλαβε την ευθύνη και παρότι έδειξε να καθυστερεί στην εκτέλεση, κέρδισε φάουλ από τον Πετρούσεφ σε «νεκρό» χρόνο, σε προσπάθεια για τρίποντο, μία απόφαση που προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις των ανθρώπων του Ολυμπιακού. Ο Αμερικανός αξιοποίησε τις δύο από τις τρεις βολές και διαμόρφωσε το τελικό 80-82, που φέρνει τη Μπαρτσελόνα με το αβαντάζ για πρόκριση στο Final-4 του Βερολίνου.

Τα δεκάλεπτα: 13-13, 37-32, 51-57, 71-71, παρ. 80-82

Αναλυτικά τα στατιστικά του αγώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα