Ξαναβγαίνουν στο “σφυρί” τα πολυτελή ακίνητα της οικογένειας Εμφιετζόγλου σε Μύκονο και Μαρούσι

Την επανεμφάνισή τους στην πλατφόρμα των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών έκαναν οι δύο κατοικίες της οικογένειας Εμφιετζόγλου στη Μύκονο. Ο προηγούμενος πλειστηριασμός για τα δύο ακίνητα είχε προγραμματιστεί για τον περασμένο Φεβρουάριο, ωστόσο η διαδικασία τέθηκε σε αναστολή.

Σύμφωνα με το capital, η οικογένεια Εμφιετζόγλου, έχει βρεθεί εδώ και καιρό στο στόχαστρο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών. Στο πλαίσιο αυτό, έχουν αλλάξει χέρια, το ακίνητο-κατοικία της κόρης του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου, Μελίνας, στην Κηφισιά, που κατακυρώθηκε με ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 2,9 εκατ. ευρώ, αλλά και το ακίνητο της εταιρείας “Ελληνικά Σωληνουργεία”, μια έκταση 450 στρεμμάτων περίπου στη θέση Γλύφα Δροσιάς κοντά στη Χαλκίδα, που κατακυρώθηκε και αυτή με ένα ευρώ πάνω από την τιμή εκκίνησης, στα 5,510 εκατ. ευρώ.

Το “σφυρί”

Ο νέος πλειστηριασμός για τις δύο κατοικίες στη Μύκονο, που ανήκαν στη σύζυγο του γνωστού επιχειρηματία, έχει προγραμματιστεί για τις 22 Νοεμβρίου 2023, έχει επισπεύδουσα την Cepal, ενώ η συνολική τιμή πρώτης προσφοράς ξεπερνά το ποσό των 3 εκατ. ευρώ.

Το ακριβότερο από τα δύο ακίνητα είναι ένα αγροτεμάχιο, εκτός σχεδίου πόλης, συνολικής έκτασης 6.272,71 τ.μ., το οποίο εντοπίζεται στην περιοχή Αγράρι. Σε αυτό έχει κατασκευαστεί με άδεια που εκδόθηκε του 1989, μια διώροφη οικοδομή, η οποία αποτελείται στο ισόγειο από living room, κουζίνα, καθιστικό, δωμάτιο ύπνου, δύο λουτρά και βεράντες συνολικού εμβαδού 185,63 τ.μ. και στον πρώτο όροφο, από δύο ξενώνες, λουτρό και εξώστη εμβαδού 63,25 τ.μ.. Να σημειωθεί ότι η τιμή πρώτης προσφοράς έχει οριστεί στα 1,524 εκατ. ευρώ.

Το δεύτερο ακίνητο, το οποίο βρίσκεται σε διπλανή απόσταση, περιλαμβάνει ένα
αγροτεμάχιο, άρτιο και οικοδομήσιμο, στην ίδια θέση, το οποίο έχει συνολική επιφάνεια 4.790,14 τ.μ. και στο οποίο έχει ανεγερθεί, επίσης με οικοδομική άδεια του 1989, μια ισόγεια κατοικία, η οποία αποτελείται από living room, κουζίνα, γραφείο, δωμάτιο ύπνου, λουτρό και βεράντες και έχει συνολικό εμβαδό 214,54 τ.μ. ενώ επιπλέον έχει κατασκευαστεί και ένας μικρός ναός. Σε αυτή την περίπτωση, η τιμή εκκίνησης έχει τεθεί στα 1,516 εκατ. ευρώ.

Θυμίζουμε ότι τον Νοέμβριο έχει προγραμματιστεί να βγει στο “σφυρί” το ακίνητο-μουσείο του Πρόδρομου Εμφιετζόγλου στα Ανάβρυτα, στο Μαρούσι, με την τιμή πρώτης προσφοράς να ανέρχεται σε 6,792 εκατ. ευρώ. Το συγκεκριμένο ακίνητο είχε βρεθεί και πριν από αρκετά χρόνια αντιμέτωπο με το σφυρί, αλλά η διαδικασία είχε ανασταλεί. Πρόκειται συγκεκριμένα για μια έκταση 49.202,94 τ.μ., όπου υφίσταται ειδικό πολυτελές κτιριακό συγκρότημα, αποτελούμενο από επιμέρους πολιτιστικά κτίρια με εκθεσιακούς χώρους – εκθετήρια έργων τέχνης και εικαστικών έργων, μονοκατοικία – βίλα, γραφεία, βοηθητικά κτίσματα, εγκαταστάσεις, συνολικής επιφάνειας 4.035,06 τ.μ..

Η άνοδος και η πτώση

Ο κ. Εμφιετζόγλου ίδρυσε τη Μηχανική το 1974, με την εταιρεία να καταφέρνει όχι μόνο να καθιερωθεί ως μία εκ των σημαντικών και πλέον σύγχρονων κατασκευαστικών εταιρειών στον κλάδο, αλλά και να διαδραματίσει πρωτεύοντα ρόλο σε όλο το φάσμα της κατασκευής έργων υποδομής της χώρας. Η Μηχανική δραστηριοποιήθηκε με επιτυχία στην Ελλάδα, τη Βουλγαρία, την Ουκρανία, τη Ρωσία και την Αίγυπτο στους τομείς των κατασκευών, της ανάπτυξης ακινήτων, της βιομηχανίας και της ενέργειας. Το 1990 η Μηχανική ήταν η δεύτερη εργοληπτική επιχείρηση που εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Το 1994 εξαγόρασε την εταιρεία Eλληνικά Σωληνουργεία A.E., το 1997 την Βαλκάν Εξπόρτ Α.Ε. και το 2000 ποσοστό της Μάρμαρα Καβάλας A.E..

Ωστόσο, από τότε πολλά έχουν αλλάξει. Το 2015 τέθηκε σε καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, λόγω ληξιπρόθεσμων οφειλών, ενώ από τότε βρίσκεται σε έναν κλοιό αιτήσεων πτώχευσης από πιστωτές και στην δίνη των πλειστηριασμών. Σημειώνεται ότι το 2018 αποφασίστηκε και η διαγραφή των μετοχών της εταιρείας από το Χρηματιστήριο.

Πηγή: THE TOC

Keywords
Τυχαία Θέματα