Γιάννης Ιωαννίδης: Οι 5 αξέχαστες στιγμές του (vids)

Ο Γιάννης Ιωαννίδης έφυγε σήμερα (4/10) από τη ζωή, βυθίζοντας στο πένθος τον ελληνικό αθλητισμό και όχι μόνο.

Ο «ξανθός» άφησε τη δική του εποχή στο χώρο του μπάσκετ και δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένας από τους καλύτερους προπονητές που έβγαλε η χώρα.

Συνέδεσε το «όνομά» του με τη χρυσή εποχή του Άρη και το χτίσιμο της «παντοκρατορίας» με τον Ολυμπιακό, ενώ η αυτοβιογραφία του είναι γεμάτη από τελικούς, νίκες και τίτλους σε όποια ομάδα πήγε.

Θα προσπαθήσουμε να ξεχωρίσουμε

πέντε από τις εκατοντάδες αξέχαστες στιγμές της καριέρας του.

Η πρώτη του σεζόν ως coach ήταν το 1978-79 και συνδυάστηκε με την κατάκτηση του πρωταθλήματος με τον Άρη. Το επίτευγμά του ήταν ξεχωριστό, αφού οι «κιτρινόμαυροι» πήραν τον τίτλο έπειτα από 49 χρόνια, αφού χρειάστηκε μισός αιώνας από το προπολεμικό 1930 ώστε να πάρει το πρωτάθλημα ομάδα από τη Θεσσαλονίκη. Συγκινημένος ο ίδιος μετά την επίτευξη του στόχου, τόνισε πως είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής του. «Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά, πήραμε ένα μεγάλο τίτλο σε ένα δύσκολο πρωτάθλημα. Ήμασταν καλοί και σταθεροί σε όλο το πρωτάθλημα. Ανοίγει μια νέα εποχή για τον Άρη και το μπάσκετ. Εύχομαι στον καθένα να βιώσει μια τέτοια χαρά, όπως εγώ σήμερα. Είναι η πιο ευτυχισμένη στιγμή της ζωής μου», είπε χαρακτηριστικά.To 1991 είπε το «ναι» στην πρόταση του Ολυμπιακού, ξεκινώντας την «παντοκρατορία» των ερυθρόλευκων, με τέσσερα σερί πρωταθλήματα και ένα Κύπελλο. Το 1994 έφτασε μέχρι και τον τελικό της Euroleague, αφού πρώτα επιβίωσε από τον «εμφύλιο» με τον Παναθηναϊκό και χάνοντας τελικά μία τεράστια μάχη και τη μεγάλη ευκαιρία να έφερνε στην Ελλάδα τον πρώτο τίτλο της τότε διοργάνωσης. Αντίπαλος στον τελικό ήταν η Μπανταλόνα του Ομπράντοβιτς. «Τι να μας πει τώρα ο Obradovic; Κοιμήθηκε ο Θεός και πήρε αυτό το Κύπελλο. Αυτά δεν γίνονται ούτε στο σινεμά, αλλά όταν σκηνοθετεί ο Θεός δεν μπορεί να αλλάξεις το σενάριο», δήλωσε μετά τον τελικό.Το 1996 κατέκτησε το 4ο σερί πρωτάθλημα με τους «ερυθρόλευκους» και 12ο προσωπικό ως προπονητής. Η ημέρα της κατάκτησης του πρωταθλήματος είναι ιστορική, αφού έγραψε ένα ρεκόρ που κρατάει μέχρι σήμερα. Κι αυτό, αφού είναι ο προπονητής με τους περισσότερους τίτλους, έχοντας έναν περισσότερο από τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς.Ήταν ο πρώτος προπονητής που έγινε σύνθημα στα χείλη των οπαδών του Ολυμπιακού. Το 1999/00 ήταν η τελευταία φορά που προπόνησε την ομάδα, ωστόσο κανείς δεν θα ξεχάσει το σύνθημα που δονούσε τα γήπεδα από το στόμα των οπαδών της ομάδας, οι οποίοι φώναζαν ρυθμικά «Ποτέ μην έρθει η στιγμή να αφήσεις το Λιμάνι, θα σε αγαπάμε μια ζωή Ιωαννίδη Γιάννη».Για πέμπτο αφήσαμε τις επικές του ατάκες. Τα ξεσπάσματά του άφησαν ιστορία και κατάφεραν να γίνουν μερικά από τα δημοφιλέστερα βίντεο του ελληνικού Youtube. Θα αφήσουμε λοιπόν να μιλήσει η εικόνα…

Μάριος Σταμπουλής για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα