ΠΑΟΚ – Πανσερραϊκός: Σκορ, θέαμα και πρόκριση στα ημιτελικά! (videos)

Με επτά αλλαγές στο αρχικό του σχήμα – εν συγκρίσει με το αντίστοιχο της περασμένης Κυριακής κόντρα στον Παναθηναϊκό – ο ΠΑΟΚ δε λησμόνησε τα βασικά του χαρακτηριστικά, προ εξαρχούσης της επιθετικής του παραγωγικότητας και παίζοντας – κατά διαστήματα – πολύ ωραίο ποδόσφαιρο απέναντι σ’ έναν αξιόμαχο αντίπαλο, όπως ήταν ο Πανσερραϊκός, πήρε μια εμφατική πρόκριση.

Τα πλάνα των προπονητών

Ο Ράζβαν Λουτσέσκου με την αρωγή και του σκορ της πρώτης αναμέτρησης (σ.σ. 0-4) προχώρησε, κατά την προσφιλή του τακτική,

σε πληθώρα αλλαγών. Με απόντες τους Βιεϊρίνια, Όττο, Κοτάρσκι, Κεντζιόρα, Μεϊτέ, Ντεσπόντοφ και Σαμάτα, προχώρησε σε δίδυμο στην άμυνα με τους Νάσμπεργκ – Μιχαηλίδη, διατήρησε τον Σάστρε για ένα ακόμη ματς στο άκρο της άμυνας, με τις υπόλοιπες αλλαγές να μην αποτελούν έκπληξη.

Από την πλευρά του ο Γκαρσία, παρά τις απουσίες των Χοβάν, Διαμαντή, Θυμιάνη, Ουεντραόγκο, Αυλωνίτη, Ανάκογλου και Μασαρίποφ, με την απουσία του τελευταίου να είναι πλέον οριστική αφού όπως ανακοίνωσαν οι άνθρωποι της ομάδας κατέβαλλε ποσό προκειμένου να συνεχίσει την καριέρα του σε ομάδα της προτίμησής του, παρέταξε μια διόλου ευκαταφρόνητη σύνθεση σε 4-2-3-1 με πρόσωπα που είτε λογίζονται και είναι βασικοί είτε αγωνίζονται συστηματτικά ερχόμενοι από τον πάγκο.

Η ποιότητα έκανε τη διαφορά

Ο Πανσερραϊκός μπήκε στο ματς με ορμή και διάθεση να πιέσει ασφυκτικά σε ολόκληρο το γήπεδο, γεγονός που έκανε αρκετά δύσκολη τη ζωή των αντιπάλων του σ’ αυτό το διάστημα. Τακτική που παρ’ ολίγον να αποδώσει σημαντικούς καρπούς στην ομάδα του Πάμπλο Γκαρσία έπειτα από λάθος του Νασμπεργκ στο 6’ με τον Σοφιανό να επωφελείται να βγαίνει τετ α τετ με τον Ζίβκο Ζίβκοβιτς και τον Σέρβο να τον νικά σε πρώτο χρόνο! Ωστόσο η φάση συνεχίστηκε με τον Άλεξιτς να παίρνει την μπάλα, τον Μιχαηλίδη να κάνει την προβολή, ο Σέρβος τροφοδότησε εκ νέου τον Σοφιανό που δοκίμασε να πλασάρει και πάλι, όμως ο πορτιέρε του ΠΑΟΚ μπλόκαρε αυτήν τη φορά δίνοντας τέλος στη φάση.

Μια σπουδαία χαμένη ευκαιρία για τους Σερραίους που όμως λειτούργησε ως… καμπανάκι αφύπνισης για τους γηπεδούχους καθώς από εκείνο το λεπτό και μετά έγιναν πιο κινητικοί με πιο ασφαλείς πάσες και μεταβιβάσεις αρχίζοντας να παίρνουν την κατοχή που μέχρι εκείνο το σημείο ήταν συντριπτικά υπέρ των αντιπάλων τους.

Ήταν θέμα χρόνου πλέον η ομάδα του Ράζβαν Λουτσέσκου να αρχίσει να βρίσκει ρυθμό, όπως και συνέβη. Σε συνδυασμό με το παιχνίδι του Πανσερραϊκού που δεν κλείστηκε στο μισό του γηπέδου, βρήκε τους χώρους για να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα, να τους αξιοποιήσει και να βγει με αξιώσεις στην αντεπίθεση. Σε μία από αυτές, με τη συμπλήρωση 20’ ο Σβαμπ πέρασε την μπάλα δεξιά στον Αν. Ζίβκοβιτς, εκείνος τροφοδότησε τον Σάστρε, παράλληλο γύρισμα από τον Ισπανό μπακ και ιδανικό τελείωμα στην κίνηση από τον Τζίμα για το 1-0.

Εξέλιξη που δεν επηρέασε και δεν άλλαξε την προσέγγιση του συνόλου του Πάμπλο Γκαρσία, συνεχίζοντας την προσπάθεια για πίεση ψηλά προκειμένου να κλέψουν μπάλες και να φύγουν στην επίθεση απέναντι σε ανοργάνωτη άμυνα. Το σκηνικό όμως παρέμεινε το ίδιο. Όπως στο πρώτο γκολ έτσι και στο δεύτερο, ήταν ο «Δικέφαλος» που έκλεψε στη μεσαία γραμμή, ο Ζίβκοβιτς έφυγε ταχύτατα στην αντεπίθεση, ο Μάρκος Αντόνιο έκανε κίνηση δεξιά παίρνοντας αντίπαλο πάνω του, δίνοντας την ευκαιρία στον διεθνή Σέρβο να εκτελέσει από τα όρια της περιοχής με το αριστερό την μπάλα να βρίσκει στην αριστερή δοκό της εστίας του Κατσίκα και να καταλήγει στα δίχτυα για το 2-0.

Η κοινή προσπάθεια των ομάδων να παίξουν ποδόσφαιρο συνεχίστηκε στο ίδιο μοτίβο με τους γηπεδούχους να προσθέτουν νέα στοιχεία στο παιχνίδι τους, όπως οι μικρές λόμπες στην περιοχή σε ποδοσφαιριστές που έκαναν κίνηση, για λεπτομέρεια-ες όμως δεν κατάφεραν να γίνουν πιο απειλητικοί. Την ίδια στιγμή, ο Πανσερραϊκός μπήκε στο παιχνίδι των καλών στιγμών με μια αντεπίθεση που έφερε πληθώρα ποδοσφαιριστών να πατήσουν στην περιοχή του Ζίβκοβιτς αλλά στην τελευταία πάσα να γίνεται το λάθος στο 38’. Κι ένα λεπτό μετά από στατική φάση, ο Γκοτζαμανίδης έπιασε την κεφαλιά στην καρδιά της αντίπαλης άμυνας σημαδεύοντας – όμως – άουτ.

Οι συνθήκες… πρωταθλήματος και το πρώτο γκολ του Ρικάρντο

Το δεύτερο 45λεπτο ξεκίνησε με μια διαφοροποίηση στην αρχική σύνθεση του «Δικεφάλου» καθώς ο επιβαρυμένος Σάστρε αποσύρθηκε δίνοντας – κατ’ ανάγκη – τη θέση του στον Ράχμαν Μπάμπα, χωρίς περαιτέρω διαφοροποιήσεις.

Ήταν η σειρά των ποδοσφαιριστών του «Δικεφάλου» να μπουν με ορμή στο ματς και να δείξουν τις διαθέσεις τους με καλή στιγμή από συνδυασμό των Κωνσταντέλια – Αν. Ζίβκοβιτς. Ωστόσο, πολύ γοργά ο Πανσερραϊκός επανέφερε το σκηνικό της αφόρητης πίεσης ψηλά, που του απέφερε ένα κόρνερ από κακή συνεργασία των Νάσμπεργκ – Ζ. Ζίβκοβιτς, μέσα από την οποία προήλθε η πλέον επικίνδυνη στιγμή των φιλοξενούμενων καθώς ο Άλεξιτς έπιασε την καρφωτή κεφαλιά υποχρεώνοντας τον αντίπαλο Σερβο πορτιέρε σε αντανακλαστική απόκρουση πάνω στη γραμμή με τα πόδια και τον Μασκανάκη στην επαναφορά να πιάνει το δυνατό σουτ στέλνοντας την μπάλα άουτ! Κι ένα λεπτό μετά ο Μούργος με σουτ εντός περιοχής μιμήθηκε τον Μασκανάκη!

Ο ΠΑΟΚ όφειλε κι έδωσε απάντηση στο 56’ σε φάση διαρκείας με τον Τζίμα να εκτελεί από πλεονεκτική θέση την μπάλα να βρίσκει στον Πεταμβράκη και να καταλήγει στα χέρια του Κατσίκα! Το ανοικτό παιχνίδι των δύο ομάδων βοήθησε τις δύο ομάδες να δημιουργήσουν καλές στιγμές. Στο 57’ σε αντεπίθεση ο Τζίμας προσπάθησε να τελειώσει τη φάση μόνος του, κλείστηκε κι έχασε, ενώ στο 58’ σε φάση δύο εναντίον δύο ο Άλεξιτς εκτέλεσε υπό γωνία στέλνοντας την μπάλα πάνω από την εστία!

Με τη συμπλήρωση μιας ώρας αγώνα ο Πάμπλο Γκαρσία αποφάσισε να ανεβάσει τον δείκτη δυσκολίας για τον «Δικέφαλο» περνώντας στο ματς τους βασικούς Στάικο, Τομάς και Ουάρντα, την ίδια στιγμή που ο Ράζβαν Λουτσέσκου έδωσε στον Ρικάρντο τα πρώτα του λεπτά σε επίσημο αγώνα αντί του Σβαμπ. Ο Μάρκος Αντόνιο υποχώρησε στη φυσική του θέση, ο Κωνστντέλιας πήγε πίσω από τον Τζίμα κι ο Ρικάρντο πέρασε αριστερά.

Στο 71’ εξαιρετική αντεπίθεση από τον ΠΑΟΚ με κάθετη του Κωνσταντέλια στην πλάτη της αντίπαλης άμυνας για τον Ζίβκοβιτς, το πλασέ του οποίου σταμάτησε ο Κατσίκας! Στο 72’ ο Μπετανκόρ αντικατέστησε τον Άλεξιτς για τις Σέρρες και στο 74’ ο Τόμας τον Τζίμα για τον «Δικέφαλο». Στο 79’ ωραίο συνδυαστικό ποδόσφαιρο από τους γηπεδούχους με πολλές πάσες μπροστά από τη μεγάλη περιοχή αλλά η πάσα του Κωνσταντέλια ήταν λίγο πιο δυνατή για τον Ρικάρντο.

Και τρία λεπτά μετά σε μια φάση που ξεκίνησε από φάουλ του Μορέιρα στον Κωνσταντέλια, ο διαιτητής άφησε το πλεονέκτημα, κάθετη του Μάρκος Αντόνιο στον Σοάρες, γύρισμα από αριστερά, ο Τόμας άφησε την μπάλα να περάσει κάτω από τα πόδια του κι ο επερχόμενος Ρικάρντο αφού ήλεγξε την μπάλα εκτέλεσε με δύναμη στέλνοντας την μπάλα στα δίχτυα της εστίας του Κατσίκα πανηγυρίζοντας το πρώτο του γκολ σ’ επίσημο αγώνα και φτάνοντας τους 21 σκόρερ της ομάδας στη σεζόν!

Πάραυτα οι γηπεδούχοι δεν πήραν το πόδι από το γκάζι και στο 85’ ο Μπράντον Τόμας με δυνατό, μακρινό, διαγώνιο σουτ νίκησε τον Κατσίκα για το 4-0!

Ένα λεπτό μετά, ο Ράζβαν Λουτσέσκου απέσυρε τον Ζ. Ζίβκοβιτς για να δώσει τα πρώτα επίσημα λεπτά αγώνα στον 22χρονο Ταλιχμανίδη. Και για τις καθυστερήσεις ο Γιάννης Κωνσταντέλιας κρατούσε το καλύτερο, όταν ο Ζίβκοβιτς έβγαλε εξαιρετική λόμπα, ο νεαρός διεθνή μεσοπειθετικός την κατέβαση μαεστρικά και με μία επαφή “κρέμασε” του Κατσίκα για το τελικό 5-0!

Διαιτητής

Παναγιώτης-Ραφαήλ Τσιάρας (Καβάλας)

VAR

Κωνσταντίνος Περράκης (Αθηνών)

AVAR

Αθανάσιος Κόλλιας (Ηπείρου)

Βοηθοί

Κούλα Χασάν (Ξάνθης)

Ιωάννης Μηνούδης (Πιερίας)

Τέταρτος

Κωνσταντίνος Πουλικίδης (Δράμας)

Οι συνθέσεις:

ΠΑΟΚ (Ρ. Λουτσέσκου) (4-2-3-1): Ζ. Ζίβκοβιτς (86’ Ταλιχμανίδης), Σάστρε (46’ Μπάμπα), Νάσμπεργκ, Μιχαηλίδης, Ράφα Σοάρες, Τσιγγάρας, Σβαμπ (62’ Ρικάρντο), Α. Ζίβκοβιτς, Μάρκος Αντόνιο, Κωνσταντέλιας, Τζίμας (75’ Μπράντον).

Πανσερραϊκός (Π. Γκαρσία) (4-2-3-1): Κατσίκας, Ντάνκερλουι, Γκοτζαμανίδης, Πεταυράκης, Πηλέας, Mορέιρα, Οικονόμου (62’ Στάικος), Σοφιανός (77’ Γούλερι), Μούργος (62’ Τομάς), Μασκανάκης (61’ Ουάρντα), Άλεξιτς (72’ Μπετανκόρ).

Keywords
Τυχαία Θέματα