Μείωση μισθού 50%: Ποιους αφορά, περνάει η ρύθμιση από τη Βουλή

Μείωση μισθού 50% προβλέπει η ΠΝΠ που πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ενώ αναμένεται να ψηφιστεί αύριο στην Ολομέλεια.

Πέρασε από την Επιτροπή της Βουλής, με τις ψήφους της ΝΔ, η ΠΝΠ για τις μειώσεις μισθών κατά 50% λόγω κορονοίου.

Επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στις πληττόμενες επιχειρήσεις και για όσο χρόνο πλήττονται, υπαγόμενοι

στους σχετικούς ΚΑΔ, μπορούν να θέτουν σε εφαρμογή το σύστημα εργασίας με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας, κατά το οποίο:

α) με περίοδο αναφοράς τον μήνα, κάθε εργαζόμενος μπορεί να απασχολείται κατ’ ελάχιστο δύο εβδομάδες, συνεχόμενα ή διακεκομμένα, και

β) ανά εβδομάδα εντάσσεται σε αυτόν τον τρόπο οργάνωσης τουλάχιστον το 50% του προσωπικού της επιχείρησης.

Οι εργοδότες που κάνουν χρήση της ανωτέρω ρύθμισης, υποχρεούνται, για όσο χρόνο κάνουν χρήση του μέτρου να διατηρήσουν, τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας, δηλαδή τους ίδιους εργαζόμενους και με τους ίδιους όρους εργασίας, που σημαίνει ότι για τους εργοδότες που κάνουν χρήση της ρύθμισης του παρόντος, απαγορεύεται ρητά να προβούν σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας για το σύνολο του προσωπικού τους και, σε περίπτωση πραγματοποίησής της, αυτή είναι άκυρη. Από τη ρύθμιση αυτή εξαιρείται η λύση σύμβασης εργασίας με οικειοθελή αποχώρηση και η λύση σύμβασης ένεκα συνταξιοδότησης.

Η ρύθμιση πήγε στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής και προβλέπει μειώσεις μισθών 50% έως και τον Σεπτέμβριο και πέρασε με τις ψήφους της ΝΔ, ενώ η ΠΝΠ αναμένεται να ψηφιστεί αύριο από την Ολομέλεια. 

Keywords
Τυχαία Θέματα