Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Λάρισας με 36 Σχολικές Μονάδες Συμμετείχε στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης των Αποβλήτων EWWR 2022

16:22 30/6/2023 - Πηγή: Sch

Η ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ ανταποκρινόμενη στο κάλεσμα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ),  συμμετείχε  στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα για τη Μείωση των Αποβλήτων – EWWR 2022 (19 - 27/11/22)  ως προγραμματιστής ενεργειών  (ACTION DEVELOPER),  διοργανώνοντας  δράσεις για την προώθηση της ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΚΛΩΣΤΟΫΦΑΝΤΟΥΡΓΙΚΩΝ  ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ,   σε συνεργασία με 36 σχολικές μονάδες που δήλωσαν συμμετοχή.

 Η κεντρική

δράση είχε  τον γενικό τίτλο: «Και εγώ ΝΟΙΑΖΟΜΑΙ... ΑΝΑΚΥΚΛΩΝΩ τώρα ΡΟΥΧΑ & ΠΑΠΟΥΤΣΙΑ!»  και το όνομα του κάθε σχολείου.

 

Πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα από Δευτέρα 21 Νοεμβρίου  έως  Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022  σε συνεργασία με τις παρακάτω 36 σχολικές μονάδες της ΔΔΕ Λάρισας:

1.1ο ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ19.1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ2.2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ20.2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ3.4ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ21.1ο ΠΕΙΡΑΜ.ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ4.5ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ22.2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ5.7ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ23.4ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ6.8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ24.8ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ7.9ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ25.9ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ8.10ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ26.10ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ9.11ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ27.13ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ10.12ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ28.ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ11.15ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ29.ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ12.ΓΥΜΝΑΣΙΟ&ΛΥΚ.ΤΑΞΕΙΣ ΚΟΙΛΑΔΑΣ30.2ο ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΦΑΡΣΑΛΩΝ13.ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΦΑΛΑΝΗΣ31.ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ14.ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΥ32.1ο ΕΠΑΛ ΦΑΡΣΑΛΩΝ15.ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΝΙΚΑΙΑΣ ΛΑΡΙΣΑΣ33.ΕΝ.ΕΙΔΙΚΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ-ΛΥΚΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ16.ΓΥΜΝΑΣΙΟ&ΛΥΚ.ΤΑΞΕΙΣ ΤΣΑΡΙΤΣΑΝΗΣ34.ΜΟΥΣΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΛΑΡΙΣΑΣ17.1ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ35.2ο ΕΠΑΛ ΛΑΡΙΣΑΣ18.2ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ36.ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΒΑΜΒΑΚΟΥΣ

 

 Η δράση απευθύνθηκε στους μαθητές, τις μαθήτριες και  τους εκπαιδευτικούς των παραπάνω σχολικών μονάδων και πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με τους:

Δήμο Λαρισαίων,Δήμο Τυρνάβου,Δήμο Φαρσάλων,Δήμο Κιλελέρ,Δήμο Ελασσόνας,Φορέα διαχείρισης του δικτύου Ανακύκλωσης κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων των ΔήμωνΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ.

 

ΣΚΟΠΟΣ ΚΑΙ ΣΤΟΧΟΙ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση είχε ως σκοπό  την ευαισθητοποίηση στο πλαίσιο του σχολείου, κυρίως των μαθητών και μαθητριών, αλλά και των οικογενειών τους,  καθώς και των εκπαιδευτικών,  σχετικά με την αναγκαιότητα αύξησης της κυκλικότητας - ανακύκλωσης στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, για την προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση πόρων. 

Γιατί…

η κατανάλωσή κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων στην Ευρώπη  έχει τον 4ο μεγαλύτερο αντίκτυπο στο περιβάλλον και στην κλιματική αλλαγή,η παγκόσμια παραγωγή προϊόντων κλωστοϋφαντουργίας  σχεδόν διπλασιάστηκε μεταξύ 2000 και 2015, η κατανάλωση ενδυμάτων και υποδημάτων αναμένεται να αυξηθεί κατά 63% έως το 2030,μπορούμε να δώσουμε 2η ζωή στα ρούχα και παπούτσια που μας είναι άχρηστα, μπορούμε να βοηθήσουμε ευπαθείς ομάδες,στο Δήμο μας υπάρχει δίκτυο συλλεκτών-κάδων ανακύκλωσης ρούχων.

Οι νέοι 13-18 ετών παράγουν κλωστοϋφαντουργικά απόβλητα γιατί αλλάζουν γρήγορα σωματική διάπλαση και ως καταναλωτική ομάδα ακολουθούν έντονα τη μόδα.

Ειδικότερα η δράση στόχευε:

στην καλλιέργεια της κουλτούρας ανακύκλωσης για τα  κλωστοϋφαντουργικά  προϊόντα,στην εμπέδωση ότι τα προϊόντα μπορούν να έχουν δεύτερη ζωή,στην ενθάρρυνση των μαθητών/-τριών και των οικογενειών τους στη διαλογή των κλωστοϋφαντουργικών απορριμμάτων  κατευθύνοντάς τα στον κατάλληλο συλλέκτη-κάδο,στην παρακίνηση για τη χρήση των ειδικών συλλεκτών-κάδων  κλωστοϋφαντουργικών  προϊόντων (για ρούχα, παπούτσια, κλπ),  του υπάρχοντος  δικτύου  Ανακύκλωσης   του κάθε Δήμου,στην ανάπτυξη της ατομικής και κοινωνικής ευθύνης και την αναγνώριση της συμβολής  του κάθε πολίτη, στην αύξηση της συνολικής  ανακύκλωσης του Δήμου,  η οποία επιφέρει  ανταποδοτικά οφέλη στην τοπική κοινωνία.

 

Η ΔΡΑΣΗ περιλάμβανε:

Συλλογή  αχρείαστων  κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων  προς 2η χρήση και ανακύκλωση, η οποία  οργανώθηκε από τη ΔΔΕ Λάρισας και πραγματοποιήθηκε την εβδομάδα από Δευτέρα 21 Νοεμβρίου  έως  Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022,  παράλληλα με μια σειρά άλλων ενεργειών ευαισθητοποίησης  που οργάνωσαν οι  σχολικές μονάδες που συμμετείχαν.

Τα είδη κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων  που συγκεντρώθηκαν προς  2η χρήση και ανακύκλωση  είναι τα εξής:

ρούχα, παπούτσια, ζώνες, λούτρινα παιχνίδια, τσάντες, κουρτίνες, μικρές κουβέρτες και λοιπά υφασμάτινα είδη μικρών διαστάσεων.

Η παράδοση, καταγραφή και μέτρηση των συγκεντρωθέντων ειδών, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 28 και Τρίτη 29 Νοεμβρίου 2022 από τον Φορέα Διαχείρισης του δικτύου (ειδικών κάδων) Ανακύκλωσης  κλωστοϋφαντουργικών  προϊόντων  των Δήμων  (EAST WEST).

 

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Το συνολικό βάρος  ανακυκλώσιμων ρούχων – παπουτσιών  που συλλέχτηκαν από τις σχολικές μονάδες ήταν 4.489 κιλά.

Ως ένα από τα σημαντικά  αποτελέσματα  της δράσης αποτελεί  ότι,  τα άριστα είδη από τα συγκεντρωθέντα προϊόντα διατέθηκαν  για δεύτερη χρήση,  ενώ τα υπόλοιπα ακολούθησαν  το δρόμο της ανακύκλωσης.

Με τη συνολική δράση, την καμπάνια επικοινωνίας που διοργανώθηκε και όλες τις επιπλέον υποδράσεις που οργάνωσαν τα ίδια τα σχολεία,  ευαισθητοποιήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες αλλά και οι εκπαιδευτικοί,  για την αναγκαιότητα της ανακύκλωσης των κλωστοϋφαντουργικών  προϊόντων και εξοικειώθηκαν με τη συλλογή  των αχρείαστων κλωστοϋφαντουργικών  προϊόντων προς ανακύκλωση. Ταυτόχρονα ενημερώθηκαν  πληρέστερα για τη χρήση των ειδικών  συλλεκτών-κάδων  κλωστοϋφαντουργικών  προϊόντων (για ρούχα, παπούτσια, κλπ),  του υπάρχοντος  δικτύου  Ανακύκλωσης   του Δήμου τους.

Ο μεγάλος αριθμός συμμετοχής των σχολικών μονάδων κατατάσσει τη συνολική δράση της ΔΔΕ Λάρισας σε κορυφαία θέση μεταξύ των δράσεων ανακύκλωσης EWWR 2022 στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΑΝ στις 99 δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ελλάδα οι 36 πραγματοποιήθηκαν στη ΔΔΕ Λάρισας.

Για το λόγο αυτό η συνολική δράση της ΔΔΕ Λάρισας επιλέχθηκε από τον εθνικό συντονιστή ΕΟΑΝ για να προωθηθεί προς βράβευση στην κατηγορία ADMINISTRATION/PUBLIC AUTHORITY.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ ΚΑΙ ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΔΡΑΣΗΣ

Η δράση  δηλώθηκε και αναρτήθηκε από την ΔΔΕ Λάρισας,  για  κάθε  σχολική μονάδα που συμμετείχε,  στην ιστοσελίδα της  Ευρωπαϊκής  Εβδομάδας  για τη Μείωση των Αποβλήτων - EWWR 2022:      https://ewwr.eu/actions-db/     και στον χάρτη    https://ewwr.eu/action-map/

Για την υλοποίηση της δράσης,  οι σχολικές μονάδες υποστηρίχθηκαν από τη ΔΔΕ Λάρισας με αποστολή οδηγιών. Για την παρουσίαση της δράσης οργανώθηκε η συλλογή  φωτογραφικού υλικού  από κάθε σχολείο  και  απεστάλη στον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης για ανάρτηση στην ιστοσελίδα EWWR 2022.

Η δράση παρουσιάστηκε στα κοινωνικά δίκτυα του ΕΟΑΝ αλλά και των σχολείων και  προβλήθηκε συνολικά από τη ΔΔΕ Λάρισας με Αφίσες, Δελτία Τύπου και Ρεπορτάζ σε όλα τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Οι σχολικές μονάδες έλαβαν Βεβαίωση Συμμετοχής και Βραβείο Συμμετοχής.

Βίντεο από τη Δράση μπορείτε να δείτε στο κανάλι μας https://youtu.be/oxAI3fOBF88

ΔΕΛΤΙΑ ΤΥΠΟΥ ΣΤΑ ΜΕΣΑ

https://www.onlarissa.gr/2022/11/25/drasi-sta-scholeia-tis-larisas-gia-to-programma-anakyklono-roucha-kai-papoutsia-foto-vinteo/

https://www.astratv.gr/drasi-sta-scholeia-tis-larisas-gia-to-programma-anakyklono-roucha-kai-papoutsia-foto-vinteo/

https://www.youtube.com/watch?v=F_kYplJLBLo

https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/larisa/stin-eyropaiki-evdomada-meiosis-apovliton-o-dimos-larisaion-kai-i-d-nsi-v-thmias-ekpaideysis-larisas/

ΤΜΗΜΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΕΥΤΕΡΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΛΑΡΙΣΑΣ

 

Keywords
Τυχαία Θέματα