Ο τρόπος που ο Ολυμπιακός ηττήθηκε στη Βαρκελώνη έδειξε πως η πρόκριση είναι 100% στο χέρι του

Ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με 77-69 από τη Μπαρτσελόνα στο 2ο γκέιμ των πλεί οφ της Euroleague, ωστόσο κάθε ήττα έχει, όπως και κάθε νίκη, έχουν την ερμηνεία τους. Και η ερμηνεία της συγκεκριμένης ήττας αφήνει μεγάλη αισιοδοξία ότι η υπόθεση πρόκριση στο F-4 είναι τελείως στο χέρι των ερυθρόλευκων.

Βεβαίως η Μπαρτσελόνα είναι Μπαρτσελόνα, έχει μεγάλο μπάτζετ, έχει πλούσια ιστορία, όμως δεν είναι όσο «ΟΜΑΔΑ» είναι ο Ολυμπιακός.

Ακόμη και σε ένα παιχνίδι που οι Πειραιώτες δεν ήταν καλοί, έχασαν δύσκολα. Παρότι τα καλά διαστήματα στο δεύτερο παιχνίδι ήταν σαφώς λιγότερα από τα κακά, η ομάδα του Μπαρτζώκα όταν «έβρισκε τον εαυτό  της» πλησίαζε στο «άψε σβήσε» και έκανε τους Καταλανούς να πανικοβάλλονται με τον Γκριμάου να ζητάει άρον άρον τάιμ άουτ.

Ένας Ολυμπιακός που υπέπεσε σε 19 λάθη (κάτι τελείως έξω από αυτόν), που επέτρεψε στη Μπαρτσελόνα να κατεβάσει 15 επιθετικά ριμπάουντ και που σούταρε με μόλις 29.6% (8/27) στα τρίποντα, δεν επέτρεψε στην αντίπαλό του να τον νικήσει επιβλητικά. Δεν της επέτρεψε να τον εκθέσει αγωνιστικά και να κερδίσει ψυχολογικά ενόψει των δύο αγώνων στο ΣΕΦ.

Η Μπαρτσελόνα έκανε το 1-1 ωστόσο πέρα από την ισοφάριση της σειράς δεν κέρδισε κάτι περισσότερο από το να μείνει ζωντανή. Γιατί αν ο Ολυμπιακός έκανε το 0-2 , θα ετοίμαζε από τώρα βαλίτσες για το Βερολίνο. Δεν είναι αλαζονικό αυτό, είναι αυτό που βλέπει κανείς στο γήπεδο.

Η ομάδα του Γκριμάου έχει ένα ακριβό ρόστερ, διαθέτει προσωπικότητες, από την άλλη όμως κάτι της λείπει: Δεν διαθέτει αθλητική ομάδα. Θυμίζει την Μπαρτσελόνα όπως ήταν επί ημερών Μπαρτζώκα που είχε επίσης καλό υλικό, αλλά όπως είχε πει και ο ίδιος δεν υπήρχε αθλητικότητα. Τώρα ο τομέα αυτός είναι ακόμη πιο απαραίτητος στο σημερινό μπάσκετ.

Γι αυτό όποτε «πατάει γκάζι» ο Ολυμπιακός και ελεύθερα σουτ βρίσκει από την περιφέρεια και τον τρόπο να πληγώνει με απανωτές διεισδύσεις τη Μπάρτσα μέσα στη ρακέτα της. Καλός παίκτης κι ο Τζαμπάρι Πάρκερ, αλλά σε πολλές περιπτώσεις εξκoλουθεί να λειτουργεί με τη «λογική του ΝΒΑ». Και αυτό στοιχίζει στην ομάδα του είτε αμυντικά γιατί δεν είναι προσηλωμένος πάντα, είτε επιθετικά με ενίοτε τραβηγμένες προσπάθειες. Εκτός ευρωπαϊκής λογικής.

Δεύτερον οι Καταλανοί διαθέτουν αρκετούς καλούς παίκτες. Οχι όμως σκόρερ και όχι ηγέτες. Καλύτερος παίκτης τους φέτος είναι ο Γιαν Βέσελι που κάνει εξαιρετική σεζόν. Ο Τσέχος σέντερ όμως δεν είναι ο παίκτης που θα βάλει 20 πόντους ή που θα πάρει τα μεγάλα σουτ και τις κρίσιμες προσπάθειες αν κάτι τέτοιο χρειαστεί.

Από την άλλη η επιμονή του Γκριμάμου στον Ρίκι Ρούμπιο περισσότερο ευνοεί τον Ολυμπιακό, παρά τον προβληματίζει. Ο Ισπανός είναι νικητής της ζωής επιστρέφοντας σε υψηλό επίπεδο μετά το θέμα της κατάθλιψης που αντιμετώπισε, όμως είναι εμφανώς επηρεασμένος. Επιθετικά σε κάκιστη κατάσταση σουτάροντας με 33.3% (11/33) στα δίποντα, ενώ στα τρίπ0να είναι ακόμη χειρότερος με το τραγικό 16.7% (3/18) συνολικά σε 10 παιχνίδια φέτος στη Euroleague. Γενικότερα δεν το «κομπιούτερ» που ήταν κάποτε γι αυτό και ο Μπαρτζώκα έχει δώσει σωστά εντολή στους παίκτες του να τον παίζουν άμυνα από τα… 2 μέτρα απόσταση, προτρέποντάς του να πάρει πρωτοβουλία.

Η Μπαρτσελόνα έκανε ένα εξαιρετικό πρώτο μισό στη σεζόν, όμως το δεύτερο δεν ήταν ανάλογο, έχοντας πτωτική πορεία. Γι αυτό από εκεί που φαινόταν ότι ήταν σίγουρα δεύτερη στην κανονική περίοδο, κατέληξε 4η και συνεχίζοντας τις «άνευρες» εμφανίσεις, απώλεσε το πλεονέκτημα έδρας με το… καλημέρα. Από έναν Ολυμπιακό που σε επίπεδο φορμαρίσματος, ετοιμότητας και μενταλιτέ δείχνει να είναι πιο έτοιμος.

Στο ΣΕΦ ο Ολυμπιακός είναι ξεκάθαρο φαβορί και η πρόκριση είναι καθαρά στο χέρι του. Βεβαίως η Μπαρτσελόνα παραμένει πάντα μεγάλη ομάδα και διαθέτει βαριά φανέλα. Θα πρέπει όμως η ομάδα του Γκριμάου να δείξει ένα εντελώς διαφορετικό πρόσωπο για να πάρει έστω μια νίκη στο Φάληρο προκειμένου να γυρίσει τη σειρά στην Ισπανία. Μπορεί; Κι αν μπορεί ο Ολυμπιακός θα της το επιτρέψει;

Αλέξανδρος Κωτάκης για το sportime.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα