Ολυμπιακός – Μονακό 75-73: Έκανε… φάουλ και νίκησε!

Σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα, που κάλλιστα θα μπορούσε να είναι μέρος μιας σειράς playoffs, οι Πειραιώτες μπορεί να μην είχαν πολλούς παίκτες σε μεγάλη βραδιά, αλλά είχαν ψυχή, βρήκαν μεγάλα σουτ στο τέλος και πήραν καθαρές αποφάσεις στα κρίσιμα σημεία.

Με σημείο αναφοράς την εξαιρετική τους άμυνα, οι «ερυθρόλευκοι» σταμάτησαν τα περισσότερα «όπλα» της Μονακό και πρωτίστως τον Μάικ Τζέιμς (10π., 4/14 σουτ) και την ίδια στιγμή πήραν πολλά από τον ΜακΚίσικ (13 π. και τεράστιο τρίποντο 22.8’’ πριν το τέλος), αλλά και τον φοβερό Τόμας Γουόκαπ, που έκανε το καλύτερο ματς της χρονιάς.

Άγγιξε το triple double ο Αμερικανός με 9 πόντους, 9 ασίστ και 7 ριμπάουντ. Ο Κάνααν έβαλε 16 πόντους με 8/8 βολές και ο Πίτερς πρόσθεσε 14.

Καλό ξεκίνημα, κακές… επιστροφές

Με σαφή στόχευση τον Φαλ στην επίθεση ξεκίνησε το ματς ο Ολυμπιακός και βρήκε σίγουρους πόντους από τον Γάλλο, αφού ο Σάσα Ομπράντοβιτς επέλεξε να τον αντιμετωπίσει χωρίς βοήθεια. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, οι Πειραιώτες είχαν μεγάλο θέμα στις επιστροφές στους στην άμυνα και το πλήρωσαν, με τη Μονακό να μπαίνει από νωρίς σε θέση οδηγού (8-11), παίρνοντας σκορ από Τζαϊτέ και Ντιάλο. Ο Πίτερς ήταν εκείνος που έβαλε τέλος στην επιθετική δυστοκία των «ερυθρόλευκων» πίσω από τα 6.75μ. και μείωσε σε 13-15 (1/5 τρίποντα), όμως το πρόβλημα στην άμυνα παρέμενε άλυτο. Με τον Τζέιμς να κινεί τα νήματα στην επίθεση και τους υπόλοιπους να ακολουθούν, οι Μονεγάσκοι προηγήθηκαν ακόμη και με διαφορά 8 πόντων (13-21), προτού ο Ολυμπιακός απαντήσει με ένα μικρό σερί για το 17-21 του πρώτου δεκαλέπτου.

Βελτίωσε την άμυνα, πλήρωσε την αδυναμία στην επίθεση

Με την εκκίνηση της δεύτερης περιόδου ο Γιώργος Μπαρτζώκας έριξε στο ματς τον ΜακΚίσικ και η είσοδος του Αμερικανού, εκτός από ενέργεια, έφερε στον Ολυμπιακό σκορ, δημιουργία και… ισοφάριση (24-24). Την ίδια στιγμή δε, η ομάδα του Γιώργου Μπαρτζώκα είχε ανεβάσει στροφές στην άμυνα και είχε καταφέρει να περιορίσει τη δράση των Μονεγάσκων και δη του Μάικ Τζέιμς (5π., 2/7 σουτ). Συνέπεια αυτών ήταν να προσπεράσει (28-26) στα μισά του δεκαλέπτου, όμως δεν είχε διάρκεια. Η Μονακό αντέδρασε, απάντησε με σερί 7-0 για να πάρει εκ νέου το προβάδισμα (28-33), το οποίο και συντήρησε μέχρι το τέλος του δεκαλέπτου (34-36). Ο Ολυμπιακός ναι μεν είχε καταφέρει να κρατήσει χαμηλά μία πολύ ταλαντούχα ομάδα, αλλά πλήρωσε την αδυναμία του στην επίθεση και δη στο μακρινό σουτ (2/9 τρίποντα).

Ίδιο μοτίβο, σταθερά μπροστά η Μονακό

Με το ξεκίνημα του δευτέρου ημιχρόνου ο Ολυμπιακός είδε τον Γουόκαπ να επιστρέφει ορεξάτος. Ήταν εκείνος που έδωσε επιθετικό ρυθμό στους Πειραιώτες, όμως ήταν και πασιφανές πως έλειπε το μακρινό σουτ του Κάνααν (παρότι ο Ολυμπιακός βρήκε δύο απανωτά τρίποντα για το 44-44), αλλά και οι λύσεις που έδινε ο Φαλ στη ρακέτα, αφού η αντιμετώπιση της Μονακό πάνω στον Γάλλο ήταν τελείως διαφορετική (του είχε κόψει τη δημιουργία και τον πίεζε ασφυκτικά όποτε έπαιρνε μπάλα). Την ίδια στιγμή η ομάδα του Ομπράντοβιτς, που ήλεγχε και τα ριμπάουντ (19-26), «χτυπώντας» κατά κύριο λόγο μέσα από το «ζωγραφιστό», έδειχνε να έχει περισσότερες λύσεις απέναντι στην ομολογουμένως σκληρή άμυνα του αντιπάλου (56-51). Ο Κάνααν «εμφανίστηκε» στο τελευταίο δίλεπτο της περιόδου και με πέντε δικούς του πόντους έφερε τον Ολυμπιακό σε απόσταση ενός καλαθιού (56-58).

Βιονικός Γουόκαπ, «killer» ΜακΚίσικ και νίκη!

Η Μονακό, που μετά από 30 αγωνιστικά λεπτά είχε μόλις 3 λάθη, ανέβασε ακόμη περισσότερο την ένταση στην άμυνα στην εκκίνηση της τέταρτης περιόδου και οδήγησε τον Ολυμπιακό σε διαδοχικές κακές επιλογές. Ο Τζαϊτέ συνέχισε να κάνει ζημιά στην «ερυθρόλευκη» ρακέτα και οι Μονεγάσκοι προηγήθηκαν εκ νέου με 6 πόντους διαφορά (56-62). Οι Πειραιώτες, ωστόσο, δεν πτοήθηκαν και βρήκαν απάντηση με αυτό που τους έλειπε όλο το βράδυ, το μακρινό σουτ. Δύο απανωτά τρίποντα από ΜακΚίσικ και Πίτερς και 62-62, την ίδια στιγμή που ο Γουόκαπ ήταν παντού στο παρκέ!

Ακολούθησε ένα ακόμη τρίποντο, λίγο αργότερα από τον Κάνααν που έβαλε τον Ολυμπιακό σε θέση οδηγού (67-66), 3:10’ πριν το τέλος, όμως η πληγή των ριμπάουντ άνοιξε ξανά. Οι «ερυθρόλευκοι» έχαναν το ένα αμυντικό ριμπάουντ, μετά το άλλο, δίνοντας δεύτερες και τρίτες ευκαιρίες στους Μονεγάσκους, που απλά είπαν «ευχαριστώ». Τρίποντο του ελεύθερου Οκόμπο και 67-69.  Ακόμη κι έτσι, ο Ολυμπιακός είχε ξανά απάντηση και τα ψυχικά αποθέματα να επιστρέψει. Απάντησε με σερί 5-0 και τριποντάρα του ΜακΚίσικ για το 72-69, με 22.8’’ να απομένουν για το τέλος. Η απόφαση του Ολυμπιακού ήταν φάουλ, αφού δεν ήθελε να παίξει με τη… φωτιά και δικαιώθηκε. Ο Οκόμπο είχε 1/2 από τη γραμμή (72-70), σε αντίθεση με τον Κάνααν που έμεινε ψύχραιμος (74-70) και παρά την προσπάθεια του Τζέιμς, ο Ολυμπιακός έριξε στο καναβάτσο τη Μονακό με 75-73.

Τα δεκάλεπτα: 17-21, 34-36, 56-58, 75-73.

Αναλυτικά ΕΔΩ τα στατιστικά του αγώνα

Keywords
Τυχαία Θέματα