2ο Πρότυπο ΓΕΛ Αθηνών – Ημέρα της Ευρώπης

10:16 29/4/2024 - Πηγή: Sch

Μαθητές, μαθήτριες και εκπαιδευτικοί 8 διαφορετικών κρατών-μελών της ΕΕ

γιορτάζουν μαζί την Ημέρα της Ευρώπης

Μία πολύ «ιδιαίτερη» «Μέρα της Ευρώπης» γιορτάσαμε την Τετάρτη 17.04.2024μαζί με φίλους και φίλες μας από επτά διαφορετικά κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ειδικότερα, το σχολείο μας, το 2ο Πρότυπο Γενικό Λύκειο Αθηνών, που είναι «Σχολείο-Πρέσβης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου», διοργάνωσε στο αμφιθέατρο «Αντώνης Τρίτσης» του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων εκδήλωση για την Ημέρα της

Ευρώπης, στην οποία παρευρέθηκαν, εκτός των μελών της σχολικής κοινότητας, εκπαιδευτικοί, μαθητές και μαθήτριες από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Δανία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Τσεχία και τη Σλοβακία, στο πλαίσιο ενός προγράμματος Erasmus στο οποίο συμμετέχει, με τίτλο “European Challenges in GeneEditingby CRISPR”. Σκοπός της εκδήλωσης ήταν να αναδειχθούν η Ευρωπαϊκή ενότητα και η αλληλεγγύη, και συνολικά, παρευρέθηκαν περίπου 80 άτομα: μαθητές-τριες, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί τους και εκλεκτοί προσκεκλημένοι εισηγητές.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με χαιρετισμούς που απηύθυναν, ο κ. Πάρης Χαρλαύτης, Αντιδήμαρχος Παιδείας, Ψηφιακής Διακυβέρνησης & Δια Βίου Μάθησης Δήμου Αθηναίων και ο κ. Φίλιππος Καμάρης, από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, υπεύθυνος της κοινότητας/δίκτυο εθελοντών mazi.eu. Επίσης, μέσω βιντεοσκοπημένων μηνυμάτων, την εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, κ. Δημήτρης Παπαδημούλης, και ο Ευρωβουλευτής, κ. Στέλιος Κυμπουρόπουλος.

Ακολούθησαν οι εισηγήσεις του κ. Νίκου Χρυσόγελου, Αντιδημάρχου Κλιματικής Διακυβέρνησης και Κοινωνικής Οικονομίας στον Δήμο Αθηναίων, πρώην Ευρωβουλευτή, του κ. Κώστα Χρυσόγονου, Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Δικηγόρου παρ' Αρείω Πάγω, πρώην Ευρωβουλευτή και του κ. Σπύρου Μπλαβούκου, Κύριου Ερευνητή, Επικεφαλής Προγράμματος Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και Πολιτικές, Επικεφαλής Ευρωπαϊκού Προγράμματος 'ΑριάνΚοντέλλη', Καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μέσα από τις εισηγήσεις των ομιλητών και τη συζήτηση που ακολούθησε, αναδείχθηκαν οι ευρωπαϊκές πολιτικές στο περιβάλλον και σε άλλα, κομβικής για την καθημερινότητά μας, θέματα, οι προκλήσεις τις οποίες καλείται να αντιμετωπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση, οι βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής πολιτικής, ο ρόλος και ο τρόπος διαμόρφωσης της Ευρωπαϊκής ταυτότητας. Κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεων όλων των εισηγητών ήταν η ένθερμη προτροπή στους/στις νέους/νέες να μην επιτρέψουν αποφάσεις των κορυφαίων συλλογικών οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ληφθούν ερήμην τους, καλώντας τους να προσέλθουν μαζικά, στις Ευρωπαϊκές κάλπες του προσεχούς Ιουνίου για να ψηφίσουν και να συνδιαμορφώσουν την Ευρώπη του μέλλοντος και της Ειρήνης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, του Europe Direct ΕΛΙΑΜΕΠ Αττικής και του Δήμου Αθηναίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα