Ρόδος: Σοκάρει ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός – Κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα, το 12% είναι Natura

Με τη φωτιά στη Ρόδο να μαίνεται προς πολλές διευθύνσεις, σοκ και θλίψη προκαλεί ο πρώτος δορυφορικός απολογισμός για τα ενεργά μέτωπα αλλά και η εκτίμηση των καμένων εκτάσεων, ανάμεσα στις οποίες και περιοχές Natura.

Ξεκινώντας από τα βορειοδυτικά του νησιού, η φωτιά κατευθύνθηκε νοτιοδυτικά και όλο απλώνεται λόγω του μικροκλίματος και των πυροστροβίλων που αναπτύσσονται, εξαιτίας

της διαφοράς πίεσης από τις θερμές αέριες μάζες.

Από τη δορυφορική εικόνα που έδωσε ο SENTINEL 2 χθες στις 12:30 το μεσημέρι, υπολογίστηκε ότι κάηκαν πάνω από 107.000 στρέμματα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αναλυτών είναι πιθανό να αυξηθεί σήμερα στα 150.000 στρέμματα, που αντιστοιχεί στο 10% της έκτασης όλου του νησιού.

Από αυτά, οι περιοχές NATURA που καταστράφηκαν αντιστοιχούν στο 12% της συνολικής καμένης έκτασης, κάπου 12.000 στρέμματα. Μέσα σε αυτή βρίσκονταν ώριμα κυπαρισσοδάση, καθώς και δάση τραχείας πεύκης, ένα είδος της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ κάηκαν και παλιές αναδασώσεις.

Σύμφωνα με την ΕΡΤ, κάηκαν όμως και τα πλατώνια, ένα είδος ελαφιού που συναντάται μόνο στη Ρόδο. Υπολογίζεται ότι 6.200 πλατώνια υπήρχαν πριν την πυρκαγιά. Έχουν ανασυρθεί νεκρά από ασφυξία 10 από αυτά. Τα περισσότερα πρέπει να κατευθύνθηκαν προς τα βόρεια τμήματα του νησιού για να σωθούν.

Η δασική υπηρεσία εκτιμά ότι θα ξαναγυρίσουν μόλις τελειώσει η πυρκαγιά και θα υπάρξει μέριμνα για τη σίτισή τους απο το δασαρχείο και εθελοντές.

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι η διασπορά καπνού έφθασε κάτω από την Κρήτη και ταξιδεύει προς τις βόρειες ακτές της Αφρικής.

Ρόδος: Δορυφορικές εικόνες αποκαλύπτουν το μέγεθος της καταστροφής

Η καταστροφή που αφήνουν πίσω τους οι φωτιές που μαίνονται ανεξέλεγκτες στη Ρόδο από την Τρίτη 18 Ιουλίου αποτυπώνονται και από τους δορυφόρους δίνοντας μας μια άλλη γωνία θέασης για να αντιληφθούμε την καταστροφή.

H ευρωπαϊκή υπηρεσία δορυφορικής χαρτογράφησης έκτακτης ανάγκης Copernicus έδωσε στη δημοσιότητα τον χάρτη της Ρόδου.

Η ημερομηνία είναι 23 Ιουλίου και το κόκκινο χρώμα στα νοτιοανατολικά του νησιού όπου μαίνεται η πυρκαγιά μοιάζουν με ανοιχτή πληγή πάνω στο “σώμα” του πανέμορφου νησιού της Ρόδου.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα