Ρόμα – Λεβερκούζεν 0-2: Αγκαλιά με την πρόκριση! (video)

Κόντρα σε όσα είχαν συμβεί πέρσι, στο ίδιο ζευγάρι και πάλι στην ημιτελική φάση του Europa League, αυτήν τη φορά η επί 47 διαδοχικούς αγώνες αήττητη Μπάγερ Λεβερκούζεν και πρωταθλήτρια Γερμανίας, άλωσε το «Ολίμπικο» με 2-0 (28′ Βιρτζ, 73′ Άντριχ) επί της Ρόμα πραγματοποιώντας άλμα πρόκρισης εν όψει του δεύτερου αγώνα των δύο σε μια εβδομάδα επί γερμανικού εδάφους

Τα πλάνα των προπονητών

Με 4-3-3 ο Ντανιέλε Ντε Ρόσι, χωρίς τον τιμωρημένο Τσέλικ αλλά και τους Κρίστενσεν, Χούισεν που δεν έχουν συμπεριληφθεί

στην ευρωπαϊκή λίστα. Αντιθέτως η επιστροφή των Σμόλινγκ – Λουκάκου επέτρεψε στον Ιταλό τεχνικό των Ρωμαίων να προβεί σε τέσσερις αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχήμα κόντρα στη Νάπολι.

Πιστός στο 3-4-2-1 ο Τσάμπι Αλόνσο με το πολύ ευχάριστο δεδομένο για τον ίδιο και την ομάδα του, το «λευκό» απουσιολόγιο. Σημαντική επιστροφή αυτήν του Τσάκα, που δεν αγωνίστηκε την τελευταία αγωνιστική στην Μπούντεσλιγκα λόγω τιμωρίας, ενώ στη διάθεση του Ισπανού τεχνικού τέθηκαν οι Χλόζεκ – Ιγκλέσιας, ξεπερνώντας τα προβλήματα τραυματισμών που τους ταλαιπωρούσαν καιρό τώρα. Παρόλα αυτά, σε σχέση με το πρόσφατο ματς κόντρα στη Στουτγκάρδη προχώρησε σε πέντε διαφοροποιήσεις στην 11άδα, επιλέγοντας κατά κύριο λόγο βραχύσωμους μεσοεπιθετικούς για ν’ αξιοποιήσει την ταχύτητά τους.

Δοκάρι οι Ιταλοί, γκολ οι Γερμανοί!

Στο κατάμεστο «Ολίμπικο», καθώς είχε ανακοινωθεί η εξάντληση όλων των διαθέσιμων εισιτηρίων και σε καταπληκτική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι Τιφόζι της Ρόμα, το ματς ξεκίνησε με τους γηπεδούχους να επιδεικνύουν μια θαυμαστή ψυχραιμία κι υπομονή προκειμένου ν’ αντιμετωπίσουν την επιθετικότητα και την πίεση με την οποία μπήκαν στο ματς οι αντίπαλοί τους.

Η αήττητη σε 46 διαδοχικά ματς Λεβερκούζεν απλώθηκε σε όλο το γήπεδο θέλοντας εξ αρχής να βάλει δύσκολα στους Ιταλούς, όμως με πολύ καλό passing game, μεγάλη προσοχή στην ανασταλτική λειτουργία και σωστές αποστάσεις ανάμεσα στις γραμμές η Ρόμα απορρόφησε ομαλά αυτήν την επιθετική διάθεση. Επιπλέον ήταν αυτήν που κατέγραψε και την πρώτη καλή στιγμή στο ματς, στο 11′ με σουτ του Ντι Μπάλα που μπλόκαρε ο Κόβαρ.

Όσο περνούσε η ώρα, η ομάδα του Ντε Ρόσι ανέβαινε μέτρα στο γήπεδο ξεθαρρεύοντας και κάνοντας αυτό που – ουσιαστικά – ήθελε κι ο αντίπαλός της. Με κύρια λογική είτε τις μπαλιές στην πλάτη της γερμανικής άμυνας για έναν εκ των Ντι Μπάλα, Λουκάκου και λιγότερο για τον Ελ Σαράουι, είτε τις πλαγιοκοπήσεις, οι πρωτευουσιάνοι έφτασαν πρώτοι κοντά στο γκολ στο 21′ όταν από κόρνερ στο δεύτερο δοκάρι, ο Παρέδες γύρισε την μπάλα στον Λουκάκου που με καρφωτή κεφαλιά έστειλε την μπάλα στην οριζόντια δοκό!

Αυτήν έμοιαζε να είναι κι η φάση… «αφύπνισης» για τη γερμανική ομάδα καθώς από εκείνο το χρονικό σημείο και μετά ανέβασε ρυθμό εντυπωσιακά. Στο 23′ ο Φρίμπονγκ έφυγε από δεξιά, βγήκε σε – υπό γωνία – τετ α τετ με τον Σβίλαρ αλλά σημάδεψε την εξωτερική πλευρά των διχτύων. Αυτήν όμως ήταν – μάλλον – η προειδοποίηση καθώς πέντε λεπτά μετά ο Καρσντορπ υπέπεσε σε ολέθριο λάθος επιστρέφοντας «άψυχα» την μπάλα στον διεθνή Σέρβο πορτιέρε, ο Γκριμάλντο το αξιοποίησε για να κλέψει αρχικά, να στρώσει στον επερχόμενο Βιρτζ που με πλασέ άνοιξε το σκορ.

Εξέλιξη που επηρέασε σημαντικά και τις δύο ομάδες βάζοντας τη Λεβερκούζεν σε θέση οδηγού και τους Ιταλούς να δείχνουν ανήμποροι να συνέλθουν. Στο 31′, ανάλογη φάση δημιουργίας με το γκολ από τη δεξιά πλευρά, με τον Φρίμπονγκ να στρώνει για τον Βιρτζ το δυνατό σουτ του οποίου χρειάστηκε διπλή επέμβαση από τον Σβίλαρ για να μαζέψει την μπάλα. Στο 34′ ήταν η σειρά του Γκριμάλντο να τροφοδοτήσει τον Φρίμπονγκ στο 1ο δοκάρι, εκείνος έπιασε στην κίνηση το σουτ με το αριστερό με την μπάλα να περνάει – μόλις – έξω από τη δεξιά δοκό του τερματοφύλακα της ιταλικής ομάδας.

Και το ρεσιτάλ των χαμένων ευκαιριών για τη Λεβερκούζεν ολοκλήρωσαν δύο μακρινά σουτ, στο 38′ του Βιρτζ και στο 41′ του Άντριχ.

Γερμανική κυριαρχία…

Οι δύο ομάδες επέστρεψαν μεν δίχως διαφοροποιήσεις για το δεύτερο 45λεπτο αλλά βλέποντας την εικόνα της ομάδας του ο Ντε Ρόσι δεν άργησε να προβεί στην πρώτη, αποσύροντας τον Κάρσντορπ και περνώντας στη θέση του έναν πιο γρήγορο ποδοσφαιριστή, όπως ο Ανχελίνο. Ακόμη κι έτσι όμως, η εικόνα δεν άλλαξε σημαντικά σε σχέση με τα πρώτα λεπτά του αντίστοιχου μέρους, όταν οι δύο ομάδες έδειχναν να συμβαδίζουν σε μια εύθραυστη ισορροπία .

Από μία… υποψία φάσης και οι δύο ομάδες στα πρώτα 25′ του Β’ ημιχρόνου, με τη Ρόμα να την καταγράφει στο 56′ – και πάλι από στατική φάση – όταν σ’ εκτέλεση κόρνερ του Ντι Μπάλα, ο Κριστάντε πήρε την κεφαλιά στο πρώτο δοκάρι δίνοντας στην μπάλα παράλληλη προς το τέρμα πορεία αλλά κανείς συμπαίκτης του δε βρέθηκε για να τη σπρώξει στα δίχτυα. Στο 65′ ήταν η σειρά της Λεβερκούζεν να απαντήσει με παράλληλη σέντρα από αριστερά του Γκριμάλντο και την μπάλα να περνάει τόσο από τον Ανχελίνο όσο κι από τον Φρίμπονγκ, καθώς ούτε ο πρώτος έκανε κίνηση για να διώξει, ούτε ο δεύτερος για να τη σπρώξει στα δίχτυα.

Ωστόσο, ένα λάθος στη μεσαία γραμμή των γηπεδούχων στο 73′ έδωσε την ευκαιρία στην Μπάγερ να φύγει ταχύτατα στην αντεπίθεση, ο Γκριμάλντο με υπομονή πέρασε στον Φρίμπονγκ, εκείνος έβγαλε από την περιοχή με την μπάλα να φτάνει στον Άντριχ που με υποδειγματικό φαλτσαριστό σουτ άφησε στήλη άλατος τον Σβίλαρ για το 0-2 προκαλώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς από τους 2.500 χιλιάδες Γερμανούς στις κερκίδες του «Ολίμπικο».

Στην προσπάθειά του ν’ αλλάξει πράγματα και κυρίως την αποτελεσματικότητα στο παιχνίδι της ομάδας του, ο Ντε Ρόσι πέρασε τους Αζμούν και Μπαλντάτζι, με τους Λουκάκου και Παρέδες να αποχωρούν. Με την Μπάγερ να συνεχίζει στο ίδιο μοτίβο και στην ίδια ένταση, χρειάστηκε να έρθει το 84′ για να βρει μια καλή στιγμή η Ρόμα με τον Πελεγκρίνει να βγάζει αριστουργηματική μπαλιά στον Αζμούν ανάμεσα σε δύο αμυντικούς κι απέναντι στον Κόβαρ όμως πριν εκτελέσει ο Τα ήταν αυτός που με προβολή του πήρε την… μπουκιά από το στόμα.

Η φάση του αγώνα όμως ήρθε στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων, όταν ο Κόβαρ έκανε την άστοχη έξοδο σε γύρισμα από τα δεξιά, ο Έιμπραχαμ, που δύο λεπτά πριν είχε αντικαταστήσει τον Ντιμπάλα, πήρε την κεφαλιά σε κενή εστία καταφέρνοντας να αστοχήσει!

Το τέλος του αγώνα βρήκε τον Τσάμπι Αλόνσο και τους ποδοσφαιριστές του να πανηγυρίζουν την ίδια στιγμή που οι Ιταλοί ήταν έντονα προβληματισμένοι χάνοντας για πρώτη φορά αγώνα στο «σπίτι» τους σε νοκ άουτ φάση από το 2017!

Keywords
Τυχαία Θέματα